כשהחיים נותנים לך לימונים - תעשה מהם כבושים וממרחים | פסקל פרץ-רובין

העץ בחצר הניב השנה לימונים גדולים. אז קטפתי, ערמתי בסלסילה, הבטתי בכל הטוב הזה והחלטתי להכין מהפרי כבושים וממרחים

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
לימונים
לימונים | צילום: פסקל פרץ-רובין
5
גלריה

אני יוצאת מהמטבח אל חצר הבית רחבת הידיים, אשר למדתי לנצלה ולא רק לנוי. השכלתי להפוך חלק גדול ממנה לגינה אורגנית, אשר בה אני מטפחת מבחר עשבי תיבול וירקות שמשמשים אותי לבישול, בהתאם לעונה.

לצד הגינה האורגנית יש לי בוסתן קטן ובו מבחר עצי פרי: אשכולית, תפוז, קלמנטינה, מנגו, שסק ולימון. כמעט כמו השיר, כאן אני משקה ופה אני מעשבת, שחס וחלילה לא יקרה מצב שבו לא נקלטו או לא התפתחו כנדרש. לפעמים אני מגלה התפתחות מעניינת, כאשר שתילים צעירים זקופי קומה מחפשים מעט שמש להשתזף בקרניה ולצמוח. ניצנים וגבעולים חדשים נראים בכל מקום, ושתילים קטנים מתעבים ומתפשטים. אני נזכרת בגעגוע במטבח הקטנטן בבית ילדותי.

מתחת לחלון הקטן יצרה אמי ז"ל גינת עציצים קטנה ובה צמחי תבלין שגדלו כמעט באפס תנאים, בלי מספיק אור שנדרש לצמיחה והתפתחות. אמי, בעקשנות ובמסירות, טיפלה בעציצים הקטנים. לא פעם הציפה אותם במים, ואז בסבלנות הכל כך אופיינית לה התחילה שוב את מלאכת “הגינון" כשהיא מנקה את העציץ, שותלת ומשקה. בין הצמחים שגידלה אמי ניתן היה לזהות עשבי תיבול, כמו נענע וגרניום רפואי, וגם אבוקדו ובטטה. הגלעינים שלהם הוכנסו לצנצנות זכוכית פשוטות ונתמכו במספר גפרורים, שתפקידם היה לשמור על הגרעין שיצוף מעל פני המים בציפייה שישריש ויצמח. זו הייתה הגינה של אמי.

עכשיו אני חוזרת לחצר ביתי, נעמדת מול עץ הלימון זקוף הקומה, שצבעו ירוק עז והוא משובץ בשפע נקודות גדולות, צהובות ובוהקות. הניגוד בין הירוק הכהה לצהוב הבוהק מדהים. הופתעתי מכמות הלימונים שהניב העץ בגינה ומגודלם. השנה הלימונים הופיעו בגדלים שונים, חלקם ממש ענקיים, מדמים פומלה או אתרוגים.

קטפתי את הלימונים שהיו קרובים אליי וערמתי בסלסילה רחבה. שטפתי, ניקיתי, ניגבתי וייבשתי אותם היטב. על השיש חציתי לימון לשניים, ולמרבה הפתעתי לא היו בו חרצנים. חציתי לימון שני ושלישי והבנתי שהפעם העץ הניב לימונים ללא חרצנים. תוך כדי ניקוי הלימונים הגיעה חברתי לביקור, כשבידה שקית ובה לימונים קטנים מהעץ בגינתה. החלפנו בינינו מארזים עם לימונים.

היא קיבלה לימונים גדולים, ואני קיבלתי מארז של לימונים קטנים. הבטתי בכל הטוב הזה והחלטתי להכין מהלימונים הקטנים והגדולים כבושים וממרחים אשר ישמשו אותי במטבח.  כבר סיפרתי לכם שלכל בשלן ישנו המרכיב הסודי. בדרך כלל אלו חומרי גלם מיוחדים המשמשים כבסיס או מחזקי טעם למאכלים שונים. לימונים מהווים שחקן חיזוק כזה. הם יכולים להגיע לשולחן ככבושים בשלמותם, פרוסים או חצויים וגם בצורת ממרח.

במדור הפעם תמצאו שני מתכונים לכבושים ומתכון להכנת ממרח מהלימונים הכבושים. לבסוף, לא יכולתי להתאפק והכנתי גם משהו מתוק - עוגת טורט בהירה על בסיס מיץ לימון וקליפת לימון ושקדים בניחוח נפלא.

לימונים קטנים כבושים

לימונים קטנים כבושים
לימונים קטנים כבושים | צילום: פסקל פרץ-רובין

לימונים פרוסים כבושים

קיימות מספר גרסאות הכנה, בחרתי להציע הפעם את הגרסה הקצרה והקלה מהמטבח הצפון־אפריקאי.

לימונים פרוסים כבושים 
לימונים פרוסים כבושים  | צילום: פסקל פרץ-רובין

כאשר הלימונים הכבושים מוכנים, לוקחים מחצית מהכמות וטוחנים למשחה דקה במעבד מזון. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. מעבירים לצנצנות קטנות ומצפים במעט שמן זית. סוגרים היטב ושומרים במקרר. אפשר להוסיף את הממרח למאכלי עוף ובשר וגם ללחמים ופוקאצ'ות.

ממרח לימונים
ממרח לימונים | צילום: פסקל פרץ-רובין

טורט שקדים ולימון

טורט שקדים ולימון
טורט שקדים ולימון | צילום: פסקל פרץ-רובין
תגיות:
מתכונים
/
אוכל
/
לימונים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף