החקיקה במלזיה מתווספת לחוק קיים המחייב פלטפורמות בעלות מעל שמונה מיליון משתמשים מקומיים להצטייד ברישיון. במסגרת הרישוי, נדרשת כל חברה ליישם תהליכי בדיקת גיל, כללי בטיחות ושיטות מתקדמות לבקרה על פרופילים של קטינים. משמעות הדברים היא כי החברות ייאלצו לבנות מערכות אימות זהות מדויקות יותר כדי לעמוד בדרישות החוק ולמנוע הפרות.
המהלך מושפע באופן ישיר מהחלטת אוסטרליה, שהכריזה על האיסור הרחב בעולם על שימוש ברשתות מתחת לגיל 16. האיסור ייכנס לתוקפו בעשרה בדצמבר ויחייב את כל הפלטפורמות, ובהן איקס, טיקטוק, פייסבוק, יוטיוב, סנאפצ’ט, רדיט וטוויץ', לוודא שכל משתמש המבקש לפתוח חשבון מתחת לגיל המותר ייחסם. החברות שיפרו את מערכות הזיהוי שלהן בעקבות החוק, שכן אי עמידה בתנאים עלולה להוביל לקנסות של עשרות מיליוני שקלים.
בתוך כך, מדינות נוספות מגבשות חוקים דומים. בדנמרק נבחנת חקיקה שתאסור על ילדים מתחת לגיל 15 שימוש בפלטפורמות חברתיות. משרד הדיגיטציה במדינה ציין כי ילדים סובלים מהפרעות שינה, ירידה ביכולת הריכוז ותחושת עומס שמגיעה מהקשרים החברתיים הדיגיטליים שלא תמיד מלווים בנוכחות מבוגר.
בארצות הברית התמונה מורכבת יותר. כמה מדינות מקדמות חוקים להגבלת גיל, אך מרבית היוזמות מעוררות מחלוקות משפטיות. ביוטה נדרש כעת אישור הורים לפתיחת חשבון לבני נוער. בטקסס נכשלה יוזמה לאיסור מוחלט עד גיל 18, ואילו בפלורידה חוק חדש המאפשר פתיחת חשבון רק בהסכמת הורים לגילאים 14 עד 16 עדיין תקוע בבתי המשפט. המחלוקת שם נוגעת לשאלה האם מדובר בצעד הפוגע בחופש הביטוי.
המשותף לכל המדינות הוא שינוי התפיסה הציבורית כלפי השימוש של ילדים ברשתות חברתיות. מחקרים המתפרסמים בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין שעות מסך מרובות לבין מצבי דיכאון, חרדה, פגיעה בריכוז והפרעות בתפקוד החברתי. למרות שעדיין אין הסכמה מוחלטת על עוצמת ההשפעה, ממשלות רבות מעדיפות לנקוט בצעדי זהירות.
במקביל לחקיקה, חברות הטכנולוגיה מנסות להקדים תרופה למכה ומפתחות כלים חדשים לבקרה, אך ברבות מהן עדיין לא קיימות מערכות אימות גיל אמינות מספיק. ארגוני זכויות דיגיטליות מזהירים כי אימות לקוי עלול להביא לזליגת מידע רגיש ולהגברת פגיעה בפרטיות המשתמשים.
עם זאת, נראה שהמגמה ברורה. מדינות רבות מבקשות להטיל אחריות רחבה יותר על הפלטפורמות, ומקוות שהחמרת התנאים תצמצם את הסיכון לחשיפה של ילדים לתכנים בלתי הולמים. ההורים, כך טוענים מומחי מדיניות דיגיטלית בעולם, יידרשו אף הם למעורבות רבה יותר בקביעת הרגלי השימוש של ילדיהם.