אתמול (רביעי) הצטרפה לבורסה חברת ר.ג.א, החברה הינה מהחברות הגדולות והמובילות בישראל בתחום שמגלגל מיליארדים בשנה אבל כנראה שמעולם לא הקדשתם ולו מחשבה אחת עליה - שירותי פינוי ואיסוף פסולת ומתן שירותי ניקיון ותברואה עבור רשויות מקומיות וגופים ממשלתיים.
"שוק ההון הישראלי מהווה כיום כר פוטנציאלי מובהק לחברות תברואה בזכות יתרון מבני שאי אפשר להתעלם ממנו" מסביר יו"ר חברת ר.ג.א דניאל לבנטל, "בשונה מרוב ענפי השירותים לא מדובר בתחום עונתי - אין בו עליות חזקות בקיץ ונפילות חורף, ואין תלות במצב הרוח של הצרכן הישראלי. אשפה, מסתבר, לא לוקחת הפסקה".
על פי נתונים אשר פורסמו על ידי המשרד להגנת הסביבה, 6.19 מיליון טונות פסולת עירונית ומסחרית מיוצרות בישראל בכל שנה. אדם ממוצע בישראל מייצר 1.79 ק"ג פסולת בממוצע בכל יום. קצב גידול הפסולת בישראל הוא כ-1.8% בשנה, והוא מושפע בעיקר מקצב גידול האוכלוסייה וכן משינויי צריכה וגידול בייצור הפסולת.
ומה מבחינת צמיחה? על פי תחזית המשרד להגנת הסביבה, במצב שבו לא ייעשו פעולות משמעותיות לצמצום כמות הפסולת ובהערכה שכמות הפסולת הממוצעת שמייצר אדם תישאר דומה למגמה בשנים האחרונות, שיעור הגידול השנתי של הפסולת צפוי להיות 2.6%. על סמך נתונים אלה מוערך כי כמות הפסולת העירונית בישראל בשנת 2025 תהיה 6.6 מיליון טון לשנה ובשנת 2030 קרוב ל-7.5 מיליון טון פסולת עירונית מוצקה בשנה.
ומי מפנה את כל אותה אשפה? פה נכנסות חברות כמו ר.ג.א. אמנם יש רשויות מקומיות בהם איסוף הפסולת נעשה על ידי עובדי הרשות, בעיקר ברשויות הגדולות כגון ירושלים, ת"א וחיפה, אך במרבית הרשויות פעילות זו נעשית על ידי קבלנים פרטיים, על בסיס מכרזים לתקופות קצובות (בין 3 ל-5 שנים).
"בשנים האחרונות היקפי האשפה בישראל נמצאים במגמת עלייה עקבית בשל הגידול הדמוגרפי והצריכה הפרטית, ובמקביל אנחנו רואים מגמה של העברת האחריות לקבלנים תוך ייעול מערך פינוי הפסולת. השילוב של שני המגמות, בתוספת לדרישה של הרשויות לחברות שמסוגלות לעמוד בפריסה ארצית, להפעיל מערך שירות זמין 24/7 ולעמוד בדרישות רגולציה סביבתית ולעיתים אף להפעיל טכנולוגיה מתקדמת - מייצרת חסם כניסה מובנה לתחום. כך, חברות גדולות זוכות בנתחי שוק הולכים וגדלים, והיתרון לגודל מתרגם לשורת הרווח".
"בעידן שבו כל תחזית כלכלית נראית כמו הימור, וכל מגזר חדש הופך במהרה לרווי ומתנדנד, כדאי אולי לעצור ולהתבונן דווקא באותם תחומים שקטים, צפויים ובעלי משמעות" חותם לבנטל. "תחום הניקיון והתברואה מתגלה כאחד העוגנים היציבים של הכלכלה המקומית. עבור משקיעים שמחפשים לא רק סיכוי, אלא גם סיכוי עם יסוד, זו הזדמנות לגלגל את ההון למקום בטוח".