"סנטה קתרינה" התל־אביבית קרויה על שם המנזר הבודד בדרום סיני. ואם זה האוכל שמגישים הנזירים, אני שוקל להגר שלוש "סנטה קתרינה" באו לעולם: הראשונה היא מדינה קטנה ועשירה בתוך ברזיל, שבה, למרבה ההפתעה, יורד שלג; השנייה היא מנזר נוצרי יפהפה בדרום סיני הקרוי על שם הקדושה קתרינה שעונתה וראשה נכרת.
לפני שבע שנים, אגב, תקף ארגון דאע"ש את המנזר הבודד ורצח שוטר מצרי ששמר על המקום; שלישית היא המסעדה עטורת השבחים של השף תומר אגאי, שאוטוטו ימלא עשור להקמתה – מושגי נצח בעולם הקולינריה המקומי. "סנטה קתרינה" הישראלית קרויה על שם המנזר, מקום שבו על פי האמונה הנוצרית שוכן הר סיני - הלוא הוא שם הרחוב שבו שוכנת המסעדה. איך הכל מתחבר, מה רבו מעשיך השם.
האוכל במסעדה מקבל השראה ממצרים, אך גם מסוריה ומלבנון, ויש בו נגיעות של אוכל אירופי מוקפד. כך תוכלו למצוא בתפריט את הגספצ'יו של ג'ואל רובושון ובתוכו הקישוא הממולא של מרים, הלוא היא אמו של השף חיים כהן, שאגאי נחשב לבן טיפוחיו. המקום עצמו, בבית רומנו, צמוד לבית הכנסת הגדול, נראה שכונתי למדי. אין בו מניירות ואין בו גינונים של מסעדת יוקרה, אם כי מחירי המנות ממוצעים עד גבוהים.
למעשה, זר לא יבין את ההבדל בינה ובין הבר שוקק החיים "פורט סעיד" (גם הוא קרוי על שם מקום במצרים), למרות שמדובר בשני קצוות עולם קולינרי. אין כאן ישיבה פנימית, אלא על הבר או בשולחנות בחוץ. הסגנון, כאמור, חופשי ונטול מניירות, וכמוהו גם התפריט. "האוכל במסעדה, וכך גם אנחנו, לא מתנשאים על אורחי המסעדה", אומרים לנו ב"קתרינה". "אנחנו לא מתיימרים להגיש מנות שלא ניתן להגות את שמן ומוגשות בקונסטרוקציות שלא היו מביישות את גדול האדריכלים".
שתי מנות דגל מומלצות, שרק בשבילן שווה להגיע במיוחד: פילה הדניס כאן אומנם צלוי בגריל והוא נשמע כאחד העם, אולם כאן הוא מוגש עם קולי עגבניות שרי מתקתק, שומר והשוס – רביולו (רביולי גדול ממדים) ובתוכו לאבנה. לא בטוח שזה מה שאוכלים במנזר, אבל אם כן, אני מוכן לגור שם (116 שקלים); הקובנייה - קובה מבשר נא שמקורה במטבח הסורי־לבנוני, מקבלת כאן קיק עדין מחרדל מתקתק, ויחד עם קישוא באלדי ובורגול תקבלו ארבעה ביסים שיתפוצצו לכם בפה (64 שקלים).
חובה להזמין כאן את הקינוחים המופתיים, לא פחות. תחת ידיו של הקונדיטור מאור מוסקוביץ' טעמנו את הבסבוסה הנפלאה - קינוח דגל שמוגש החל מיום הפתיחה ועד היום. המנה עברה מספר שינויים במהלך השנים, אבל לאחרונה, כחלק מהחזרה למקורות של העסק, המנה חזרה להיות מוגשת בצורתה המקורית והפשוטה - פרוסת עוגת סולת חמימה ועדינה, ועם זאת מוכנה בדיוק יוצא דופן שמאזן בין הטעמים, לצד כדור גלידה בתוספת התבלין מסטיקה (46 שקלים).
"נולדתי וגדלתי בעפולה, שם פתחתי את חנות האם לפני כ־20 שנים ושם הכנסתי את המוצרים הקטוגניים הראשונים", מספר הבעלים יוסי רפאל, בן 45, שגרושתו מנהלת את בית הקפה. "יש לנו קהל רחב מהאזור שלנו שמגיע לחנות באופן קבוע, ולאחרונה הגיעו אלינו מכל קצוות הארץ, כך שהמיקום הגיאוגרפי לא ממש משנה להם. יש תמורה הולמת לביקור שלהם אצלנו. על הדרך הם קונים מוצרים קפואים, שיהיו להם גם בבית. בעזרת השם, נגדל ונתפתח להיות רשת שפזורה בכל הארץ ונקל על לקוחותינו שהפכו למשפחה".
ב"קיטו בראון" כל המנות שמוגשות הן דלות פחמימה ומתאימות לסוכרתיים. בין שלל המנות תמצאו שם פיצה מרגריטה שבסיסה בצק מוצרלה (65 שקלים); בוקר גיאורגי – חצ'פורי שעשוי מבצק מוצרלה עם סלט פלפלים בתחמיץ, סלט כרוב עם ג'עלה, אריסה וזיתים שחורים (79 שקלים); טוסט סלמון מושחת עשוי מלחם ופל!; מנת חומוס על בסיס ביצים, לצד כדורי פלאפל מקמח שקדים ועשבי תיבול ועוד. ולקינוחים: עוגת גבינה פירורים, עוגת קרמבו עשויה מקמח שקדים (59 שקלים) ובלינצ'ס גבינה מתוקה עשוי מקמח שקדים עם קצפת וריבת תות (59 שקלים).