שקשוקה היא אחת מארוחות הבוקר האהובות בישראל (וגם בעולם): שילוב מנצח של ביצים רכות שמתבשלות ברוטב עגבניות מתובל, שממש כיף לטבול בו חלה חמה ולנגב בהנאה. מקורה של השקשוקה הוא בצפון אפריקה – באזור לוב וטוניס. עם העלייה היהודית, מהר מאוד תפסה השקשוקה מקום של כבוד והפכה לקלאסיקה ישראלית.

החודש יציינו במסעדות בנדיקט ברחבי הארץ פסטיבל קולינרי שיעשה כבוד לשקשוקה, מלכת הבראנצ'ים, עם מגוון מיוחד של שקשוקות בכל שעות היום (גם ב-take away). תפריט הספיישל יכלול שקשוקות עם פרשנות אישית של השף, למנות אהובות מרחבי העולם: שקשוקה מי אמורה איטלקית, שקשוקה מקסיקנית עם בשר אונטריב, שעועית ופיקו דה גאיו, שקשוקה תאילנדית בתבשיל קארי פיקנטי, שקשוקה הודית - טבעונית, שקשוקה סרדיניה עם כדורי ארנצ'יני ועוד. מוכנים לנסות בבית? לכו על זה:

שקשוקה קלאסית

מרכיבים:
10 עגבניות אדומות ובשלות
4 שיני שום קצוצות
1 כף פפריקה מתוקה
3 כפות שמן זית
חצי כף פלפל שחור
חצי כף מלח
חצי כפית סוכר
8 ביצים
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים מים בסיר גדול. חורצים איקס בתחתית כל עגבניה. חולטים את העגבניות במים הרותחים כדקה ומעבירים למי קרח.
  2. מקלפים את קליפות העגבניה וקוצצים את העגבניות באופן גס.
  3. לתוך מחבת רחבה, יוצקים שמן זית ומוסיפים את השום. מטגנים קלות כדקה.
  4. מוסיפים את הפפריקה המתוקה ומטגנים כחצי דקה נוספת. מוסיפים את העגבניות והסוכר ומכסים את הסיר.
  5. כאשר תבשיל העגבניות מבעבע יש לבשל כ-40 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם עד שהעגבניות רכות ולהוריד את המכסה.
  6. מוסיפים מלח ופלפל שחור ומבשלים תוך כדי ערבוב מדי פעם כ-30 דקות נוספות עד שמתקבל רוטב עשיר וריחני.
  7. שוברים את הביצים לתוך השקשוקה ומבשלים כ-5 דקות נוספות לביצים בעלות חלמון נוזלי.
  8. מי שמעדיף חלמון מבושל, יבשל את הביצים כ-3 דקות נוספות.
  9. לפני ההגשה מפזרים מעל המנה כף של פטרוזיליה קצוצה.
  10. מומלץ להגיש עם חלה חמה.
    שקשוקה ירוקה בבנדיקט. ביצים עלומות ברוטב שמנת מנגולד, עם טפנד זיתים ופטה מפוררת (צילום: שרית גופן)
    שקשוקה ירוקה בבנדיקט. ביצים עלומות ברוטב שמנת מנגולד, עם טפנד זיתים ופטה מפוררת (צילום: שרית גופן)

שקשוקה ירוקה

מרכיבים:

4-6 ביצים עלומות 
חצי כוס שמן זית
500 גר' תרד טרי
1 צרור מנגולד
1 בצל סגול, פרוס דק 
חצי פלפל ירוק חריף, חתוך דק
3 שיני שום, קצוץ דק 
חצי ליטר שמנת מתוקה
1 כפית מלח 
חצי כפית פלפל שחור 
טפנד זיתים 
מעט עלי פטרוזיליה
4 כפות גבינת פטה, מגוררת

אופן ההכנה:

  1. מפרידים את גבעולי המנגולד מהעלים וקוצצים דק.
  2. בסיר שטוח ורחב, מחממים שמן זית ומטגנים את גבעולי המנגולד למשך כ-10 דקות עד לריכוך.
  3. מוסיפים לסיר תרד, עלי מנגולד, בצל, שום קצוץ ופלפל חריף ומטגנים כ-3 דקות.
  4. מוסיפים שמנת מתוקה, מלח ופלפל שחור. מבשלים כ-20 דקות ברתיחה עדינה עד שהרוטב מסמיך.
  5. במקביל מכינים ביצים עלומות: ממלאים סיר קטן עד 1/2 גובה במים עם שתי כפות חומץ. מעבירים לרתיחה עדינה. שוברים את הביצים למסננת צפופה, ומניחים אותן בעדינות בתוך המים. מבשלים 3 דקות, עד שחלבון הביצה נראה מבושל לחלוטין. מדי פעם בוחשים בעדינות בכף עץ, כדי שהביצים ינועו בסיר ולא ידבקו לתחתית.
  6. מוציאים את הביצים בעזרת כף מחוררת. כדי להיפטר ממים עודפים, מניחים את הביצה לרגע מעל נייר סופג.
  7. מחלקים את התבשיל לצלחות הגשה. במרכז כל צלחת מניחים 2 ביצים עלומות. מוסיפים נקודות של טפנד זיתים, מפוררים בנדיבות גבינת פטה ומעתרים בבצל סגול ועלי פטרוזיליה טריים.
    שקשוקה ארנציני בנדיקט עם כדורי ריזוטו (צילום: שרית גופן)
    שקשוקה ארנציני בנדיקט עם כדורי ריזוטו (צילום: שרית גופן)
    שקשוקה מרגז בנדיקט (צילום: שרית גופן)
    שקשוקה מרגז בנדיקט (צילום: שרית גופן)

שקשוקה מרגז

מרכיבים:
10 עגבניות אדומות ובשלות
4 שיני שום קצוצות
1 כף פפריקה מתוקה
3 כפות שמן זית
חצי כף פלפל שחור
חצי כף מלח
חצי כפית סוכר
8 יח ביצים
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצה
8 נקניקיות מרגז משופדות

לטחינה ירוקה:
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור כוסברה
1 כוס טחינה גולמית
1 כוס מי קרח
1 כף מיץ לימון
מעט מלח

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים מים בסיר גדול. חורצים איקס בתחתית כל עגבניה. חולטים את העגבניות במים הרותחים כדקה ומעבירים למי קרח.
  2. מקלפים את קליפות העגבניה וקוצצים את העגבניות באופן גס.
  3. לתוך מחבת רחבה, יוצקים שמן זית ומוסיפים את השום. מטגנים קלות כדקה.
  4. מוסיפים את הפפריקה המתוקה ומטגנים כחצי דקה נוספת. מוסיפים את העגבניות והסוכר ומכסים את הסיר.
  5. כאשר תבשיל העגבניות מבעבע יש לבשל כ-40 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם עד שהעגבניות רכות ולהוריד את המכסה.
  6. מוסיפים מלח ופלפל שחור ומבשלים תוך כדי ערבוב מדי פעם כ-30 דקות נוספות עד שמתקבל רוטב עשיר וריחני.
  7. מכינים טחינה ירוקה: שמים את כל המרכיבים במעבד מזון וטוחנים כ 3 דקות עד קבלת טחינה ירוקה ואחידה. במקביל, צולים שיפודי נקניקיות מרגז בגריל כ 3 דקות מכל צד.
  8. שוברים את הביצים לתוך השקשוקה ומבשלים כ-5 דקות נוספות לביצים בעלות חלמון נוזלי. מי שמעדיף חלמון מבושל, יבשל את הביצים כ-3 דקות נוספות.
  9. מניחים את שיפודי נקניקיות על מחבת השקשוקה ומעטרים בנקודות של טחינה ירוקה.
  10. לפני ההגשה מפזרים מעל המנה כף של פטרוזיליה קצוצה. מומלץ להגיש עם חלה חמה.