נסראללה המליץ - במפרץ רצו לקנות: הנשק הישראלי הפך למבוקש ביותר בעולם הערבי

לפי "אל-אח'באר", בכנס IDEX 2025 באבו דאבי השתתפו 34 חברות נשק ישראליות. שיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל למדינות המפרץ מתהדק, כשהמלחמה בעזה משמשת ככלי שיווקי למערכות הנשק הישראליות

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
הניסוי שערכה חברת רפאל בשיתוף עם מפא"ת במשרד הביטחון | צילום: דוברות רפאל

לפי "אל־אח'באר", מדובר בעלייה חדה בשיעור המעורבות הישראלית לעומת נוכחות דלה בלבד של שלוש חברות ישראליות בלבד (IAI, אלביט ורפאל) בתערוכת התעופה בדובאי בנובמבר 2023 – זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה – אז נתקבלו נציגי התעשיות הביטחוניות מישראל בקרירות. שנה לאחר מכן, לפי הדיווח, המבוכה התפוגגה: המלחמה בעזה עצמה הפכה לכלי שיווקי מרכזי הן לישראל והן למפרץ.

בדיווח נכתב כי בספטמבר 2024, בעיצומה של מלחמת עזה ומתקפות ישראליות בלבנון, הכריזה ארה"ב על מינוי איחוד האמירויות ל"שותפה ביטחונית מרכזית" – מעמד ייחודי שניתן בעבר רק להודו. בכך, נטען, שולבה אבו דאבי רשמית במערך ההפעלה של האימפריה הצבאית האמריקאית, במודל המתבסס על עימותים מתמשכים.

במקביל, כל פעולה צבאית ישראלית בעזה הפכה, לפי "אל־אח'באר", לשלב נוסף בפיתוח מוצרי הנשק, וכל תקיפה – לתו תקן שמסייע בחדירה לשווקים חדשים. עוד צוין, כי משרדי השיווק של התעשייה האווירית ואלביט באמירויות דיווחו על גידול בביקוש מצד מדינות האזור.

מערכות אלביט
מערכות אלביט | צילום: אלביט מערכות

הון מהמפרץ, טכנולוגיה מישראל

לפי הדיווח, מערכת היחסים בין הצדדים מתבססת על עקרון פשוט: הון מהמפרץ פוגש טכנולוגיה מתקדמת מישראל וממערב, ושיתוף הפעולה מניב מוצרים צבאיים לרבות ספינות מלחמה, כטב"מים ומערכות מעקב, המשרתים גם את האינטרסים האמריקאיים.

"אל־אח'באר" מציין כי סעודיה, איחוד האמירויות וקטאר אינן רק רוכשות נשק, אלא כבר שותפות פעילות במערך תעשיית המלחמות הגלובלית. סעודיה מובילה את המגמה דרך שיתופי פעולה עם תאגידים אמריקאיים ואירופיים, איחוד האמירויות משקיעה גם בטכנולוגיות עתידיות ובשותפויות עם ישראל, בעוד קטאר בונה תשתית צבאית מתקדמת שמבוססת על ציוד מערבי.

אחת הסיבות להתעצמות ימית, לפי הדיווח, היא התגובה לחסימות הימיות שמבצעים החות'ים נגד ספינות המקושרות לישראל. סעודיה, איחוד האמירויות וקטאר החלו לפתח את מערכי הצי שלהן בהתאם.

קטאר, לפי "אל־אח'באר", רכשה שתי צוללות באורך 23 מטרים מתוצרת איטליה, המיועדות בין היתר לאיסוף מידע ולשתילת מוקשים. סעודיה הציגה בתערוכת ההגנה בריאד 2024 את כלי השיט הבלתי מאויש MARLIN USV – סירה חמושה ללא צוות מתוצרת טורקיה. איחוד האמירויות ממשיכה להרחיב את צי הספינות והפריגטות שלה, וביקשה לאחרונה עשר ספינות סיור חדשות למשמר החופים.

חיל הים הסעודי
חיל הים הסעודי | צילום: U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet/Handout via REUTERS

בדיווח מצוין כי פיתוח מערכות לייזר עתירות־אנרגיה הפך ליעד אסטרטגי בישראל. באוקטובר 2024 נחתם חוזה חירום עם רפאל ואלביט לייצור מואץ של מערכת "קרן הברזל" ליירוט טילים וכטב"מים. כמה חודשים לאחר מכן, בינואר 2025, פרסמה סעודיה תמונה של מערכת חדשה, שעל פי הדיווח פועלת בטכנולוגיות מתקדמות נגד כטב"מים.

תחום שיתוף הפעולה, לפי הדיווח ב"אל־אח'באר", אינו מוגבל לנשק קונבנציונלי: ישראל ומדינות המפרץ מקדמות פרויקטים בתחום הבינה המלאכותית, הריגול והמעקב. כך, קבוצת EDGE מאיחוד האמירויות השקיעה 10 מיליון דולר ברכישת 30% ממניות חברת Thirdeye Systems הישראלית, המתמחה במעקב אחר רחפנים באמצעות AI.

לוגיסטיקה, מסחר ורווחים

הרחבת שיתוף הפעולה הצבאי מתבטאת גם בתיאום לוגיסטי וביצירת נתיבי אספקה חלופיים. הנתונים הכלכליים מצביעים על רווחיות גבוהה: ביוני 2024, למשל, עמד היקף הסחר בין ישראל לבחריין על 16.8 מיליון דולר – עלייה של 740% לעומת יוני 2023. במחצית הראשונה של 2024 הגיע היקף הסחר המצטבר בין המדינות ל־70.5 מיליון דולר.

עוד דווח כי ב־2023 היוו טכנולוגיות מתקדמות 53% מכלל הייצוא הישראלי, ויצוא שירותים טכנולוגיים קפץ פי ארבעה, לכ־52 מיליארד דולר. לפי "אל־אח'באר", רבים מעובדי ההייטק הישראלים שעזבו את הארץ – עברו לפעול מאיחוד האמירויות, שנהנית מתנאים נוחים בתחום ה־AI ומשיתוף פעולה הדוק עם מערכות ההגנה הישראליות.

תגיות:
נשק
/
רפאל
/
אלביט
/
תעשיית הנשק
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף