ארוחת ביניים: על אף המכה הקשה בצל המשבר - ענף המסעדנות בפריחה

לאחר הטלטלה של הגל הראשון, בניגוד לתחזיות על קריסה, בימים אלו ישנה צמיחה יחסית, עם תפוסה מלאה בבתי העסק בסופי שבוע ובערבים. השף אבי לוי: "המשבר עוד לא נפתר אבל המגמה מעודדת"

אילנה שטוטלנד צילום: פרטי
מסעדות בתל אביב
מסעדות בתל אביב | צילום: אבשלום ששוני
5
גלריה
walla video test11 | צילום:

בניגוד לציפיות, מסעדות רבות דווקא פורחות בימים אלה, ובחלק גדול מהן אין סיכוי שתמצאו שולחן בערבים הקרובים. כך למשל, ניסיתי להזמין מקום במסעדת "הבית התאילנדי" בתל אביב. התקשרתי למסעדה בצהרי יום רביעי שעבר וביקשתי להזמין מקום לערב למחרת. מי שענתה לטלפון הייתה אופטימית. "אפשר לנסות למצוא", אמרה לי, אך בתוך שניות התברר לי כי המסעדה כבר תהיה מלאה בשעות האלה, והמקום הפנוי היחיד הינו בשעה 18:30 בחוץ.

"כזאת התנפלות?", תהיתי. "צמצמנו את השולחנות, אז יש פחות מקומות מלכתחילה", ענתה לי וניסתה למצוא מקום ליום שישי. "גם בשישי השעה הפנויה היחידה זה 18:15 בערב, וגם בשבת: 18:15 או 18:30 בחוץ", אמרה. "אני מבינה שלכולם יש כסף ללכת לאכול במסעדות", הערתי. "חמסה, חמסה", ענתה.

"קל מאוד להסביר את מה שקורה עכשיו", אומר לוי מצדו. "אנשים הבינו שהם צריכים לחיות בצל הקורונה ולא להסתתר בבתים. זה מהלך נכון. כמובן שהכל צריך להיעשות עם הקפדה ושמירת הנהלים. כמו כן, אל תשכחי את העובדה שאנשים לא יצאו לחו"ל השנה. כולם נמצאים בארץ, מחפשים לצאת ולבלות, ולא רק ללכת לעבודה ולחזור הביתה.

יש סיבה נוספת שלדעתי גורמת לכך שאנשים מגיעים: אנשים סומכים על עסקים ומסעדות שהם מקפידים על הנהלים, ושהלקוחות יכולים לשבת במסעדה ועדיין לשמור על עצמם. יש כבוד לנהלים מצד המסעדנים, ואנשים מרגישים זאת. לקוחות רואים את ההקפדה על מספר הסועדים, על כך שהעובדים עוטים מסיכות".

מסעדות בתל אביב
מסעדות בתל אביב | צילום: אבשלום ששוני

כמו כן, יש את עניין השפיות. אני בטוח שהמון אנשים עושים את המאמץ הזה של לבוא למסעדה, גם אם קצת קשה להם בפן הכלכלי, כדי להחזיר לעצמם קצת את השפיות. בנוסף - ואני רוצה להאמין שזו הסיבה העיקרית שאנשים מגיעים למסעדות – יש כאן אקט של סולידריות ותמיכה במסעדנים".

השף אבי לוי
השף אבי לוי | צילום: הדס פרוש

אף שהמסעדה שלו מותגה כמסעדת יוקרה, אסידו, זוכה העונה השלישית של תוכנית הריאליטי "משחקי השף", מבהיר: "חשוב לי שמי שבא לאכול אצלי לא ירגיש שהוא צריך כל החודש לחסוך בשביל לבוא לאכול, בטח ובטח במציאות שאנחנו נמצאים בה. התפריט אף פעם לא היה יקר ברמה כזאת שאת צריכה לחסוך כדי להגיע למסעדה".

"אני חושב שהמצב כרגע קשור לגישה שלנו כעם ישראל להסתגל למצבים מסובכים", מבהיר השף טום אביב, הבעלים של המסעדות "ג'אנגו", "קוקו במבינו", "פאט קאו" והקצבייה "טריגר&טום". "אנחנו חיים תחת איומי טרור, מלחמות ומבצעים, ובסופו של דבר אנחנו מתרגלים לזה. אותו הדבר לגבי הקורונה. הייתה בהלה קיומית, הייתה התכנסות, אנשים פחדו לצאת, אבל בסופו של דבר יש גבול כמה אנשים יכולים להיות בבית. אנשים רוצים לצאת, לאכול. אני גם חייב לציין שזה תלוי לאן".

אורן אסידו
אורן אסידו | צילום: מאי ברון

בכל זאת, במשך שלושה חודשים הקהל רק הזמין אוכל הביתה במקרה הטוב, ואם לא - אז הכין לבד. אנשים רוצים לחגוג, רוצים פאן בחיים. אנחנו מדינה של פאן, מדינה חמה, אוהבת. תוסיפי לזה את הקיץ, את החופש הגדול שזה עתה הסתיים. אנשים נחנקו בבית, אז הם החלו לצאת.

הם הסתגלו למצב, הבינו שזה לא יהיה נורא אם הם יצאו. במסעדת 'ג'אנגו' למשל, את ממש רואה גרף של עלייה. בתחילת השבוע, מראשון עד שלישי, עוד אפשר להשיג מקומות – אם כי גם בראשון את רואה ערב מפוצץ לגמרי - אבל בסופי שבוע אי אפשר להזמין מקום מהיום להיום.

"המצב טוב עכשיו, אבל אני אומר זאת בזהירות כי נכנסנו לחודש ספטמבר, שבשפת המסעדנים נקרא 'ספטמבר השחור' גם במצב רגיל ולא רק בקורונה" , מסייג אביב. "כל מסעדן יגיד לך שהוא מכין עכשיו את השכפ"ץ. אוגוסט זה חודש מיוחד, אבל אני לא יודע מה יהיה בספטמבר, שנחשב לחודש פחות טוב לענף המסעדנות. מצבם של המסעדנים השתפר ביחס למכה שהם חטפו בקורונה, אבל המצב לא חזר לקדמותו. זה לא מצב אידיאלי בשום צורה".

מסעדה בירושלים
מסעדה בירושלים | צילום: אוליביה פיטוסי

"אני קורא לפרופ' רוני גמזו להבין ש־250 אלף עובדי ענף המסעדנות, בתי הקפה והברים סומכים עליו שיתקן את המתווה הנוכחי בהתאם לדרישותינו. למשל, שינוי כמות הסועדים בחלל הפנימי של המסעדות לקראת החורף, זמן שבו האזור החיצוני הופך לא רלוונטי. כמו כן, חלוקת ערים אדומות לאזורים כדי לא לפגוע במסעדות שנמצאות באזורים שלא מהווים מוקד תחלואה".

תגיות:
מסעדנות
/
קורונה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף