חג הפסח עוד רגע כאן ולכבודו החלטתי להציע לכם שני מתכונים מתוקים עם קרמל סוכר, שאליו מוסיפים חומרי גלם שהופכים את הקרמל לסוג של עוגיות מתפצחות, מתוקות ומושלמות לטעמי, ובמיוחד לחג החירות האהוב. כדי להכין את העוגיות הללו יש ללמוד לעבוד עם הקרמל (בעברית: שזף סוכר). יש מספיק טכניקות להכנת קרמל כך שיתקבל חומר גלם חלק ללא גרגירים. אני בחרתי בשיטה של ערבוב נוזל עם סוכר. בעבודה עם קרמל חשוב מאוד לשמור על גון הקרמל – בין זהוב לענברי. אין לחרוך יתר על המידה את הקרמל, שלא ישחיר וטעמו יהיה מר. אל הקרמל מוסיפים גרגירי שומשום או שקדים, אגוזים, בוטנים ופיסטוקים. בתחילת העבודה זה קשה, אבל חשוב לעבוד בזריזות ובצורה מדויקת.

למתכונים נוספים: https://www.pascalpr.co.il/

טיפסקל

בעת יצירת הקרמל חשוב לעבוד על משטח משומן היטב. יש לשמן את המערוך ואת סכין החיתוך היטב. במידה שנתקלים בקושי בחיתוך רצוי לחמם את הסכין שוב לפני החיתוך. שמרו את הממתקים שלכם במקום מאוורר ויבש, בקופסאות רחבות ומרופדות בנייר אפייה שמרוססות קלות בשמן, כדי למנוע הידבקות.

עוגיות קרמל ושומשום

החומרים (ל־20־15 עוגיות):

  • 200 גרם שומשום
  • 2 כפות בוטנים קלויים קלופים (לא הכרחי)
  • לקרמל:
  • 1 כוס סוכר
  • 1 כפית מיץ לימון
  • 1 כף מים
  • מעט שמן לשימון

אופן ההכנה:

1. בוררים היטב את השומשום וקולים אותו בתנור בחום בינוני של 180 מעלות תוך בחישה, כשבע־עשר דקות.

2. שמים בסיר בינוני את הסוכר, מיץ הלימון והמים וממיסים על אש נמוכה ומערבבים עד לקבלת קרמל בגוון חום בהיר (יש להיזהר לא לחרוך את הסוכר). מסירים מהאש. מוסיפים את השומשום והבוטנים תוך בחישה מתמדת. משמנים משטח עבודה ומכינים מערוך משומן היטב.

3. יוצקים את תערובת השומשום על גבי המשטח המשומן, ובעזרת המערוך משטחים אותה בזריזות עד שמתקבל משטח שומשום בעובי של כסנטימטר. אם העיסה לא התגבשה היטב או שהיא מתקשה טרם העברתה למשטח העבודה, רצוי לחמם ולהמיס אותה במשך כמה דקות ורק אז לעביר למשטח המשומן.

4. בעזרת סכין חמה חותכים רצועות לאורך ברוחב של כשלושה סנטימטרים, אחר כך חוצים אותן באלכסונים ברוחב של כחמישה סנטימטרים ומקבלים עוגיות בצורת מעוין.

קרמל שקדים

קרמל שקדים (צילום: פסקל פרץ-רובין)קרמל שקדים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

החומרים (ל־25־20 יחידות):

  • 250 גרם סוכר
  • ¼ כוס מים
  • 1 כוס שקדים קלויים או ½ כוס שקדים + ½ כוס בוטנים קלויים

אופן ההכנה:

1. בקלחת בינונית מניחים את הסוכר ואת המים וממיסים על להבה בינונית עד לקבלת קרמל בגוון ענברי.

2. מוסיפים את השקדים (או את תערובת השקדים והבוטנים) ומערבבים בכף עץ.

3. משטחים על משטח סיליקון או על נייר אפייה משומן קלות. מצננים עד שהקרמל מתקשה. שוברים את המשטח הקריסטלי בצורה גסה לחלקים שונים (פריסטייל).