חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון: שימוש בצלחת קטנה לא עזור לאכול פחות

מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Appetite מנפץ את מיתוס הדיאטה הפופולרי המבוסס על אשליית דלבואף, ומוכיח שהטריק הידוע לא בהכרח עובד

פשטידת גזר מהמטבח התוניסאי
פשטידת גזר מהמטבח התוניסאי | צילום: פסקל פרץ-רובין

הניסוי הקלאסי שנערך בנושא הראה שאנשים תופסים את אותו עיגול שחור כקטן יותר כאשר הוא משובץ בעיגול גדול יותר. "גודל הצלחת לא באמת משנה כמו שאנחנו חושבים", אומר פרופ' צבי גנאל, ראש המעבדה לתפיסה חזותית ופעולה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. "אם אתה רעב ולא אכלת, ומנסה להקטין את המנה, האוכל ייראה לך דומה גם אם הוא גודש את כל כולה של צלחת קטנה או לחלופין אם הוא מונח במרכז צלחת גדולה יותר ומוקף בטבעת ריקה".

זהו אחד המחקרים היחידים שבדקו את האופן שבו רעב משפיע על תפיסת גודל מזון בהקשרים שונים. פרופ' גנאל והדוקטורנטית נועה ציטרון־עמנואל גילו שאנשים שלא אכלו שלוש שעות לפחות נטו לזהות בצורה מדויקת יותר את גודלן של פיצות המונחות על מגש גדול יותר או קטן יותר מאנשים שאכלו לאחרונה.

אלו היו התוצאות רק כשהניסוי חל על מזון. שתי הקבוצות הראו חוסר דיוק באותה מידה כאשר התבקשו להשוות את גודלם של עיגולים שחורים וצמיגים שהוצבו בתוך מעגלים בגדלים שונים.

לפי החוקרים, נתון זה מצביע על כך שרעב מעורר אנשים לתפוס אוכל בדרך עיבוד אנליטית יותר, שלא מושפעת בקלות מאשליות תפיסתיות ומתעתועי ראייה.

תגיות:
מחקר
/
אוניברסיטת בן גוריון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף