המבחן יהיה במקרה שבו כל ההנחות הללו יתנפצו וראש הממשלה הבא יהיה נתניהו. האם ההנהגה המרובעת תשרוד? האם סמכותו של גנץ תישמר? האם השלושה יבואו חשבון עם מנהל הקמפיין? זה מבחן מנהיגותי ראשון במעלה, רבים נפלו בו. שלמותה של כחול לבן תהיה על הפרק. עדיין לא ראינו רשימה משותפת שמצליחה לשרוד טלטלה כזו. אפילו רשימות משותפות שניצחו התפרקו לפני תום הקדנציה: הליכוד־גשר־צומת (1996), ישראל אחת (1999), קדימה, הליכוד ביתנו, המחנה הציוני. גם הרשימה המשותפת של המפלגות הערביות לא הצליחה לשמור על החיבור לאורך זמן. אם כחול לבן לא תרכיב את הממשלה, קיימת הנחה שחלקים בה ישאפו להיכנס לקואליציה. האם יעמדו בדיבורם לפני הבחירות, או יתקפלו מחשש לפירוק?
מבחן קשה לא פחות לראשי הליכוד יהיה במקרה של ניצחון. נתניהו ינסה, בניגוד למנהגו, לפנק אותם בתפקידים בכירים. מפלגות הלוויין עומדות להיות קטנות, אפילו לא בינוניות. את התיקים הגדולים - ביטחון וחוץ, חינוך ומשפטים - ישתדל להשאיר בבית על מנת "להשתיק" את בכירי הליכוד כדי שלא ייצאו נגדו ביום פקודת היועץ, שנמצא קרוב, קרוב מאוד. מבחנם הפוליטי והציבורי יהיה אם יבחרו בשתיקת התיקים, או בהחלטה ערכית שתסמן לנתניהו את הדרך לנבצרות זמנית עד לסיום משפטו.
המבחן הגדול יחל בשבוע הבא. אם המיזם יניב לבסוף רק 4־5 מנדטים, כפי שמצטייר מרוב הסקרים, מי משניהם יכהן בתפקיד שר? האם יאמצו את הרוטציה שעליה הם ירדו כשזה נגע לגנץ־לפיד או הרצוג־לבני? או שמא אז, כפי שמעריכים גורמים במערכת הפוליטית, יגיע הפיצוץ?
הפעם כחלון מדבר ימנית. הוא לא פוסל את גנץ, אבל מדבר אל הבייס של נתניהו. ומה יקרה אם הפעם יהיה פער לטובת המחנה השני? האם כחלון יעביר את קולות מצביעיו, ברובם ימין ממלכתי, למה שהוגדר על ידי נתניהו כמפלגת שמאל? בכחול לבן בונים על כחלון. גורם בכיר שם אמר השבוע כי ב־10 באפריל כחלון יאפס כוונות, ושהוא בהחלט שותף פוטנציאלי. לפני זה, כמובן, עליו לחצות את אחוז החסימה.
אבי גבאי לא מתנהג כמו ראשי מפלגה קודמים בעבודה. הוא מתכוון להישאר. הוא כבר העביר חוקה קשוחה יותר מקודמיו, ובשבועות האחרונים אמר לא פעם אחת: "אני מאמן את שרירי הצוואר שלי". הוא יודע כי הסכין המאכלת של בכירי העבודה נמצאת ברגעים אחרונים של השחזה. גבאי לא התמודד על ראשות המפלגה כדי להיות מודח כמו כל קודמיו. מה יעשה כדי להישאר, עדיין לא ברור. ניסיונם של כל קודמיו גרוע. אפילו עמיר פרץ, שבימים הקשים שבהם קדימה שתתה את מצביעי העבודה הצליח להביא 19 מנדטים והוציא מאולמרט את תיקי הביטחון, החינוך והרווחה, הודח לאחר מכן בפריימריז על ידי אהוד ברק. גבאי יעמוד באתגר לא פשוט, בעיקר אם העבודה תישאר מפלגת אופוזיציה בינונית־קטנה.
מבחן פייגלין הוא המסקרן ביותר. הסוס השחור של הבחירות יירש כנראה מכחלון את תואר ממליך המלכים. אחרי שהצליח להסתיר את האידיאולוגיה המדינית שלו בעשן הקנאביס, לצד דיבורים אינסופיים על הפרדת דת ממדינה וחירויות הפרט, האם האיש שהוא הימין הכי ימני שמוכר במערכת ייתן את המנדט לגנץ? או שהוא יעדיף את נתניהו, שעשה כל מאמץ על מנת לסלק אותו מהליכוד ולמנוע ממנו פעם אחרי פעם מלהיכנס לכנסת? פייגלין יעמיד במבחן גם את כחול לבן: האם כדי להזיז את נתניהו הם יצרפו לקואליציה שלהם מי שתומך בטרנספר מרצון - ביטוי שהוא כל כולו אוקסימורון? מבחן פייגלין הוא אולי המרתק ביותר שבו תעמוד הכנסת ה־21.
הכותב משמש ראש הדסק הפוליטי בכאן חדשות, תאגיד השידור הציבורי