צדק מי שאמר שפעם היה פשוט יותר, כשהגדרת המקומות הקולינריים הייתה ברורה: יש מסעדה, יש בית קפה, יש בר. היום, ברוח המקף המחבר, אלה הם בר־מסעדה, בית קפה־מסעדה, יש אפילו בר־שווארמה. אז הנה, רשת "קפה גרג" יכולה להתהדר בהוספת המילה "מסעדה" לשמה. שכן ארוחה בבית קפה־מסעדה "גרג" אינה מביישת שום מסעדה, ויש במקום גם מנות שמתעלות לרמה של מסעדת שף.
בתפריט החדש של הרשת אפשר למצוא מנות ראשונות ועיקריות מהמטבחים האסייתיים והאיטלקיים, כמו קפלטי גבינות, למונצ'זו (כדורי ריקוטה), נאמס ירקות ועוד. אנחנו טעמנו כמה מנות, חלקן, כאמור, מצוינות ואת הבינוניות של חלקן אפשר לייחס לתהליך שעוברת הרשת. תבשיל סלמון בקארי ירוק התברר כמנה עשירה וכיפית, עם קוביות סלמון מוקפצות ושלל ירקות – בצל סגול, פטריות, ברוקולי, שעועית ירוקה, זוקיני וכוסברה, לצד אורז (79 שקלים). סלט קינואה־עדשים החדש עשיר במינרלים ובחלבון, עם קוביות בטטה ותפוח עץ, נענע, פטרוזיליה ובזיליקום, ועוד כמה אלמנטים בריאותיים טריים ומעוררי אנרגיה. המחיר לא נמוך, אבל הכמות נדיבה מאוד ויכולה להשביע שני סועדים (72 שקלים).
פחות חיבבנו את סלט המלפפונים האסייתי: רוטב הסאטה המובטח היה מימי מאוד, ושקדים קלויים הובטחו בתפריט, אבל לא נכחו. גם מחירו מעל לפופיק, אפשר בקלות להורידו (42 שקלים). חיפו על המלפפונים חמישה כדורי ריקוטה, מוצרלה ופרמזן, מטוגנים ומצופים בציפוי פנקו ומוגשים על – כפיים! – רוטב חמאה לימונית (46 שקלים). תראו לי עוד בית קפה שמגיש מנה ברוטב חמאה לימונית, ואזמין אתכם לבר־שווארמה.
רשת "קפה גרג", ברחבי הארץ
ביטלג'וס
לאחר ההצלחה של פרויקט הדגל "ארוחה מהסרטים", מסעדת "הטרקלין" הוותיקה משיקה כעת ארוחה בסימן הביטלס הקרויה ”Let Eat Be” . זו ארוחת שף זוגית בת שבע מנות, בליווי הרצאה של המוזיקולוג נעם רפפורט על הלהקה.
בתפריט הספיישל, שאותו יצר השף עמית בנטוב, מוגשים מרק לפתיחה, קרפצ'יו בקר, קרפצ'יו זוקיני, פטה כבדי עוף, פולנטה בחלב קוקוס, ריזוטו פטריות יער וטורטליני בקר ברוטב השף. לקינוח, טריו תותים – סורבה תותים, פנקוטת תותים על קרפצ'יו תותים. לצד תפריט זה יוגשו יינות אדומים ולבנים איכותיים מיקב הבוטיק "שאטו דה גליליי".
האירוע יתקיים בימי שלישי בלבד, עד סוף אפריל, ויציע מסע קולינרי־מוזיקלי שכולל סיפורים, שירים וקטעים נדירים על הביטלס. המחיר: 350 שקלים לסועד.
"הטרקלין", היכל התלמוד 4, תל אביב (לא כשר)
בנוסח מזרח אירופה
המטבחים מפולין, רוסיה, גיאורגיה, הונגריה וגרמניה זוכים להכרה במסעדת "02" שבמלון הירושלמי "ענבל". מקדישים להם שם פרויקט קולינרי שיימשך עד יום חמישי הבא. לצד מנות מסורתיות יוגשו מנות בפרשנויות מתוחכמות של השף אברהם פרייזן. למשל, את החינקלי הגיאורגי הוא ממלא בקונפי שוק ברווז במקום בבשר טחון, ומגיש אותו עם בורשט, המגיע מהמטבח הרוסי־אוקראיני. את הפירוגי הוא בחר להגיש בצורת פרח, ולא בקיפול המסורתי, למלא אותו בדמי גלאס של כרוב ולהכין אותו אפוי ולא מבושל.
"בחרתי להתמקד במטבח המזרח־אירופי משתי סיבות עיקריות", מסביר פרייזן. "הראשונה היא שהמטבחים האלה הם חורפיים בהווייתם, הן מבחינת חומרי הגלם והן מבחינת אופי המאכלים. הסיבה השנייה היא אישית. נולדתי וגדלתי עם המטבח הזה, אבל תמיד הייתי אמביוולנטי כלפיו. האוכל הזה הרגיש לי בראשית ימיי כטבח זר, מנותק מהאזור הגיאוגרפי, ולכן נמנעתי מלהתעסק בו. בשנים האחרונות אני בתהליך של ניסיון לזקק ולתאר קולינרית מהו מטבח ירושלמי עבורי: פסיפס המורכב ממגוון רחב של תרבויות ומסורות קולינריות, וחתיכה משמעותית בו שייכת לקולינריה המזרח־אירופית".
מסעדת "02", מלון "ענבל", ז'בוטינסקי 3, ירושלים (כשר)
ביצי הפתעה
נזכרתי בסדרת הטלוויזיה "חופשי על הבר", ששודרה בשנים 1982־1993, כשהזמנתי אוכל מ"שאפל", פאב בפלורנטין, תל אביב, שרץ עליו באזז חיובי. "השאפל הוא פאב כמו פעם, עם האנשים של היום", הם כותבים באתר שלהם. וכמו בנעימת הסדרה, "פה כל אחד מכיר את שמך".
החשש לציפיות גבוהות ותוצרת נמוכה התבדר ברוח הקרה: המנות שהזמנו הגיעו מפנקות, מושקעות ומפתיעות. מפתיעה שכזו הייתה מנת סלט הביצים הטבעוני (42 שקלים). מה לנו ולטבעונות, לא יודע, אבל החברים המליצו לנסות והחלטתי שהמחסום חייב להישבר. והוא נשבר ברעש וצלצולים: לא להאמין שבסלט הביצים הזה אין ביצה. זה נראה כמו ביצים, בצבעי לבן וצהבהב, יש לזה מרקם של ביצים, יש לזה טעם של ביצים במיונז (שגם הוא, כזכור, עשוי מביצים) – ועדיין (לא הצלחתי לזהות, אז טרחתי לברר) מדובר בטופו, ובמיונז שהם מייצרים מחלב סויה ותבלינים. וואו. לא ידעתי שאני מסוגל לאהוב טופו.
"שאפל" איננו טבעוני, אלא קרניבורי שמתחשב בזולת. יעיד על כך כריך האסאדו האימתני: בבייגלס אמריקאיים הונחו בעדינות, שכבה על גבי שכבה, איולי, עגבניה, בצל חי, בצל מטוגן, רוקט, כמות נדיבה של אסאדו בבישול ארוך ומעל צ'ימיצ'ורי וחמוצים. איך אמרו פעם? כל ביס מלמיליאן.
"שאפל", פלורנטין 19, תל אביב (לא כשר)