מי שעוקב אחרי המדור בוודאי כבר מבין שאני מאוד אוהבת את החגים. אני בעיקר אוהבת את ההיערכות וההתרגשות לקראתם, וכמובן את המפגש המשפחתי הטעים.

בשנים האחרונות כבר בסוף אוקטובר מגיעות לקונדיטוריות ולמרכולים סופגניות שמנמנות ורכות, מעוטרות בריבה או בשלל ציפויים. ריחן נישא באוויר, והמראה שלהן מפתה. זו אומנם תופעה נהדרת מבחינה שיווקית, אך יש בה כמה בעיות: קודם כל, עד שמגיע החג עצמו כולנו כבר שבעים מסופגניות. בנוסף, היות שחלקנו שומרים על דיאטה כזו או אחרת, הסופגניות מצטיירות כאויב העם ובמפגשים החברתיים והמשפחתיים אנחנו מסתכלים עליהן בבעתה.

אצלי זה לא כך. אני דוגלת בהכנת המאכלים לחגים בזמנם, כדי ליהנות מרוח החג. ומשום שאינני אוהבת את ההימנעות מאכילת מזונות האופייניים לחגים, אני מקפידה על הערכים התזונתיים ועל הצד הבריאותי והשמירה על הגזרה.

תחילה בני משפחתי מתבקשים לא לאכול סופגניות או לביבות לפני החג. בנוסף, אני לא קונה סופגניות אלא מקפידה להכינן בעצמי, כדי לשלוט על גודלן ועל הקלוריות שלהן. אני מכינה את הסופגניות בשלושה גדלים: רגיל, בינוני ובגודל ביס. כך מתאפשר לכל בני המשפחה ליהנות מטעמן, בהתאם להקפדה שלהם ובלי הרבה ייסורי מצפון.

הריבה, הסוכר המתובל, ציפוי השוקולד, סירופ הסוכר המתובל והריחני ושאר התוספות מונחים במרכז השולחן. בדרך זו כל אחד בוחר את התיבול והציפוי המתוק שלו, תוך שהוא מקפיד על הכמות ועל דרגת המתיקות. לשמחתי, הסופגניות נחטפות כמו חטיף מצופה בשלל טעמים, במיוחד אחרי שהוקטנו לגודל מיני, 3–2 סנטימטרים, שחוסך ייסורי מצפון ומחשבות על קלוריות ומאפשר הנאה שלמה מהחג.

בחרתי להציע לכם הפעם מתכון קלאסי להכנת סופגניות. אני מכינה אותן על בסיס שמן, אך אתם יכולים להחליף אותו בחמאה. הכינו את התוספות בהתאם לטעמכם והגישו אותן לצד הסופגניות.

המתכון השני הוא להכנת סופגניות גבינה מהירות הכנה, במרקם אוורירי וקליל המתקבל מהשימוש בגבינה וביצים. התפיחה מתקבלת במקרה הזה משימוש באבקת אפייה ולא בעזרת שמרים. לקבלת צורה עגולה רצוי להשתמש בכף גלידה, המאפשרת שליטה נוחה יותר. אם אין לכם כף כזו, תוכלו ליצור כדורי בצק עגולים בכפות ידיים משומנות קלות.

המתכון השלישי הוא לסופגניות מהמטבח היווני - לוקומדס. למעשה מדובר בבצקניות בסירופ. צורתן עגולה אך לא סימטרית, ומרקמן אוורירי ודחוס פחות משל סופגניות. אפשר לשלב בבצק מעט יוגורט אם רוצים. לציפוי אפשר להסתפק בפידור באבקת סוכר או לגלגל אותן בסוכר מתובל. גרסה אחרת האהובה עליי היא הכנת סירופ סוכר מתובל במזהר או במי ורדים וטבילת הלוקומדס בסירופ. לפני ההגשה אפשר לבזוק עליהן שומשום ו/או סוכריות צבעוניות.

בחרו את הסופגנייה לפי טעמכם והכינו אותה לכבוד החג, כי חנוכה יש רק פעם בשנה.
חג אורים שמח!

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

סופגניות מיני (צילום: פסקל פרץ-רובין)סופגניות מיני (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אפשרויות הגשה למרכז השולחן

הגשת סוכר: מניחים צלחת רחבה עם סוכר ומגלגלים את הסופגניות בסוכר בעודן חמות.
הגשת קינמון: מערבבים בצלחת רחבה כוס סוכר וכף וחצי קינמון. מגלגלים את הסופגניות בסוכר ובקינמון בעודן חמות.
הגשת סירופ: מניחים בסיר קטן כוס סוכר, 2 כוסות מים ומיץ מחצי לימון. מבשלים עד לקבלת סירופ צמיגי. מתבלים בקינמון, בווניל או ברום ועלי ורדים מיובשים. לאחר שטובלים את הסופגניות בסירופ, אפשר לפזר עליהן אגוזים קצוצים.
הגשת גורמה: מכינים קרמים שמבוססים על שוקולד מריר ושמנת ומגישים לשולחן לצד ממרח נוטלה, ממרחי חלב, מרציפן וממרח אגוזים. בקעריות נפרדות מניחים פירורי שוקולד, אגוזים גרוסים, שקדים גרוסים, פניני שוקולד כהה ובהיר, מזרה סוכריות ועוד. כל סועד טובל את הסופגנייה בציפוי האהוב עליו.

טיפסקל לטיגון נכון:

# חשוב לחמם היטב את השמן לפני הטיגון, אך לא להביאו לדרגת עישון.
# בדיקה ביתית פשוטה לטמפרטורת השמן לטיגון: מכניסים כף עץ למרכז הסיר. אם נוצרות בועות מסביב לכף – השמן חם. אפשר להניח חתיכה קטנה של בצק בשמן החם. אם הוא צף מיד ונוצרות בועות סביבו - השמן חם.
# כשמטגנים בשמן עמוק, רצוי להוסיף לסיר חתיכה של גזר או תפוח אדמה – אלו סופחים את שיירי הקמח ומבטיחים שמן נקי יותר.
# אל תוסיפו במהלך הטיגון שמן קר לשמן החם, מכיוון שכל הסופגניות יספגו את השמן הקר, וחבל. הוציאו את הסופגניות המטוגנות מהסיר ורק אז הוסיפו שמן וחממו אותו.
# הוציאו את המטוגנים בכף מחוררת, כדי לנקז את מרב השמן. לאחר מכן צננו אותם על נייר סופג.

סופגניות מיני (צילום: פסקל פרץ-רובין)סופגניות מיני (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סופגניות מיני

הסופגניות הללו נפלאות כמו שהן, אך אפשר להשלים את ההגשה עם תוספות מתוקות.

החומרים (לכ־30 סופגניות):
• ½3 כוסות קמח מנופה
• 25 גרם שמרים
• 4 כפות סוכר
• ½ כפית מלח
• 1 ביצה בגודל L
• 3 כפות שמן
• 1 כפית ברנדי
• 1 כף קליפת לימון או תפוז מגוררת
• ¾–1 כוס מים (בהתאם לספיגת הקמח)
• שמן לטיגון

להגשה:
• 1 כוס ציפוי שוקולד
• 1 כוס ציפוי שוקולד לבן
• 1 כוס סירופ סוכר מוכן

לעיטור:
• שקדים גרוסים
• אבקת סוכר
• סוכריות צבעוניות

אופן ההכנה:
מניחים את הקמח בקערת מערבל, מוסיפים את השמרים והסוכר, מערבבים קלות ומוסיפים את המלח.
יוצרים גומה במרכז. מכניסים לתוכה את הביצה, השמן, הברנדי וקליפת התפוז או הלימון. מערבלים באטיות ומוסיפים בהדרגה מים. לשים עד לקבלת בצק אחיד הניתק מדופנות הקערה.
מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
נוטלים מעט מהבצק ומעצבים לכדורים בקוטר של 3–2 או 4–5 ס"מ. משהים להתפחה במקום חמים כ–20 דקות, עד שהסופגניות מכפילות את נפחן.
מחממים שמן לטיגון עמוק ומחליקים כמה סופגניות לשמן, כך שצדן התפוח כלפי מטה. מטגנים משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים לנייר סופג.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים וחצי (כולל זמן ההתפחה)
סוג המנה: פרווה

בצקניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)בצקניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לוקומדס / בצקניות בסירופ

החומרים (ל־25־20 עוגיות):
• ⅓3 כוסות קמח מנופה
• 2¼־2 כוסות מים פושרים
• 1 כף גדושה שמרים טריים
• 2 כפות סוכר
• שמן לטיגון

לסירופ:
• 2 כוסות (400 גרם) סוכר
• ½1 כוסות מים
• 1 כף מיץ לימון
• 2 כפות מי ורדים או קינמון טחון

לבזיקה:
• אבקת סוכר או סוכר מתובל במעט קינמון

אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים ב–¼ כוס מים פושרים. מוסיפים את הסוכר, מערבבים ומניחים במקום חמים 10 דקות, עד שהתערובת תוססת.
מעבירים את תערובת השמרים לקערה ומוסיפים את יתרת המים, תוך כדי ערבוב מהיר במטרף.
מוסיפים בהדרגה את הקמח המנופה וטורפים במהירות, עד שמתקבלת תערובת סמיכה. מכסים ומניחים להתפחה במקום חמים כשעה וחצי.
טורפים היטב פעם נוספת ומניחים להתפחה לחצי שעה. חוזרים על פעולת טריפת הבצק וההתפחה עוד פעמיים, כך מקבלים מרקם אוורירי ועדין.

הכנת הסירופ: יוצקים את המים לסיר הקטן, מוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון ומבשלים כ־25 דקות. מוסיפים את מי הוורדים ומבשלים עוד כ־5 דקות. מצננים.
ממלאים סיר רחב בשמן עד לגובה 7 ס"מ לפחות. טורפים פעם נוספת את הבצק. נוטלים מהבצק בכפית רטובה ומטילים אל תוך השמן החם, או מזלפים את הבצק בצורת גלילים. מטגנים את הבצקניות מכל הצדדים, עד לקבלת גוון חום זהבהב.
מוציאים את הלוקומדס מהשמן ומניחים על נייר סופג. טובלים את העוגיות בסירופ הקר בעודן חמות מאוד ומוציאים מיד. הבצקניות מוגשות חמות או קרות.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים וחצי (כולל זמן ההתפחה)
סוג המנה: פרווה

סופגניות גבינה (צילום: פסקל פרץ-רובין)סופגניות גבינה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סופגניות גבינה

החומרים (ל־20 סופגניות):
• ½2 כוסות קמח מנופה
• 500 גרם גבינה לבנה 5% שומן
• 4 ביצים
• ⅓ כוס שמן
• 1 כפית אבקת אפייה
• 1 כף קליפת לימון מגוררת
• 1 כף קליפת תפוז מגוררת
• ¼ כפית מלח
• ½ כוס סוכר
• שמן לטיגון עמוק

להגשה:
• אבקת סוכר וריבה אדומה או התוספות שצוינו לעיל

אופן ההכנה:
מניחים בקערה רחבה את הקמח ומוסיפים את שאר החומרים בהדרגה, תוך כדי לישה, עד לקבלת בצק אחיד (אפשר ללוש במערבל חשמלי).
צרים מהבצק כדורים בקוטר 5־4 ס"מ. מלפפים קלות במעט קמח את כדורי הסופגניות (אפשר להשתמש בכף גלידה ליצירת כדורים בגודל אחיד).
מחממים שמן לטיגון עמוק, מטילים לתוכו את כדורי הבצק ומטגנים עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוציאים על גבי נייר סופג.
ממלאים בריבה ובוזקים אבקת סוכר או מגלגלים בסוכר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: חלבית