מי אמר שהכנת ארוחה בת חמש מנות חייבת להימשך שעות ארוכות

לא פעם כאשר אנו מארחים חברים ובני משפחה, אנו פשוט עובדים קשה מדי. אנו לא משקיעים זמן וחשיבה בסוג האירוח, ומתוך כך לא משקיעים חשיבה בבחירת המאכלים

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא

| צילום: דרור כץ (מהספר "המטבח הקל של פסקל")
5
גלריה

הנושא למדור השבוע נבחר בעקבות מפגש עם חברותי אשר ביקשו, או יותר נכון דרשו, שלא יתקיים באחד הבתים אלא במסעדה או בבית קפה. ואכן, המפגש נערך באחד מבתי הקפה בלב תל אביב. אחרי שהמנות הוזמנו ולכל אחת היה מה לומר על הטעם, הנראות והשירות, שאלתי בעדינות: "למה בחרתן לצאת ולא ערכנו את המפגש כהרגלנו באחד הבתים של אחת מאיתנו?".

המתכונים קצרים, אינם דורשים היערכות מיוחדת, והתוצאה היא ארוחת פינוק בצ'יק צ'ק. על פי אותו עיקרון אפשר ליצור עשרות ארוחות קלילות ומהירות הכנה, בלי להתפשר על האירוח הביתי והטעם.

• 500 גרם (3 כוסות) שעועית לבנה, שהושרתה יום קודם לכן במים וסוננה

• 10 כוסות מים

• 1 בצל גדול, קצוץ דק

• 2 גזרים חתוכים לחצאי פרוסות

• 2 גבעולי כרפס חתוכים לקטעים של 3 ס"מ

• 3 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות קטנות

• 3 כפות גדושות רסק עגבניות

• 4 כפות שמן זית

• 1 כפית מלח

• ½ כפית פלפל שחור

• 1 כפית סוכר

• 2 כפות אבקת מרק עוף

• 2 כפות אבקת מרק בצל

• צרור גבעולי כוסברה קצוצים דק

• עלי פטרוזיליה או בזיליקום לקישוט

מניחים את השעועית בסיר רחב וגבוה, יוצקים מעל מים ומביאים לרתיחה על אש בינונית. מסירים את הקצף שנוצר.

מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים ומביאים לרתיחה שנייה. מנמיכים את האש לקטנה ביותר ומבשלים כשעתיים וחצי עד שלוש. מעטרים בעלי כוסברה ומגישים לצד לחם כפרי.

מרק שעועית ללא בשר. צילום: דרור כץ
מרק שעועית ללא בשר. צילום: דרור כץ | מרק שעועית ללא בשר. צילום: דרור כץ

יש להקפיד על זמן בישול השעועית כדי לא לרכך אותה יתר על המידה.

• 1 ק"ג שעועית ירוקה טרייה

• 4 כפות שמן זית

• 1 בצל גדול, פרוס דק

• 6 שיני שום כתושות

• מיץ מ–½ לימון

• 1 כפית כמון

• מלח ופלפל, לפי הטעם

• ½–¼ כוס מים

• 5 גבעולי נענע קצוצים דק

מנקים היטב את השעועית הירוקה וקוטמים את הקצוות. מחממים שמן זית בסיר רחב וגדול ומאדים את הבצל והשום עד הזהבה קלה. מוסיפים את השעועית ומערבבים. מכסים ומאדים במשך 10 דקות, מערבבים מדי פעם. מוסיפים מיץ לימון, כמון, מלח ופלפל, ומערבבים. מוסיפים מים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה במשך 20–30 דקות, עד שהשעועית מתרככת. מדי פעם בודקים את כמות הנוזלים, ורק אם צריך מוסיפים מעט מים (הקפידו לא להוסיף כמות גדולה של מים). מוסיפים את הנענע ומערבבים. מגישים חם.

שעועית ירוקה בנענע ושום. צילום: דרור כץ
שעועית ירוקה בנענע ושום. צילום: דרור כץ | שעועית ירוקה בנענע ושום. צילום: דרור כץ

תוספת לעיקרית, נשנוש או ארוחת ערב קלילה. כך או כך, אין כאן כמעט עבודה ומדובר במנה סוחטת מחמאות.

• 6 תפוחי אדמה בינוניים בקליפתם

• ¼ כוס שמן זית

• ¼ כוס שמן קנולה

• מלח גס ופלפל, לפי הטעם

• 1 כף פפריקה מתוקה או חריפה (או ½ כפית פלפל שאטה גרוס)

• 2–3 גבעולי אורגנו

• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה

מחממים תנור ל–250 מעלות. חותכים את תפוחי האדמה לרבעים או לשמיניות מוארכות. מסדרים בתבנית אפייה משומנת כך שהקליפה כלפי מטה.

יוצקים מעל שמן זית ושמן קנולה, ובוזקים מלח גס, פלפל ופפריקה. דוחסים בין תפוחי האדמה את גבעולי האורגנו. מעסים את תפוחי האדמה בתערובת.

מכסים ברדיד אלומיניום וצולים 25 דקות. מסירים את הכיסוי וצולים עוד כ–20 דקות, עד קבלת גוון חום–זהבהב. מעבירים לכלי הגשה ומפזרים מעל פטרוזיליה.

תפוחי אדמה צלויים בתנור. צילום: דרור כץ
תפוחי אדמה צלויים בתנור. צילום: דרור כץ

בין שלל המתכונים המורכבים אפשר ורצוי לשלב מנה אחת קלה ומהירת הכנה. אחת הדרכים לבישול מהיר היא שימוש בירקות קפואים אשר עברו חליטה, דבר המאפשר קיצור משמעותי של זמן ההכנה.

• 10 כפות שמן זית

• 800 גרם בשר שייטל (או סינטה), חתוך לרצועות

• 6 כפות שמן זית

• 1 גמבה גדולה, חתוכה לרצועות דקות

• 6 שיני שום כתושות או קצוצות גס

• 2 כפות דבש

• 2 כפות סילאן

• 1 כף רוטב צ'ילי מתוק

• ¼ כוס רוטב סויה

• 1 כפית חרדל דיז'ון גרגרים

• 1 כף סוכר חום

• מלח ופלפל, לפי הטעם

• 1 חבילה (800 גרם) לקט ירקות קפואים

• 1 כף גרגרי שומשום בהיר ושחור מעורבבים

מחממים 4 כפות שמן זית בווק ומקפיצים את נתחי הבשר 3–4 דקות. מוציאים לקערה.

מחממים בווק את יתרת השמן ומוסיפים את הגמבה והשום, מטגנים 2–3 דקות ומסירים מהאש. מערבבים בזריזות ומוסיפים את שאר החומרים, מלבד הירקות והשומשום. מחזירים ללהבה ומאדים 3–4 דקות. מוסיפים את הירקות ומקפיצים תוך בחישה כ–5 דקות.

מוסיפים את הבשר ומטגנים 2–3 דקות. טועמים ומתקנים תיבול. בוזקים מעל שומשום, מערבבים ומגישים חם.

נתחי שייטל וירקות מוקפצים. צילום: דרור כץ
נתחי שייטל וירקות מוקפצים. צילום: דרור כץ | נתחי שייטל וירקות מוקפצים. צילום: דרור כץ

מנה אחרונה יפהפייה, המתבססת על גביעי שוקולד מוכנים למילוי שאפשר לקנות במרכולים או בחנויות המתמחות. או תחתיות בצק קטנות ואישיות - טארטלטים.

תגיות:
בישול
/
אירוח
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף