מזג האוויר בשילוב עם מצב הרוח הביאו אותי להכין מאפה שמרים. אולי בגלל הלישה, החמימות הנדרשת להתפחה, זמן ההמתנה הממושך והסבלנות הנדרשת להכנה. ואולי זה בגלל הניחוח שמתפשט בכל הבית עם האפייה, מזמין את כולם להתאסף. ריח של משפחה.  

למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין

בכל סוף שבוע אני מכינה מאפה שמרים. זה אחד הבצקים הקלים להכנה, והוא נעים ללישה ידנית, אף שכאשר זמני קצר, אני מעדיפה להכינו במערבל חשמלי עם וו לישה. מכיוון שאני מכינה כמות מאוד גדולה של בצק, הלישה במערבל החשמלי נוחה. למדתי שהדבר הנכון לעשות בלישה במערבל חשמלי הוא לשנות את מהירויות ערבול הבצק מספר פעמים. בדרך זו מדמים הכי טוב את הלישה בכפות הידיים. אתם יכולים כמובן להכין את הבצק בלישה ידנית רגילה, ללא מערבל חשמלי או מעבד מזון. 

בצק שמרים חייב לנוח, צריך לספק לו את התנאים והזמן כדי שיתפח ויכפיל את נפחו, ולשם כך הוא אמור לשהות במקום חמים. אם זמנכם קצר, אפשר בהחלט לתת לו לנוח במקרר ולמחרת לעבוד איתו. 

השבוע בחרתי להציע לכם שלושה מתכונים ללחמניות: המתכון הראשון הוא ללחמניות מתובלות ומצופות. הפעם תיבלתי בזעתר, אבל אתם יכולים לשנות את עשבי התיבול ואת הציפויים. את הלחמניות מגישים למרכז השולחן כשהן מחוברות זו לזו, והסועדים בוצעים אותן. המתכון השני הוא להכנת לחמניות ענן רכות וטעימות, נהדרות להגשה בארוחת שבת. המתכון השלישי הוא להכנת לחמניות מפתיעות. הן נראות כמו לחמניות הענן, אך ברגע שנוגסים בהן נחשפת מלית בשר פיקנטית, ההופכת כל ביס לטעים במיוחד. 

אתם מוזמנים לבחור באחד המתכונים, כי אין כמו ריח של מאפה שמרים כדי למלא את הבית בחום ובניחוח מזמין. 

טיפסקל להכנת מאפי שמרים:

מאפים מבצק שמרים אפשר להקפיא. במקרה זה מוציאים מהתנור 5־7 דקות לפני תום האפייה ומקפיאים. כשמעוניינים להגיש, מפשירים במקרר ולפני ההגשה משלימים את 5־7 הדקות החסרות באפייה בתנור בחום של 081 מעלות. בדרך זו מחזירים למאפה את הטריות.

בשימוש בשמרים טריים - קובייה או גרגירים - מספיק לערבב את השמרים בקמח. אין צורך להמס בנוזל או להתסיס אותם קודם לעבודה, אלא אם מצוין אחרת במתכון. 

את השמרים היבשים טוב להחזיק במזווה כשהם סגורים בוואקום. אלו שמרים בעלי חיי מדף ארוכים. את השמרים הטריים שומרים במקרר או במקפיא.

50 גרם שמרים טריים = 2 כפות שמרים יבשים.

לחמניות מתובלות

החומרים (לשתי תבניות עגולות
בקוטר 24־25 ס"מ):

לבצק:
• 25 גרם שמרים טריים  
• ½ כוס מים
• 1 כף סוכר
• ½ ק"ג קמח מנופה
• 2 כפות סוכר
• 1 ביצה
• 3 כפות שמן
• 1–½1 כוסות מים
• ½ כפית מלח
• 1 כף זעתר או אורגנו טחון

להברשה:
• תרסיס שמן 
• 1 ביצה טרופה עם מעט מים או שמן

לבזיקה:
• ½ כוס שומשום
• ½ כוס שומשום לבן ושחור או קצח 
• ½ כוס פיסטוקים גרוסים 
• ½ כוס גרעיני חמניות ופשתן  

אופן ההכנה: 
ממיסים בצלוחית בינונית את השמרים, הסוכר והמים. מכסים ונותנים להם לתסוס כ־15 דקות.

מניחים את הקמח בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה. צרים גומה ומניחים במרכזה את הסוכר, הביצה, השמן והשמרים שתססו. מערבלים תוך כדי הוספה הדרגתית של המים, המלח והאורגנו או הזעתר. מערבלים עד לקבלת בצק רך וגמיש.

מכסים במגבת לחה ומניחים במקום חמים להתפחה כשעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

משמנים את שתי התבניות העגולות. לשים שוב את הבצק ומוציאים את האוויר. מחלקים את הבצק ל־16 חלקים ומגלגלים לכדורים שווים. 

מסדרים את הכדורים אחד ליד השני בתבניות, 8 כדורים בכל תבנית. מרססים עליהם מעט שמן. מברישים את הכדורים בביצה טרופה, מפזרים מעל את כל התוספות לפי טעמכם (זרעי שומשום, חמניות, פיסטוקים ועוד). מניחים לתפיחה נוספת במקום חמים 15־30 דקות.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 20־25 דקות עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוציאים ומצננים.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה, לא כולל זמני התפחה
סוג המנה: פרווה

לחמניות ענן

החומרים (ל־24־28 יחידות קטנות):
• 1 ק"ג קמח מנופה
• 50 גרם שמרים לחים או 2 כפות שמרים יבשים 
• 4 כפות סוכר
• ½ כוס שמן
• ½2־3 כוסות מים פושרים
• 1 כפית מלח

להברשה:
• 1 ביצה טרופה
לבזיקה:
• ½ כוס שומשום 

אופן ההכנה:
מניחים את הקמח, השמרים והסוכר בקערת מערבל חשמלי ומערבלים במהירות נמוכה תוך כדי הוספה הדרגתית של השמן והמים. מוסיפים את המלח ולשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. משהים לתפיחה במקום חמים.

מחלקים את הבצק ל־28־24 חלקים שווים. יוצרים מכל חלק כדור עגול בינוני (מספר הלחמניות ישתנה בהתאם לגודל ולצורה שתבחרו).

מניחים את הכדורים בתבנית משומנת ומורחים בביצה טרופה, בוזקים מעל את השומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (200 מעלות) אופים במשך כ־25 דקות.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה, לא כולל זמני התפחה
סוג המנה: פרווה

לחמניות ענן (צילום: פסקל פרץ-רובין)
לחמניות ענן (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לחמניות ממולאות 

החומרים (ל־25 לחמניות):
• ½ ק"ג קמח לבן מנופה
• 1 כף גדושה שמרים יבשים או 25 גרם
שמרים לחים
• 1 כף גדושה משפר אפייה (לא הכרחי)
• ½ כוס סוכר
• 1 כף סילאן או דבש
• ¼ כוס (50 גרם) שמן
• 1 כף מרגרינה או "מחמאה"
• ¼1 כוסות מים (במידת הצורך אפשר להוסיף עוד כף או שתיים) 
• 1 כפית מלח

למלית:
• 3 כפות שמן
• 1 בצל גדול קצוץ דק
• 6 שיני שום כתושות
• 1 כוס פטריות קצוצות
• 300 גרם בשר בקר או עוף טחון
• 1 כף אבקת מרק עוף
• 1 כפית הריסה או פלפלת חריפה (לא הכרחי)
• ½ כפית פפריקה מתוקה
• ½ כפית כמון
• 1 כף גדושה רסק עגבניות
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
• 3 כפות מים

להברשה:
• 1 ביצה טרופה
• ½ כוס שומשום (אפשר לערבב עם מעט קצח)

אופן ההכנה:
להכנת הבצק: מערבבים בקערה את הקמח, השמרים, משפר האפייה, הסוכר, הסילאן, השמן, והמרגרינה.

יוצקים את המים בהדרגה, תוך כדי לישה, ולשים עד שהבצק אחיד וחלק, ומוסיפים את המלח. משהים לתפיחה במקום חמים.

להכנת המלית: מחממים את השמן במחבת רחבה, מוסיפים את הבצל הקצוץ והשום ומאדים מספר דקות עד לשקיפות. מוסיפים את הפטריות הקצוצות ומאדים עוד 2־3 דקות. מוסיפים את הבשר הטחון, מועכים ומפוררים את הבשר תוך כדי טיגון, עד שהבשר מאפיר ומפורר לגמרי.

מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים. מכסים ומבשלים מספר דקות על להבה נמוכה. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.

מחלקים את הבצק ל־25־20 חלקים שווים. מרדדים או פותחים בכפות הידיים כל חלק של בצק, מניחים במרכזו כף או שתיים מהמלית המוכנה.

סוגרים את הבצק מעל למלית ויוצרים כדור עגול קטן (מספר הלחמניות ישתנה בהתאם לגודל ולצורה). בדרך זו ממלאים את שאר הבצק. על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה מסדרים את הכדורים ברווחים גדולים ומשטחים קלות. בשלב זה אפשר להתפיח אותם עוד חצי שעה במקום חמים או להכניס אותם מיד לאפייה.

לחמניות ממולאות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
לחמניות ממולאות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

מברישים בביצה טרופה ומפזרים מעל את תערובת השומשום והקצח.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (200 מעלות) אופים במשך 5 דקות, מנמיכים את החום ל־180 מעלות וממשיכים לאפות עוד 25 דקות, עד שהלחמניות שחומות.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי, לא כולל זמני התפחה
סוג המנה: פרווה