שבוע ועוד שבוע, הימים לא שקטים. הדאגה מרחפת מעלינו, והחיים שאנו מכירים מלפני 7 באוקטובר לא חזרו למסלולם ולדאבוני כנראה לא יחזרו לעולם. בזמנים אלו אני נאחזת, מתעקשת ממש, לשמור על סוג של רוטינה, גם אם היא אינה שלמה.
סיגלתי לעצמי בקרים שבהם אני מתרגלת מדיטציה ונשימות. המשכתי עם שיעורי הפילאטיס. אבל רק המטבח והבישול מהווים עבורי מעין מפלט, שבו איני צריכה לחשוב ולדאוג, אסקפיזם מושלם שמאפשר לי להכין מאכלים פשוטים וקלים, אשר עוזרים לי להתנתק מהרעשים, מהפחדים ומהדאגה ליקרים לנו.
לכבוד שבת בחרתי להכין מספר מנות שהן הכי בית שיש, כאלו שמשרות מעט רוגע. המתכון הראשון הוא להכנת ארוחה שלמה בתבנית. הרוטב מחבק ואוסף את כל הטוב הזה והופך הכל לכדי ארוחה שלמה, המוגשת בתבנית למרכז השולחן.
בחרתי הפעם בפרגיות על מצע ירקות וקינואה בשני גוונים. אתם יכולים להחליף את הפרגיות בכרעי עוף או בכל נתח אחר האהוב עליכם, אפילו בנתחי דגים מפולטים. את הירקות אפשר לחתוך פרי סטייל, ואפשר להוסיף על הירקות במתכון ירקות אחרים, כמו בטטות, קולרבי, לפת ועוד.
המתכון השני הוא להכנת תפוחי אדמה צלויים בתנור, הכי פשוט וקל. הם יכולים להיות תוספת למנה עיקרית, נשנוש או ארוחת ערב קלילה - איך שלא תסתכלו על זה, אין בהכנתם כמעט עבודה, ומדובר במנה סוחטת מחמאות. היא תהיה אפילו טובה יותר אם תשזפו את תפוחי האדמה משך זמן ארוך מהמצוין במתכון, כך הם יהפכו לקריספיים וטעימים בכל נגיסה ונגיסה.
המתכון השלישי הוא להכנת עונג שבת מתוק. הפעם בחרתי מתכון לעוגה בחושה בניחוח תפוז, בשילוב ריבה ופירורים. היא מהירת הכנה, טעמה המיוחד מתקבל משימוש בריבת שזיפים, אך אפשר לגוון ולהשתמש בכל ריבה שאהובה עליכם. כוס תה מהביל, פרוסת עוגה חמימה ומתוקה ובית חם ואוהב.
לימים שקטים שעוד יבואו.
אופן ההכנה:
קולפים את הגזרים וחותכים אותם לפסים עבים, פרוסות עבות ואלכסוניות או כל צורה אחרת. חותכים את הבצל לקוביות גדולות. קוטמים את ראשי הפלפלים החריפים והמתוקים, מסלקים את הגרעינים וחותכים לרצועות עבות, לפרוסות או לקוביות רחבות. את הכרובית מפצלים לפרחים, ואת הכרוב חותכים לרבעים או לפלחים. מסלקים את הקליפה הדקה העוטפת את ראשי השום וחוצים אותם לשניים.
מפזרים את שני סוגי הקינואה בתבנית תנור רגילה. מסדרים את כל הירקות החתוכים על הקינואה. מסדרים את חצאי השום וענפי התימין בין הירקות. את נתחי הפרגיות דוחסים בין הירקות המרפדים את תחתית התבנית בצורה נוחה וברווחים.
בקערה נפרדת שמים את כל חומרי הרוטב ומערבבים היטב. יוצקים על פני הפרגיות והירקות. מנענעים את התבנית כך שהרוטב יצפה הכל בשכבה אחידה. מכסים את התבנית בנייר אפייה וסוגרים ברדיד אלומיניום.
אופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות במשך 45 דקות. בודקים שהירקות והקינואה רכים. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד כ־¼ כוס מים, מוסיפים עוד 10 דקות ואז מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה. מערבבים קלות ומרטיבים את הפרגיות ברוטב, ממשיכים לאפות עוד כרבע שעה לקבלת גוון חום זהבהב.
יוצקים על תפוחי האדמה שמן זית ושמן קנולה, ובוזקים מלח גס, פלפל ופפריקה. דוחסים בין תפוחי האדמה את גבעולי האורגנו או התימין ומפזרים מעט פטרוזיליה מיובשת אם רוצים. מעסים את תפוחי האדמה בכל התבלינים והשמן, כך שיצפו הכל בשכבה אחידה.
מכסים ברדיד אלומיניום, מכניסים לתנור לשלב האמצעי וצולים כ־35־40 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום וממשיכים בצלייה עוד כ־25־30 דקות, עד קבלת גוון חום זהבהב. מעבירים לכלי הגשה ומפזרים מעל פטרוזיליה.
מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים לסירוגין את הקמח, אבקת האפייה, מיץ התפוזים ומי הסודה. מבליעים הכל לבלילת בצק אחידה ומעבירים אל התבנית. מיישרים ומחליקים את בלילת הבצק בתבנית. נוטלים בכפית מריבת השזיפים ומפזרים על פני הבצק תוך כדי דחיסה קלה אל תוך הבלילה.