עבור המתווכים, המספרים האלה מתורגמים ישירות לפרנסה. "דירה שפעם נמכרה תוך חודשיים יכולה לשבת היום חצי שנה וגם שנה שלמה", אומר שמיר. "חלק מהמתווכים עזבו את התחום, חלק משלימים הכנסה בעבודות נוספות. עשרה מחבריי כבר עזבו את המקצוע רק בשנה האחרונה. לא נוכל להמשיך כך עוד הרבה זמן".
דירה להשקעה? השתגעתם?
מבחינת שמיר, הריבית היא רק חלק מהבעיה. לדבריו, מדיניות המיסוי הפכה את ההשקעה בדירה בישראל לפחות אטרקטיבית, ובכך פגעה לא רק במשקיעים אלא בשרשרת שלמה של בעלי מקצוע שמתפרנסים משוק הנדל"ן: "הורדת ריבית היא מנגנון צמיחה מיידי שיכול לשקם את המקצוע שלנו, לעודד קונים לקנות דירות ולהחזיר משקיעים. כל עוד הריביות ומימון האשראי כל כך גבוהים, קשה לראות איך יוצאים מהלופ. וזה למרות שינוי המגמה והורדת הריבית - אפשר היה להוריד יותר ולחשוב על המשק ועל הצורך בשיקום וצמיחה".
שמיר מצביע גם על האלטרנטיבות שעומדות כיום בפני המשקיעים: "אף אחד לא רוצה להיות פילנתרופ שמממן את המדינה. פעם, כשאנשים קנו דירות להשקעה, מס הרכישה היה 5% ועיקר הרווח נבע מעליית הערך של הדירה. כיום השוק מדשדש ואין עליות מחירים. אז מי המשוגע שיקנה היום דירה להשקעה? על מיליון שקל אפשר לקבל בבנק ללא מאמץ ריבית של בין 4% ל-4.5%, בלי לעבוד, כשהתשואה על דירה נעה בין 3% ל-3.3%. אז בשביל מה כל המאמץ הזה? וזה עוד בלי להשקיע בשוק ההון, שם אפשר לקבל תשואה גבוהה יותר".
שנת שינוי
את עומק המשבר ממחיש שמיר גם בשיחת טלפון שקיבל לאחרונה: "התקשר אליי חבר יקר שרצה להיכנס לתחום התיווך. הורדתי אותו מזה. אני לא רואה כרגע עתיד בתנאי השוק שנמשכים כבר שלוש שנים ומשנים את הענף כולו".
"בעלי משרדים שבעבר עסקו בעיקר בגיוס ובהכשרת סוכנים חוזרים לעבוד בעצמם כסוכנים, ומשרדים מתכווצים כי אף אחד לא רוצה להגדיל הוצאות כשאין מספיק עסקאות. סוכנים שהמשרד השקיע בהכשרתם והעביר להם לידים עוזבים ופותחים משרדי בוטיק קטנים, והופכים למתחרים של מי שבנה אותם - על אותם לקוחות ובאותו אזור".
שמיר מצפה מהממשלה לנקוט צעדים שיחזירו משקיעים ופעילות לשוק. "אני מצפה מהממשלה להוריד מיסוי. להוריד את מס הרכישה, להוריד את הריביות. תנו לנו פטור ממס הכנסה על השכרה של דירה, אפילו זמני לכמה שנים על מנת לאושש את התחום ולהצמיח את המשק".
לדברי לוי, "הפתרון למצוקת המתווכים יבוא ממתן פתרונות למשבר בענף הנדל"ן וכבר הוצעו כאלו למקבלי ההחלטות: שינוי ייעוד וגמישות תכנונית שיאפשרו הסבת משרדים למגורים ולחנויות; הקלות בארנונה על נכסים ריקים; משכנתאות בסבסוד מדינה לזוגות צעירים ומתן 'הלוואות זכאות' בתנאים מועדפים; חבילת הטבות ותמריצים לקבלנים.
לוי מאמין ששינוי באווירה הכלכלית והביטחונית עשוי להפוך את המגמה. "אנחנו מקווים שמיד לאחר הבחירות המצב הכלכלי, הביטחוני והפוליטי ישתנה לטובה והדבר יניע מחדש את השוק. אנחנו בהחלט רוצים ש-2027 תהיה שנת השינוי. מי שיושב כיום על הגדר וממתין לירידות מחירים נוספות צריך להבין שלהערכתנו זהו חלון ההזדמנויות האחרון לרכוש דירות במחירים נמוכים יחסית. ברגע שחוסר הוודאות יפחת והתמונה הפוליטית והכלכלית תתבהר, השוק עשוי להתאושש.
"אם בממשלה החדשה שתקום יחליטו לאושש את שוק הנדל"ן וליצור צמיחה, זה יתהדהד לתקשורת ולעיתונות ומשם לציבור הרחב - כשהמצב הכלכלי משתפר אנשים מקדימים לרכוש דירות לפני שהמחירים יעלו. שיפור כזה צפוי להחזיר לשוק גם את תושבי החוץ ולהגדיל את היקף העסקאות.
“מקבלי ההחלטות ופרנסי המדינה חייבים להבין: מצבם של המתווכים והשוק המוצג כאן הוא לא בעיה סקטוריאלית – הוא המדד והברומטר של הכלכלה הישראלית כולה", מסכם לוי. "כששוק הנדל"ן פורח, הוא מניע שרשרת ערך ענקית המפרנסת עשרות אלפי בעלי מקצוע. אני קורא לממשלה ולמשרדי האוצר והשיכון להפסיק לשבת על הגדר, לאמץ תוכנית חירום לאומית ולשחרר את החסמים – כי כשהנדל"ן יחזור לזוז, המשק כולו יחזור לצמוח".