חלום המטרו בגוש דן הולך ומתרחק? "אולי זה ייסגר, ואולי לא"

מנכ"ל נת"ע, יודפת אפק-ארזי, דחתה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס את החששות מעיכוב נוסף במטרו. החשב הכללי לשעבר, יהלי רוטנברג, הזהיר: "קיימת אי-ודאות בנוגע למימון ולהשלמת הפרויקט"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מתווה הקו הסגול. צילום: נת"ע | צילום:

אפק-ארזי, אשר לא שללה את האפשרות שהתקציב יגדל, הדגישה כי יש תמיכה מלאה ותקציבית לפרויקט, ולדבריה: "אף שהיו בעיות ותקלות בשנה שעברה, אנחנו עובדים לפי תוכניות מדויקות עם כל הגורמים הרלוונטיים". היא הוסיפה כי אתגרים לא צפויים תמיד יופיעו במהלך פרויקטים בסדר גודל כזה.

יהלי רוטנברג
יהלי רוטנברג | צילום: מארק ישראל סלם

"יש צורך במומחים, מהנדסים וכוח עבודה מיומן"

אפק-ארזי הסבירה כי מטרת המטרו לא רק לתמוך בשיפור תחבורה עירונית, אלא גם לשפר את האקלים הכלכלי: "החיסכון השנתי על הפחתת הגודש בתנועה הוא 34 מיליארד שקל, ויש לו השפעה גם על שוק התעסוקה, הנדל"ן והסביבה". המטרו, לפי דבריה, צפוי להחזיר את ההשקעה בצורה מהירה ומועילה. היא הדגישה את הצורך במטרו לאור בעיות התחבורה החמורות שישראל מתמודדת איתן כיום: "מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה יותר להימנע מהקמת המטרו. זה לא לוקסוס, אלא הכרח", אמרה.

לאחרונה, מבקר המדינה הציג דוח ביקורת חריף על פרויקט המטרו, תוך שהוא מציין כי ישנם בעיות בתכנון הכלכלי של המטרו, עיכובים בפתיחת התחנות וביצוע עבודות הקידוח. אפק-ארזי מצידה, הסבירה כי כל ביקורת נחשבת לאתגר שניתן להתמודד איתו: "אני מברכת על כל ביקורת. לא מדובר בכשלים אלא באתגרים שצריך להתגבר עליהם", אמרה. אפק-ארזי ציינה גם את אתגרי כוח האדם המקצועי שיתמודדו איתם בעתיד: "יש צורך במומחים, מהנדסים וכוח עבודה מיומן שיעמוד במטלות הקשורות לפרויקטים תשתיתיים נוספים", אמרה.

תחנת המטרו מתחם העירייה בפתח תקווה
תחנת המטרו מתחם העירייה בפתח תקווה | צילום: הדמייה דרמן ורבקל אדריכלות

ברשות האוכלוסין וההגירה הודו כי נדרשת הקמה של אגף ייעודי לטיפול בעובדי המטרו, לצד תוספת משמעותית של משאבים ותקנים. לפי הרשות, העובדים הזרים צפויים לשהות בישראל עד 63 חודשים, עם אפשרות להארכת התקופה למומחים. במקביל הועלתה דאגה מפני תופעת בריחת עובדים ממעסיקיהם והשתקעות בלתי חוקית בארץ, נושא שלדברי הרשות מחייב היערכות מראש.

"לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק"

לשאלה אם הוטלו קנסות על החברות המבצעות, אלקטרה ואלסטום, ענתה אפק-ארזי: "הוטלו קנסות, אך יש תשלומים שלא שולמו. אנחנו מתמקדים בתוצאות – אם יעמדו ביעדים, יקבלו את התשלומים המגיעים להם, ואם לא – לא יקבלו. יש לנו ציפיות ברורות להאצה בתהליך".

תגיות:
הקו הירוק
/
הרכבת הקלה
/
הקו הסגול
/
מטרו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף