את תפוחי האדמה אנו פוגשים לאורך כל השנה. הם אהובים ומשביעים, ויש זנים שונים המשפיעים על גודלם, צבעם וטעמם. הפעם, לכבוד ל"ג בעומר, בחרתי בשלושה מתכונים לתפוחי אדמה שלמים וצלויים כמו במדורה, מינוס הטעם של הפיח.   

מה דעתכם להכין תפוחי אדמה צלויים ממש כמו במדורה? מכינים אותם בדיוק כמו שמכינים למדורה, כלומר: מבצעים ריכוך ראשוני וחלקי של תפוחי האדמה במים. הריכוך נועד לקצר את זמן השהייה במדורה, במקרה שלנו את זמן השהייה בתנור. בזכות החיתוך המיוחד מתקבל תפוח אדמה נימוח, שנפתח עם האפייה בצורת מניפה. טעם האורגנו הופך אותו חביב במיוחד על הילדים.

תפו''א כמו במדורה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תפו''א כמו במדורה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

ומה דעתכם להכין הפעם תפוח אדמה ממולא בשקשוקה? אפשר להשתמש בהכנתו ברוטב עגבניות, סלט פלפלים או כל סלט עגבניות מבושל שיש ברשותכם. ממלאים בו את תפוח האדמה ואופים בתנור. 

תמצאו כאן גם מתכון מהיר להכנת תפוחי אדמה קטנים מתובלים במעט תימין או רוזמרין, מלח ושמן זית. התוצאה פשוט מצוינת וקלה מאוד להכנה. שימוש בתפודים קטנים, הנמכרים באריזות מוכנות, הופך את הכנת המנה למהירה עוד יותר. אין צורך בקילוף, חותכים את תפוחי האדמה, מתבלים ואופים. התוצאה היא ארוחת ערב בלי עשן ופיח אך עם המון טעם.

למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין >>>

תפוחי אדמה צלויים

החומרים (ל־4־6 מנות):
• 4־6 תפוחי אדמה מתאימים לאפייה (לבנים) 
• שמן זית 
• מלח גרוס, לפי הטעם
• אורגנו, לפי הטעם 
• פלפל שחור גרוס, לפי הטעם 
אופן ההכנה:
קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לפרוסות, אך לא עד הסוף (כמו מניפה).
מסדרים בתבנית אפייה. מזלפים בנדיבות שמן זית ובוזקים מלח, אורגנו ופלפל שחור (לחלופין אפשר לתבל ב־1 כפית של תערובת עשבי תיבול). מזלפים מעל עוד שמן זית ומכסים בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום.
מכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (220 מעלות) ואופים במשך כ־30 דקות. מנמיכים את החום ל־180 מעלות ואופים עוד 20 דקות. אם רוצים, אפשר להסיר את הכיסוי, כך שתפוחי האדמה ישחימו יותר.
דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: 50־60 דקות 
סוג המנה: פרווה

תפו''א כמו במדורה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תפו''א כמו במדורה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

תפוחי אדמה שקשוקה 

החומרים (ל־6 מנות):
• 6 תפוחי אדמה בגודל בינוני
• כ־2 כוסות סלט עגבניות ופלפלים (או רוטב סמיך של עגבניות ופלפלים)
• 6 ביצים קטנות 
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם 
לבזיקה וציפוי:
• שמן זית 
• מעט פירורי לחם, קמח מצה, קמח תירס או פאנקו 
אופן ההכנה:
מניחים את תפוחי האדמה בסיר רחב ועמוק ויוצקים מים כדי כיסוי. מניחים על להבה בינונית ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים 25־30 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים אך לא לגמרי. מסירים מהלהבה ומסננים את המים. מצננים קלות את תפוחי האדמה במי ברז, עד שניתן לאחוז אותם בנוחות.

בעזרת סכין משוננת חותכים שכבה דקה מתפוחי האדמה, בערך כחצי ס"מ. נוטלים כף פריזאית או כפית ומוציאים את תוך תפוחי האדמה עד שנוצר מעין כיס. יש להיזהר לא לפצוע את דופנות תפוחי האדמה וגם לא להותיר שוליים עבים במיוחד. מניחים בקערה נפרדת. 
בעזרת מברשת מברישים את תפוחי האדמה והשוליים במעט שמן זית. מפזרים על השוליים את פירורי הלחם. שמן הזית יעזור בהדבקתם אל תפוח האדמה וימנע זליגה של המילוי. 

תפו''א שקשוקה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תפו''א שקשוקה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

נוטלים כף או שתיים מרוטב העגבניות והפלפלים וממלאים בו את תפוח האדמה. הקפידו לא למלא יתר על המידה והשאירו מקום לביצה. מסדרים את תפוחי האדמה הממולאים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. יש לוודא שהם יציבים, כדי שהתכולה לא תזלוג החוצה. 
פותחים בזהירות לתוך תפוח אדמה ביצה ובוזקים מעל מלח ופלפל. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש לחום בינוני 180 מעלות ואופים 20־25 דקות. מוציאים ומגישים. 

דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: כשעה 
סוג המנה: פרווה

תפו''א שקשוקה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תפו''א שקשוקה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

תפוחי אדמה ברוזמרין/תימין 

החומרים (ל־6־4 מנות): 
• 1 שקית תפוחי אדמה קטנים 
• עלים מ־4־3 ענפי רוזמרין או תימין 
• 8 שיני שום פרוסות דק
• פלפל שטה גרוס 
• פלפל שחור גרוס 
• מלח גס, לפי הטעם 
• שמן זית איכותי
אופן ההכנה: 
שוטפים ומנגבים היטב את תפוחי האדמה וחוצים אותם לאורכם או לרוחבם. מניחים בקערה, מוסיפים את עלי התימין או הרוזמרין, מפזרים את פרוסות השום ובוזקים מעל פלפל שטה, פלפל שחור ומלח. יוצקים שמן זית בנדיבות תוך ערבוב עד שכל תפוחי האדמה מצופים היטב. מעבירים לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. 

תפו''א בעשבי תיבול (צילום: פסקל פרץ-רובין)
תפו''א בעשבי תיבול (צילום: פסקל פרץ-רובין)

בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (190־180 מעלות) אופים במשך 30 דקות. מערבבים וממשיכים לצלות 10־5 דקות, עד שתפוחי האדמה מזהיבים מכל הצדדים. 
דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: 50־60 דקות 
סוג המנה: פרווה

טיפסקל:
# השתמשו בתפוחי אדמה בגודל בינוני, שיוכלו להכיל את המלית. 
# אני נוהגת להכין את הרוטב בעצמי. הממהרים יכולים להשתמש בסלטים קנויים: פלפלים ועגבניות, מטבוחה או סלט טורקי. 
# רצוי להשתמש בביצים קטנות, כדי שיישבו בנוחות בתוך הערוגה שאותה נפער בתפוחי האדמה.
# את פנים תפוחי האדמה אפשר לשלב בסלט עם גרגירי תירס, בצל סגול, תבלינים ומיונז.
# התנור כבר חם? חתכו לאורכם גזרים, קישואים, פלפלים מתוקים וחריפים, בצלים סגולים, פטריות, שום שלם ובצלים ירוקים. הוסיפו מעט עלי פטרוזיליה, מלח, פלפל שחור ושמן זית והכניסו לתנור.