במהלך השבוע אני יוצרת טעמים חדשים, בודקת מתכונים שלא ניסיתי, משפרת ומשנה במידת הצורך. כאשר המנה היא לשביעות רצוני, אני חוזרת על הכנתה בסוף השבוע, והיא תשתלב בין יתר המנות שאהובות על בני משפחתי בארוחת שישי, בין שמדובר בארוחה בשרית ובין שבחלבית.
ברוח זו בחרתי השבוע להציע לכם שלושה מתכונים שונים, המתאימים לארוחת שישי. הראשון מתאים לארוחה בשרית, והשני ילך נהדר כפתיח לארוחה חלבית. המתכון השלישי מככב כמעט כל שבת שנייה בארוחת השבת. הוא מסוג המתכונים אשר לובשים ופושטים טעמים וחומרי גלם. אם המנה מוגשת בתום ארוחה בשרית, אני מכינה אותה בגרסת פרווה, ואם אני מייעדת את הגשתה לצד הקפה של אחר הצהריים, היא מקבלת את הגרסה החלבית. שתי הגרסאות מוצלחות וטעימות מאוד.
המתכון הראשון הוא להכנת קציצות עוף וירק בניחוח לימוני ובחריפות עדינה. הפעם החלטתי לא לטגן את הקציצות. הן עברו צלייה על מחבת פסים, והתוצאה נפלאה בעסיסיותה, כך שהן נחטפו מהמחבת בעודן חמות. לא הסתפקתי בצלייה על המחבת וסידרתי את הקציצות בצורה ספירלית בתבנית עגולה ונמוכה, כשבין הקציצות שילבתי ירקות. את כל הטוב הזה השקיתי בנוזלים מתובלים והשלמתי את ההכנה בתנור. אם זמנכם קצר, אפשר להניח אותן על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, לרסס אותן קלות בשמן זית ולאפות בגריל. אפשר גם לבשלן ברוטב עגבניות, או אז הן הופכות למעדן: רכות, אווריריות וטעימות מאוד.
המתכון השני הוא לפטריות ממולאות בירק ומצופות בגבינה. זה מתכון קליל ומוצלח מאוד, שאהוב על בני משפחתי, ואני נוהגת להגיש אותו בתחילת ארוחה חלבית.
ואיך אפשר בלי עונג שבת? כאשר ילדיי מגיעים לשבת, נשלפת מחברת של פינוקי השוקולד שלי, ומתוכה אני בוחרת עבורם את עוגת השוקולד הכי־הכי. הפעם בחרתי מתכון קלאסי להכנת עוגת שמרים קראנץ שמכילה המון שוקולד, כי אין כמו ניחוח מאפה שמרים שוקולדי אשר יעטוף את הבית בניחוח משכר. קיבלתי עונג שבת מושלם.
בתבנית עגולה בקוטר 28־26 ס"מ מסדרים את הקציצות לאורכן, בצורת שבלול. בין הקציצות מניחים פרוסות עגבניות ופרוסות קישואים לסירוגין ומעט עלי בזיליקום. בקערה בינונית מערבבים את כל חומרי הרוטב. משקים את הקציצות והירקות הנתונים בתבנית. מנענעים קלות את התבנית כך שהנוזלים יצפו את הכל. מכסים בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום.
מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה ואופים כ־15 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה וממשיכים לאפות עוד 10 דקות עד לצמצום, השחמה וריכוך המנה. מגישים חם לצד אורז.
מטגנים כ־2־3 דקות ומסירים מהלהבה. מוסיפים את הפטרוזיליה, הכוסברה, התימין והצ'ילי. מערבבים. מתבלים במלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט ומערבבים היטב. נוטלים בכף מהמלית וממלאים את הפטריות.
בצלוחית נפרדת מערבבים את פירורי הלחם והפרמזן ומפזרים בנדיבות על פני הפטריות הממולאות. מרססים בתרסיס שמן זית ומכניסים לתנור שחומם לחום גבוה (210 מעלות). אופים במשך 15־20 דקות. מגישים חם.
להכנת המלית: מניחים בקערת מערבל חשמלי את החמאה ואבקת הסוכר, מקציפים עד לקבלת קרם חלק. מוסיפים את אבקת הקקאו וממשיכים להקציף עד לקבלת קרם חלק. מחלקים את הבצק ל־3 חלקים, על משטח עבודה מקומח מרדדים כל חלק לעלה דק בעובי ½ ס"מ. מורחים בצורה שווה את כל כמות המלית על העלים ומפזרים מעליה את השוקולד צ'יפס או האגוזים. מגלגלים את הבצק מכם והלאה, תוך הידוק הגלילה ושמירה על עובי אחיד לכל אורכה של הגלילה. מכינים באותה דרך את שני חלקי הבצק הנותרים.
בעזרת סכין חדה חוצים כל גלילה לשניים לאורכה, מניחים קצה אחד של הגלילה על גבי השני בצורת איקס כך שצדן החתוך של הגלילות פונה לאותו כיוון. מלפפים את שתי הגלילות לצורת בורג, סוגרים ומהדקים את הקצוות ומכינים באותה דרך את שאר הגלילות. מניחים את הגלילות בתבניות, מברישים אותן בביצה הטרופה עם השמן. מניחים במקום חמים להתפחה כ־ 30 דקות. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ־30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכזן יוצא נקי ויבש. מערבבים בקערית את כל חומרי הציפוי, ומברישים בתערובת את הגלילות בעודן חמות.