אנו בעיצומו של קיץ חם במיוחד. גם אם נרצה לשבת במרפסת, ליהנות מבריזה קרירה, לדאבוננו אין אפילו טיפה של משב רוח רענן. מיד ניכנס בחזרה הביתה, להצטנן בעזרת המזגן. זו התקופה שבה אנו מנסים להעניק חופשה לתנור מפיץ החום, ומשתדלים להפעילו ממש במשורה. תמיד נעדיף למצוא את עצמנו כשהיד אוחזת בכוס קפה קר, בגביע גלידה או בפרוסת עוגה קרירה ומפנקת.
עם החום והלחות שמשתוללים בחוץ, בחרתי השבוע להתמקד בחומר גלם מרענן, המוגש בדרך כלל קר - יוגורט. אפשר לאכול אותו כפי שהוא כמובן, ואפשר לשלב אותו במאפים, במטבלים ובממרחים. אפשר גם לשיר ליוגורט שיר הלל, היות שיש לו ערכים תזונתיים גבוהים. הוא מקור מצוין לוויטמין B, לחלבון, לסידן, לאשלגן ולמגנזיום, ואל תשכחו שביוגורט יש חיידקים פרוביוטיים שמאזנים את מערכת העיכול.
הפעם אני רוצה להתייחס לשימוש במתכונים ביוגורט כתחליף לגבינות בעלות אחוזי שומן גבוהים ולשמנת. כבר מספר שבועות אני מנסה להקליל את המתכונים, להפחית את אחוזי השומן והקלוריות שבהם. וכך, בכל מתכון להכנת עוגה קרה, מאפים או עוגות גבינה, אני מחליפה חלק מחומרי הגלם ביוגורט ובגבינות מופחתות שומן, מה שמניב תוצאה לא רעה בכלל, אפילו מצוינת, שמאפשרת לי ליהנות כמו כולם מפרוסת עוגה אהובה. אומנם המרקם מעט שונה, אבל זה טעים.
חשוב לי להדגיש: השימוש ביוגורט לא אומר שהעוגה דיאטטית, אבל היא מכילה פחות קלוריות ופחות אחוזי שומן מזו שהוכנה לפי המתכון המקורי.
נתחיל עם המתכון הראשון, להכנת עוגת גבינה. כולם מחפשים את המתכון הכי מוצלח לעוגת גבינה: כזו שלא "תיפול" ושתיראה כמו בחלונות הראווה בקונדיטוריה. כך צמחו לעוגות הגבינה הילה סביב הכנתן ושלל טכניקות, חלקן בסיסיות ואחרות מורכבות.
בקיץ אני נוהגת להכין סוגים שונים של עוגות גבינה, ולטעמי אחת הטעימות והקלות מביניהן היא עוגת גבינה בסקית, שבין היתר ידועה בשל השימוש בגבינות שמנות. ככל שאחוזי השומן בגבינה גבוהים יותר, כך טעמה טוב יותר אך היא מקבלת מרקם קרמי ולטעמי כבד מדי, בייחוד לקיץ. לכן הכנתי אותה מספר פעמים בשימוש בגבינות בעלות אחוזי שומן נמוכים, וציפיתי אותה בשכבת יוגורט מפנקת. אתם מוזמנים כמובן להכין את העוגה מגבינות שמנות, כמו שאתם אוהבים.
המתכון השני שבחרתי להביא לכם כאן הוא להכנת עוגת מוס שוקולד לבן ויוגורט, זו עוגה נהדרת למי שאוהבים את חמצמצות היוגורט המשתלב נהדר עם מוס שוקולד לבן, טחינה וסילאן.
הבסיס לעוגה הוא עוגיות בישקוטים (לשונות חתול). אפשר לגוון בעוגיות אוראו או בבסיס טורט מוכן, הבסיס הכי פשוט שאתם מכירים. אומנם הכנת עוגה זו דורשת מעט עבודה, אבל היא אינה מורכבת.
נסיים במתכון קצרצר, או שבעצם יש לקרוא לו הצעת הגשה של פרי ויוגורט. הוא מתאים כקינוח קליל לארוחת ערב או לארוחת בוקר. המנה משלבת בין קרירות היוגורט לחמימות הפרי, כשפתיתי הגרנולה והדבש משלימים את המנה לקינוח קיצי טעים במיוחד.
הכנת שכבת הבסיס: טובלים קלות את לשונות החתול בחלב ומסדרים בתחתית התבנית. יוצקים מעל את מוס השוקולד. מכסים את התבנית בניילון נצמד, ומאחסנים במקרר 2־3 שעות עד שהמוס מתייצב.
הכנת המלית: ממיסים את הג'לטין בחלב בסיר קטן מעל לסיר עם מים (סיר כפול). מקציפים במערבל חשמלי את השמנת עם הסוכר עד לקבלת קצפת יציבה. מקפלים את הג'לטין המומס והיוגורט אל תוך הקצפת בפעם־פעמיים, עד לקבלת בלילה אחידה.
מקציפים את השמנת עם הסוכר עד לקבלת קצפת יציבה. מכניסים לשקית זילוף בעלת צנתר משונן ומזלפים סביב דופנות המוס. שומרים במקרר עד להגשה.
מוסיפים את הקמח וטורפים אותו לתוך בלילת הגבינה. מוסיפים את השמנת המתוקה ומבליעים לבלילה אחידה.
מוציאים את התבנית מהתנור. שימו לב: עשו זאת בזהירות רבה. העוגה בשלב זה עדיין רוטטת ונוזלית מבפנים. מצננים על השיש לטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר ל־6־7 שעות. מערבבים את היוגורט עם אבקת הסוכר ומצפים את פני העוגה לפני ההגשה. מפזרים מעל דובדבנים או כל פרי אחר ומגישים קר.
מוסיפים למחבת את הגרנולה ומערבבים היטב.
מניחים בכוסות ההגשה 2 כפות יוגורט, מפזרים מעל כף או שתיים מהגרנולה, מעט אוכמניות, דומדמניות ופלחי אפרסקים צרובים. חוזרים שוב על הפעולה: יוגורט, גרנולה, פירות. מעטרים בעלי נענע ומזלפים מעט דבש מעל.