משרד החקלאות ומשרד הבריאות פרסמו היום (שלישי) הכרזה חגיגית, ו"בישרו" למאות יקבי בוטיק ברחבי הארץ שהגאולה שלהם קרובה לבוא - רפורמה חדשה שתאפשר להם להסדיר סוף־סוף את מעמדם ולקבל רישיון יצרן במסלול מהיר.
כיום פועלים בישראל כ-400 יקבים, מהם כ-90% מוגדרים כיקבים קטנים או יקבי "בוטיק", המייצרים פחות מ-100 אלף בקבוקים בשנה, ורובם לא מוסדרים או מצויים בשלבי הסדרה. עכשיו, אחרי שנים שבהן רובם פעלו במעמד מעורפל, בין החוקי לבלתי־חוקי, המדינה תציע מסלול קיצור דרך, עם יועצים מקצועיים ללא עלות, כדי לאפשר ליקבים קטנים להמשיך לפעול כחוק.
על פניו, זו בשורה גדולה. הפחתת בירוקרטיה, תמיכה ביזמות כפרית ותיירות מקומית, וגם חיזוק לבריאות הציבור בזכות פיקוח הדוק יותר. אבל מאחורי הבשורות והחיוכים, משרד הבריאות גם מצמיד ליקבי הבוטיק אקדח לרקה, שכן לא מדובר רק בהקלה אלא גם בפתיחת סטופר - מי שלא ייכנס למסלול עד נובמבר 2025 לא יוכל להמשיך לייצר ולמכור יין כחוק, ועלול להיקנס או להיסגר.
אם עד היום היחס לאותם יקבי בוטיק היה כחצי אטרקציה תיירותית, מה שאפשר להם לפעול באזור האפור, מעתה היחס אליהם יהיה כעסקי ייצור מזון לכל דבר והאפור ייהפך לשחור־לבן: או שאתה בפנים, עם רישיון מסודר, או שאתה בחוץ.
המהלך יתבצע בשני שלבים מרכזיים: בשלב הראשון, עד תחילת נובמבר 2025, יתאפשר ליקבים קטנים להמשיך ולייצר יין על בסיס המלצה של משרד החקלאות וביטחון המזון והגשת בקשה לרישיון יצרן במשרד הבריאות. החל מנובמבר 2025, ועד מאי 2026, ייבחנו ויקודמו כלל הבקשות לרישיון יצרן שהוגשו על ידי בעלי היקבים. חשוב להדגיש כי כניסה למסלול ההסדרה (כלומר קבלת אישור היתכנות והגשת בקשה לרישיון יצרן) נדרשת עד תחילת נובמבר 2025.
יקבים זעירים, המייצרים עד 10,000 בקבוקים בשנה, יוכלו לפנות ישירות ללשכות הבריאות המחוזיות ללא צורך בהמלצה תכנונית מהמשרד. בנוסף, משרד החקלאות וביטחון המזון מעמיד לרשות היקבים יועצים מקצועיים המתמחים בהסדרת יקבים ללא עלות. היועצים מלווים את היקבים בהכנת כלל המסמכים והתכניות הנדרשות, בהתאם לדרישות משרד הבריאות.
"ההקלות הרגולטוריות החדשות נועדו לאפשר ליקבי הבוטיק להסדיר את פעילותם באופן יעיל ומהיר יותר, תוך שמירה קפדנית על בריאות הציבור" אומרת דקלה ראובן, מנהלת תחום בכיר פיקוח ארצי במערך רגולציה מזון ותמרוקים במשרד הבריאות. "המהלך מאפשר לנו להעניק מענה מותאם ליקבים קטנים בפריפריה ובמרחב הכפרי, להפחית את הנטל הבירוקרטי ולאפשר המשך פעילותם בהתאם לסטנדרטים המקצועיים והבטיחותיים הגבוהים ביותר".