משפחת שיבלי מיפו לא היה שום קשר לצמחונות, ובטח שלא לטבעונות. המצב הזה השתנה מן הקצה אל הקצה כשהבת ג'ואל צפתה בהיותה בת שש בתוכנית שבה הראו איך שוחטים כבש. "ג'ואל התחילה לבכות, ואמרה 'אז מפה מגיע הבשר אלינו לצלחת?'", משחזרת האם, נהלה שיבלי. "מיד כיביתי את הטלוויזיה, אמרתי שזה בטח יעבור לה תוך כמה ימים, אבל קרה בדיוק ההיפך. מאותו יום היא לא הפסיקה לדבר על הנושא, סירבה לשבת יחד איתנו בשולחן, וגם התחילה להסביר לכל מי שאכל בשר מסביבה מהו המקור שלו".
היום (1 בנובמבר) חוגגים הטבעונים ברחבי העולם את יום הטבעונות הבינלאומי. טבעונות, שרבים מאתנו ראו בה מעין טרנד, הוכיחה לכולם שיסודותיה הם מאוד חזקים. מספר הטבעונים בעולם רק גדל והולך, טבעונות נחשבת כיום כבר לדרך חיים, והוכחה פשוטה לכך היא העובדה שאין כמעט מסעדה שלא מציעה לסועדים גם מנות טבעוניות. אולם, לצד הדוגלים בטבעונות, יש רבים אחרים שלא מוכנים לוותר על נתח עסיסי של בשר. הנושא הופך למורכב יותר כשהטבעונים חיים תחת קורת גג אחת עם חובבי בשר מושבעים.
"כשג'ואל (כיום בת 13) החליטה להפסיק לצרוך בשר, היה לי קשה עם ההחלטה שלה", מודה שיבלי, 47, אם לארבעה ילדים. "היא הייתה אז עדיין ילדה קטנה שזקוקה לבישולים שאני מכינה. גם החוויה של לשבת מסביב לשולחן עם המשפחה נפגמה. אם היא הייתה רואה למשל שבישלתי עוף לילדים, היא הייתה עומדת ועושה הרצאות, אומרת 'אתם יודעים מה אתם אוכלים? אתם רואים מה יש לכם בצלחת?'".
כאמור, בהיותה בת שש הפסיקה ג'ואל לאכול בשר. בשלב הזה היא הייתה עדיין צמחונית, אך בגיל 10 הפכה לטבעונית והורידה מהתפריט שלה גם מוצרי חלב, גבינות וביצים. "אמרתי לה 'עד שהתרגלתי לעניין הצמחונות, עכשיו אני צריכה להתרגל לטבעונות?'", מחייכת שיבלי, "לא היה לי מושג בכלל מה זה טבעונות. התחלתי להיכנס לאתרים, לבדוק מה התחליפים, התחלתי להיכנס למחלקות טבעוניות בסופרים, קניתי גבינה טבעונית, התחלתי להכין חביתה טבעונית".
בעקבות התהליך שעברה ג'ואל, גם אחותה אנג'י (כיום בת 15) הפכה לפני שנתיים לצמחונית. "אנחנו חוטפים הרצאות כל היום נגד זה שאנחנו עדיין צורכים בשר וזה משפיע גם עלינו בסופו של דבר", מספרת שיבלי, "בזמנו בשר היה מאוד דומיננטי בבית שלנו, וכיום כבר לא. יש לי עדיין ילדים שאוכלים בשר, כשהם מבקשים מאכל בשרי, אני מכינה להם, אבל בזה זה נגמר. אני עצמי כבר כמעט ולא אוכלת בשר בבית".
הצורך להבין ולכבד את רצונו של אדם שבוחר להיות טבעוני מוכר מאוד גם לשיר פורטל (36, מנהלת משאבי אנוש, אם לשניים, מרמת גן). פורטל הפכה לטבעונית לפני שנתיים, בעוד בעלה, רומן, הוא חובב מושבע של בשר. "כשהכרתי את בעלי", היא מספרת, "הייתי צמחונית, אבל בגלל שהוא אכל בשר, אז תקופה מסוימת גם אני אכלתי בשר, והגבולות היו די מטושטשים".
"לא הייתי פוסלת לצאת לדייט עם בחור לא טבעוני, אבל אם אחרי תקופה מסוימת שנהיה יחד (בעודו חשוף לכל המידע אודות התעללות בבעלי חיים), הוא עדיין יבחר לא להיות טבעוני, יהיה לי קשה עם זה", אומרת עו"ד אזמרגד זיסרמן.
זיסרמן (28, רווקה מתל אביב, העוסקת בתחום של הרצאות והדרכות) מאוד מקווה ש"מי שאבחר בו כבן זוגי לחיים, תהיה בו איכפתיות וחמלה. אני לא יכולה לראות היום סיבה שלא להיות טבעוני. יהיה לי מאוד קשה לעכל טיעונים כגון 'לא איכפת לי' או 'קשה לי מדי'. אני טבעונית שבע שנים, וכמעט כל בני הזוג שהיו לי בתקופה הזאת הפכו לטבעונים עם הזמן. רובם המכריע גם התחשבו בי ולא אכלו לידי מוצרים מן החי".
כשמבקשים מזיסרמן לנדב איזשהו סיפור פיקנטי מאחד הדייטים שלה, היא מיד נזכרת בבחור שיצאה עמו לארוחה במסעדה. "הוא ידע שאני טבעונית ושאל אותי האם זה בסדר שיאכל לידי משהו מהחי", היא מספרת. "אמרתי לו שיעשה מה שמרגיש לו נוח. הוא קרא למלצר והתכוון להזמין קרפצ'ו עגל חלב. ואז שאלתי אותו בעדינות המתבקשת האם יש סיכוי שיזמין משהו אחר, ולא עגל חלב".
האג'נדה הטבעונית של זיסרמן נובעת מכמה סיבות. "אני מרגישה לא נוח לאכול בשר בגלל שזו פגיעה בבעלי חיים, וגם בגלל שהתחלתי להעמיק את הידע שלי בנושא איכות סביבה וגיליתי כמה השפעה יש לצריכת מוצרים מן החי על איכות הסביבה. הבנתי שכל דבר שאני עושה למען הסביבה, כמו מחזור בקבוקים, הניסיון לחסוך במים, זה כמו כוסות רוח למת אם לא מנהלים אורח חיים טבעוני. כיום מאוד קשה לי להסתכל על חתיכת בשר כאילו שזה רק 'בשר עם תבלינים'. אני מיד רואה את המשמעות של מה זה אומר כלפי בעל החיים וההשפעה על הסביבה. למשל, לסיטואציות כמו 'על האש' אני משתדלת לא ללכת, וגם יהיה לי קשה לחיות עם מישהו שיאכל לידי באופן קבוע הרבה בשרים".
"אני לא רוצה לגרום סבל לאף בעל חיים בשביל חגיגה שלי, ובמיוחד חגיגה של אהבה. אגב, גם כיום כשיש איזושהי התכנסות או חגיגה לכבודי, כמו יום הולדת למשל, אני מאוד מבקשת את ההתחשבות הזאת. חשוב לי מאוד שאף אחד לא יסבול בשבילי".