שמונה ימים תאכלו לביבה: כל חנוכה אני מתכננת ארוחה ענקית גדושה בסופגניות ולביבות וכמובן - יין חם. כי לארח זה הכי כיף. השנה החלטתי להכין לבד 8 סוגי לביבות שונות, כך שכל נר יקבל את הלביבה שלו. התוצאות לפניכם.

כמה מילים לפני

  • כל היופי בלביבות זה שאין באמת חוקים. לביבה היא תערובת מטוגנת של ירקות עם או בלי גבינה או בשר. כל מתכון ניתן לשינוי, לגיוון בירקות, בסוג השמן ובתיבול - אז תתפרעו.
  • כל לביבה תקבל באהבה תוספת של משהו רענן מעל כגון סלט עלים, לבאנה, יוגורט, שמנת חמוצה ועשבי תיבול טריים.
  • לא לשכוח להכין לביבה אחת, לטעום ואז לתקן את התערובת (אם צריך).

מה שהיה לי חשוב זה לחסוך בכאב הראש, ולהשיג את כל המוצרים במקום אחד. יש לא מעט מקומות שיכולים לספק ירקות משובחים, גבינות, בשר ואפילו קמחים בלחיצת כפתור. את שלי השגתי מכרמלה בכרמל, שאת הירקות שלהם אני מאד אוהבת - גם בגלל איכות הסחורה וגם בגלל צורת המשלוח והאריזה, שמחזיקה הרבה יותר זמן ממשלוחים אחרים.

נר ראשון // רושטי סגול במחבת

את הצבע הסגול נקבל מבטטה או תפוח אדמה סגולים (ניתן לערבב עם תפוח אדמה רגיל).

המצרכים למחבת בקוטר 20-25 ס"מ

  • 20 גר' חמאה או שליש כוס שמן 
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 5 בטטות סגולות בינוניות (או תפו"א) קלופות מגוררות וסחוטות היטב
  • מלח
  • פלפל שחור

ההכנה

  • מגררים את תפוחי האדמה והבצל בחורים הגדולים של הפומפייה לתוך קערה וסוחטים היטב (ככל שיהיו פחות נוזלים ככה הרושטי ייצא יותר קריספי). מוסיפים מלח, פלפל שחור ומערבבים.
  • מחממים מחבת משומנת היטב.
  • מעבירים את התערובת למחבת, ומהדקים אל התחתית כדי ליצור קריספיות.
  • מטגנים מעל להבה גבוהה כ-3 דקות, מנמיכים את הלהבה ומטגנים 3 דקות נוספות.
  • מניחים צלחת מעל, ובזהירות הופכים את הלביבה לצלחת. אם צריך מוסיפים עוד כף שמן ומחזירים את הצד השני למחבת לטיגון נוסף כמו הקודם (להבה גבוהה ואז נמוכה).
  • מגישים עם המחבת (זה כל היופי) ומעל הניחו תוספת מרעננת: יוגורט ועשבי תיבול, לבאנה ובצל ירוק, סלט שומר וקולורבי.

נר שני // לביבות ירק

לביבות מלאות ריח של גשם ורעננות. מאד טעימות גם כשהן קרות

המצרכים לכ-15 לביבות

  • צרור פטרוזיליה
  • צרור שמיר
  • צרור כוסברה
  • צרור בצל ירוק
  • אורגנו, זעתר טריים (לא חובה)
  • 3 ביצים
  • מלח
  • פלפל שחור
  • גבינת פטה (אופציה לשידרוג)

ההכנה

  • קוצצים דק את כל הירוקים, מערבבים עם הביצים המלח והפלפל ועם גבינת הפטה (אם החלטתם להוסיף).
  • מחממים מחבת משומנת, יוצרים לביבות דקיקות, ומטגנים היטב משני הצדדים.

נר שלישי // לביבות תרד ובשר

לקחנו את לביבות התרד, הכנסנו לתוכן הרבה בשר - והפכנו אותן למנה עיקרית של ממש. הקציצות טעימות יותר בטמפרטורת החדר, עובדות נפלא עם יוגורט, וממש טעימות בטורטיה עם אבוקדו, מעט חריף והמון ירוקים.

המצרכים לכ-20-15 לביבות

  • 350 גר' בשר טחון דל שומן
  • 1 קילו תרד שטוף וקצוץ דק
  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 2 שיני שום כתושות
  • 3 ביצים
  • 1/2 כוס  פירורי לחם (או פרוסת לחם לבן גדולה)
  • כפית צ'ילי טרי קצוץ - לא חובה
  • 1/2 כוס בזיליקום קצוץ
  • 1 כף זעתר טרי קצוץ
  • מלח
  • פלפל שחור

ההכנה

  • אם החלטתם להשתמש בלחם במקום פירורי לחם, אז יש להשרות אותו במים, לסחוט היטב ולפורר אותו.
  • מאדים את הבצל בשמן זית עד להזהבה קלה ממש, ומעבירים לקערה.
  • באותה מחבת מאדים תרד קלות. לאחר מכן יש לקרר, לסחוט היטב ולהעביר אותו לקערה.
  • אל הקערה מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים היטב ונותנים לתערובת לנוח כרבע שעה במקרר.
  • מחממים מחבת משומנת, יוצרים קציצות מהתערובת, ומטגנים משני הצדדים עד השחמה.

לנשנש ללא הפסקה, לביבות תרד ובשר (צילום: אסנת גואטה)לנשנש ללא הפסקה, לביבות תרד ובשר (צילום: אסנת גואטה)

נר רביעי // לביבות זוקיני ופטה

הזוקיני "אוהב" גבינות ועשבי תיבול ויוצר איתם שילוב נהדר שהכי כיף לנשנש. כמו רוב הלביבות, הן טעימות יותר בטמפרטורת חדר.

המצרכים לכ-20 לביבות

  • 4 זוקיני גדולים
  • 1 בצל סגול בינוני
  • 1 שן שום כתושה
  • 1 ביצה
  • 100 גרם גבינת פטה
  • 3 כפות פירורי לחם
  • 1/3 כוס נענע קצוצה
  • 1/2 כף גרידת לימון
  • אורגנו טרי קצוץ (לא חובה)
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

ההכנה

מגררים בצל וזוקיני בפומפיה, סוחטים היטב ומשאירים לעוד עשר דקות להגרת נוזלים, מוסיפים את שאר המרכיבים, מומלץ לתת לתערובת לנוח עוד רבע שעה במקרר. מחממים מחבת משומנת קלות, יוצרים קציצות ומטגנים עד להשחמה.

נר חמישי // קציצות כרשה ובשר

ברוב המקומות תקבלו קציצות כרישה עם בשר, למרות שגם בלעדיו - הן יוצאות טעימות, אבל עם הבשר הן פשוט יותר גדושות ומשביעות. במתכון הזה השתמשנו בפחות בשר מאשר במתכון של קציצות התרד, כי רצינו לביבות בצליות יותר. לשיקולכם.

המצרכים לכ-30 לביבות

  • 1.5 ק"ג כרשה שטופה (החלק הלבן)
  • 200 גרם בשר טחון
  • 3 ביצים
  • 1/3 כוס פירורי לחם או 2 פרוסות לחם לבן מושרות במים וסחוטות
  • מלח
  • פלפל שחור
  • שמן לטיגון

ההכנה

  • את הכרישה יש לחתוך ולבשל בהרבה מים, כ-45 דקות עד ריכוך ואז לסחוט היטב
  • לקצוץ את הכרישה גס ביד או במעבד מזון ולערבב היטב עם שאר המרכיבים.
  • לחמם מחבת משומנת היטב, ליצור קציצות לא גדולות מדי, ומעט פחוסות ולטגן היטב משני הצדדים עד להשחמה.

נר שישי // בסטיל - לביבות פירה טריפוליטאיות

עד היום אמא שלי מפנקת אותנו בבסטיל בימי שישי: אותן לביבות שעשויות מפירה וממולאות בשר טחון מתובל. הן מזכירות מאוד את הקרוקטים הספרדיים. ניתן לוותר על הבשר או למלא בפטריות. זה טעים בכל מצב.

המצרכים לכ-15 לביבות קטנות

  • 6 תפוחי אדמה בינוניים קלופים
  • 1 ביצה
  • 1 כוס קמח (לציפוי)
  • מלח
  • פלפל שחור
  • שמן לטיגון

ההכנה

  • מבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך ומועכים לפירה חלק. מוסיפים מלח ומעט פלפל ונותנים לתערובת להתקרר.
  • אם החלטתם למלא בבשר, אז יש לטגן כ-250 גרם בשר עם בצל עד להשחמה קלה ולתת לו להתקרר.
  • לייצר קציצות עגולות מתערובת הפירה, לשטח על כף היד ולמלא בתערובת של בשר או פטריות ולסגור.
  • אם ויתרתם על המילוי אז יש לצפות את הקציצה בקמח ואז ביצה ולהעביר לטיגון עד השחמה. אוכלים חם.

נר שביעי // לביבות בצל ותפוחי אדמה הודיות

הבאג'י, או פאקורות בפי רבים, הן לביבות בצל קראנצ'יות נטולות גלוטן וטבעוניות - כך שכולם יכולים לאכול אותן.

המצרכים לכ-20 לביבות

  • 2 בצלים קלופים ופרוסים
  • 4 כפות גדושות קמח חומוס דק
  • 2 כפות גדושות של תערובת תבלינים טחונים מכמון, זרעי כוסברה, כורכום, צ'ילי יבש (חצי כפית מכל אחד)
  • מלח
  • 1/4 כפית סודה לשתייה או אבקת אפייה
  • שמן לטיגון עמוק

ההכנה

  • לפזר על פרוסות הבצל מלח, לעסות ולהשאיר ל-3 דקות עד ריכוך. לאחר מכן לסחוט אותן מנוזלים ולערבב את התבלינים היטב.
  • להוסיף בהדרגה את הקמח עד לקבלת בלילה. אם הבלילה יבשה, ניתן להוסיף מעט מים.
  • מחממים שמן במחבת.
  • מוסיפים סודה לשתיה לתערובת, מערבבים ויוצרים קציצות לא גדולות.
  • מטגנים עד להשחמה.
  • טיפ: להגיש עם משהו פיקנטי כגון צ'אטני או תערובת צ'ילי וכוסברה.

לביבות בצל הודיות שחוסלו לפני שהספקנו לצלם (צילום: FREEPIK)לביבות בצל הודיות שחוסלו לפני שהספקנו לצלם (צילום: FREEPIK)

נר שמיני // לביבות ריקוטה

חייבים לסיים במשהו מתוק: לביבות טעימות לא פחות מהמלוחות, בעיקר בזכות העננות של הריקוטה.

המצרכים לכ-15 לביבות

  • 300 גרם גבינת ריקוטה
  • 1/4 כוס סוכר
  • 1 ביצה
  • מלח
  • 4-5 כפות קמח (ניתן להמיר לקמח שקדים או קורנפלור)
  • שידרוגים (לא חובה): כפית תמצית וניל, גרידת תפוז, כף ריבת תפוזים.

ההכנה

  • מערבבים היטב את כל החומרים עד לבלילה אחידה.
  • מחממים מעט שמן במחבת.
  • עם כף או מצקת יוצרים לביבות קטנות, ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה.
  • מגישים עם מעט שמנת חמוצה ומעליה ריבה או דבש (או פשוט אבקת סוכר).

שמש // יין חם ללוות את הלביבות בכל יום

המצרכים

  • בקבוק יין אדום
  • 1 כוס מיץ תפוזים סחוט
  • גרידת תפוז
  • הל
  • ציפורן
  • מקל קינמון

ההכנה

  • לחמם על אש קטנה את כל המרכיבים ולבשל כחצי שעה. לא להרתיח, אלא לבשל בעדינות
  • ניתן להוסיף ממתיק כלשהו לפי הטעם.
  • ניתן לשדרג עם רבע כוס ברנדי.