עוגות שמרים פריכות וטעימות - מגוון מתכונים מעולים

עם שוקולד, קינמון ואגוזים, גבינה וצימוקים, מרציפן ונוגט או פרג. לא משנה מה תחליטו לאפות, אין כמו הריח והטעם של עוגת שמרים שבדיוק יצאה מהתנור

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
גלילות פרג, אוכל, פסקל
גלילות פרג, אוכל, פסקל | צילום: פסקל פרץ רובין
4
גלריה

אינני יכולה להתחיל לתאר את הכמיהה שלי למאפה שמרים. מתוק או מלוח, לא משנה. זה בולט בעיקר כשמתחילים להרגיש בשינויי מזג האוויר והימים הופכים קרים וסגריריים יותר.

ההמלצה הגורפת היא להכין מאפה שמרים דווקא בימים חמים, מאחר שכך קל יותר להתפיח את הבצק וזמן ההתפחה אינו ארוך. משום מה אצלי הדחף להכין מאפה שמרים עולה בימים קרים. או אז מתרחשים שני דברים: תחילה, התבצרות במטבח, ואחר כך חיפוש אחר מתכונים העשויים מבצק שמרים, כאלה שמזמן לא הכנתי.

בצק שמרים הוא "מפונק". אומנם הוא נוח לעבודה וללישה ידנית (אף על פי שאני לא פעם מכינה אותו במערבל חשמלי עם וו הלישה), אבל הוא חייב לנוח. לא סתם לנוח, הוא זקוק לכיסוי לצורך תפיחה.

פעם נהגו לכסות אותו בשמיכה ולחפש עבורו את המקום הכי חמים בבית, כיום מסתפקים בכיסוי במגבת או בניילון נצמד. יש מי שמשתמשים בשיטת התפחה שונה: מכניסים את הבצק לתוך שקית ניילון גדולה ומניחים בקערה רחבה וגבוהה. אלו אשר זמנם קצר מכינים את הבצק יום קודם ונותנים לו לנוח במקרר במשך הלילה. אגב, זהו פתרון נהדר במיוחד כשנערכים להכנות של שבת, עם יתר המנות והתבשילים. דבר נוסף: אפשר להכין את הבצק באמצע השבוע, לעצב את הצורות הרצויות ולהקפיא טרם האפייה.

אני בוחרת את סוג המאפה המתוק לשבת ומכינה את הבצק. בתום לישה נמרצת אני מניחה אותו במקום חמים, מכוסה במגבת או בשמיכה, ודואגת שלא יהיה לו קר. מדי פעם מציצה מתחת לשמיכה ועוקבת אחר התקדמות התפיחה.

בעודי כותבת שורות אלו מתבהר פשר הכמיהה שלי למאפה השמרים: אלה החום והניחוח שמפיצים מטעמי השמרים בתום האפייה. הם אשר מחממים את הבית ומפנקים את בני המשפחה בו־זמנית. מאפי השמרים התפוחים והשמנמנים, שעליהם גלימה שחומה ובוהקת - לפעמים מנוקדת בגרגרי שומשום, כמו יהלומים נוצצים ומזמינים - נצפים דרך זכוכית החלון של דלת התנור, והם יפים ומושכים, וריח משגע ומזמין מחבק את הבאים אליו.

בחרתי להכין השבוע בצק בסיסי אחד, שממנו אפשר להכין מבחר עוגות אישיות במגוון טעמים, עיצובים ומליות. כלומר, אותה גברת בשינוי אדרת. בנוסף, עוגת בבקה (קוגלהוף) - עוגת שמרים קלאסית בגרסת נוגט ומרציפן טעימה מאוד, וגלילות שמרים במלית פרג או שוקולד, לפי טעמכם. שבת שלום.

למעשה יכולתי לפצל את המתכון הזה לשלושה מתכונים שונים, אך מכיוון שהבצק זהה בכולם ורק המלית והעיצוב משתנים, החלטתי להגישו כמתכון אחד.

# 1 ק"ג קמח מנופה

# 50 גרם שמרים

# 1 כוס סוכר

# 1 כפית תמצית וניל או סוכר וניל

# 1 כף קליפת לימון מגוררת

# 2 ביצים

# 200 גרם חמאה מומסת

# ¾1 כוסות חלב פושר

# 1 כפית מלח

למלית שוקולד וקינמון:

# 1 כוס אבקת קקאו מנופה

# ½1 כוסות סוכר חום

# 1 שקית סוכר וניל

# 200 גרם חמאה מומסת

# 1 כפית קינמון טחון

למלית קינמון ואגוזים:

# ½ כוס סוכר חום או דמררה

# ¼ כוס קינמון טחון

# 2 כפות אגוזים קצוצים דק

# 3 כפות צימוקים בהירים

# תרסיס חמאה או 70 גרם חמאה מומסת

# 1 חלמון

# 1 כף תמצית וניל

# ½ כוס סוכר

# 2 כפות אבקת אינסטנט פודינג וניל

# 1 כפית קליפת לימון או תפוז מגוררת

# ½ כוס צימוקים

# ¾ כוס מים

# 1 שקית סוכר וניל

# 1 כפית מיץ לימון

עוגות שמרים אישיות בטעמים. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין
עוגות שמרים אישיות בטעמים. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין | עוגות שמרים אישיות בטעמים. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ–20 דקות, עד לקבלת גוון חום זהבהב.

מגלגלים לגלילה תוך הידוק הבצק מכם והלאה. מכינים בדרך זו את יתרת הבצק. חותכים כל גלילה לפרוסות שוות בגודלן.

מסדרים ברווחים שווים על התבנית (מניחים את השבלולים כך שקצה הבצק מופנה כלפי מטה). מברישים בביצה הטרופה ומניחים להתפחה במקום חמים כ–20 דקות. אופים בחום בינוני (180 מעלות) כ–20 דקות, עד לקבלת גוון חום זהבהב. אפשר להבריש את שבלולי הקינמון בסירופ סוכר.

מניחים במרכז כל ריבוע כפית גדושה של מלית. נוטלים שתי פינות מנוגדות ומצמידים אותן זו לזו בתנועת צביטה. מדביקים את שתי הפינות המנוגדות האחרות. כך מקבלים מעין כיסני מעטפת.

מסדרים את הכיסנים ברווחים בתבנית ומשהים להתפחה כ–20 דקות במקום חמים. מברישים את הכיסנים בביצה הטרופה. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (190 מעלות) כ–20 דקות, עד לקבלת גוון חום זהבהב. מצננים ובוזקים אבקת סוכר.

# ½ ק"ג קמח מנופה

# 25 גרם שמרים

# ¾ כוס סוכר

# 3 ביצים

# 130 גרם חמאה רכה

# ¼ כפית מלח

# ½1 כוסות חלב

# ½ כוס ריבת תפוזים או אחרת, דלילה

# 1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

# ½ כוס צימוקים בהירים

# קליפת תפוז מגוררת

# ½ כוס שקדים מולבנים, פרוסים

# 200 גרם מרציפן מוכן, חתוך לחתיכות

בבקה
בבקה | קוגלהוף

להכנת המלית: מערבלים את כל חומרי המלית, מלבד המרציפן. מוסיפים לעיסה את חתיכות המרציפן תוך כדי ערבול לקבלת תערובת אחידה.

על משטח עבודה מקומח מרדדים את הבצק לעלה בעובי ½ ס"מ. מורחים את המלית בשכבה אחידה על העלה ומגלגלים לגלילה מכם והלאה. סוגרים את שני קצות הגלילה ליצירת טבעת ומהדקים היטב. מניחים בתבנית, מכסים בניילון נצמד ומשהים להתפחה במקום חמים, שעה וחצי לפחות.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170–180 מעלות) כ–35 דקות. מצננים ובוזקים אבקת סוכר.

מלית הגלילות יכולה להיות שוקולד, תמרים או תערובת סוכר חום וקינמון עם פיסות חמאה קטנות. לקבלת גלילות פרווה החליפו את החמאה במרגרינה ואת החלב במים.

# 25 גרם שמרים לחים

# ½ כוס סוכר

# 150 גרם חמאה רכה

# 1 ביצה

# קורט מלח

# ½ כוס חלב

# 50 גרם חמאה

# ¼ כוס חלב

# 3 כפות דבש (או סילאן)

# ½ כוס + 2 כפות ממרח תמרים

# ½ כוס אגוזי מלך/פקאן קצוצים

# 2 טיפות שמן

גלילת פרג. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין
גלילת פרג. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין | גלילת פרג. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין

מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. מחלקים ל–3 חלקים שווים.

מרדדים שליש מהבצק על משטח עבודה מקומח לעלה בעובי ½ ס"מ. מורחים על העלה ⅓ מממרח התמרים שנותר, מורחים ⅓ ממלית הפרג וזורים ⅓ מכמות האגוזים. מגלגלים לגלילה וחוזרים על הפעולה בשני חלקי הבצק הנותרים.

טורפים בקערית את החלמון והשמן ומברישים את הגלילות. מניחים אותן בתבנית משומנת ואופים כ–35 דקות בתנור שחומם מראש ל–180 מעלות. מצננים.

תגיות:
מתכונים
/
עוגות
/
מאפים
/
עוגיות
/
שמרים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף