בילדותי לא אהבתי את העלים הירוקים שהוכנסו לתבשילי הקדירה, הופיעו בתוך הסלטים ובצבצו במליות שונות שאותן הכינה אמי אסתר ז"ל. לא אהבתי את העלים ה"רגילים" (שמיר, פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום ותימין) וכלל לא הייתי מוכנה לנסות את העלים המיוחדים יותר (כרפס, חרשוף, סלק ירוק). סירבתי גם לעלי גפן ואפילו לעלי כרוב. פשוט לא הייתי מוכנה לאכול עלים, ולא עזרו הבקשות וההסברים.
השנים חלפו, וככל שגדלה היכרותי עם המטבח ונחשפתי למטבחי עדות ישראל, למדתי לאהוב את עשבי התיבול והבנתי עד כמה משמעותיים הם, הבנתי עד כמה הם משפיעים על המראה, על המרקם, על הניחוח וכמובן על הטעם של המנה. וכשהם משולבים בסלטים? איזה שירות נפלא הם עושים להם.
סלט הוא כמו שירה בכמה קולות, כאשר משלבים נכון בין הכלים ומוסיפים ניצוח מדויק, מקבלים הפתעה מעניינת בצלחת. אם משקיעים זמן קצר בחומרי הגלם ובטכניקות ההכנה, הוא בקלות יהפוך לארוחה משביעה, ואם תשקיעו בו מחשבה נוספת - תוכלו בקלות לשנע אותו איתכם לכל מפגש חברתי.
בחרתי להציע לכם הפעם שלושה מתכונים להכנת סלטים קלים להכנה ורעננים, שיעזרו במעט לצנן את החום. המתכון הראשון הוא להכנת סלט זוקיני חמצמץ. הפעם הזוקיני לא אפוי, קלוי או מטוגן. השתמשתי בגרסה הטרייה שלו וחתכתי אותו לרצועות דקיקות, כשהרוטב החמצמץ, שאחראי על טעמו המיוחד נספג בו היטב והגבינה משלימה את הטעם.
המתכון השני הוא להכנת סלט שמשלב בקערה אחת עשבי תיבול, כרפס, פטריות, זיתים ופרוסות של לימון כבוש. תוספת טעימה במיוחד מקנה לסלט הרוטב שמכיל טחינה גולמית ואת נוזלי כבישת הלימון.
נסיים במתכון להכנת סלט של עשבי תיבול - עם עדשים ונבטי חמניות שמהווים תוספת נפלאה, ואגוזי קשיו וגרעיני חמניות שמקנים לו ארומה קלויה. שלושה סלטים שתמיד טעים לאכול, בכל שעה ובכל ארוחה.
סלט עשבי תיבול, עדשים ונבטי חמניות
אופן ההכנה: שוטפים היטב את עשבי התיבול ומשרים בקערה עם מים. מסירים גבעולים גדולים מדי וקוצצים דק. מניחים בקערה עמוקה. קוצצים דק את הבצלים והפלפל החריף ומוסיפים לקערה. מוסיפים את נבטי החמניות, השום הכתוש והעדשים. מערבבים היטב.
בצנצנת נפרדת מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט. מערבבים, טועמים ומתקנים טעמים. מפזרים מעל את אגוזי הקשיו וגרעיני החמניות. שומרים במקרר עד להגשה.
סלט זוקיני חמצמץ
אופן ההכנה: שוטפים היטב את הזוקיני וחותכים לרצועות דקות מאוד. אפשר להיעזר בקולפן ייעודי. מניחים בקערת הגשה, מפזרים את הנענע והגבינה המפוררת. סוגרים ביריעת ניילון נצמד ושומרים במקרר.
מכניסים את כל חומרי הרוטב לכלי נפרד או לצנצנת שייקר. מנערים היטב. טועמים ומתקנים תיבול. על הרוטב להיות חמצמץ ודומיננטי. סוגרים ושומרים במקרר. בסמוך להגשה יוצקים את הרוטב על הסלט, מפזרים את תערובת העדשים, מערבבים ומגישים.
סלט צנוניות, זיתי קלמטה ועשבי תיבול
אופן ההכנה: שוטפים היטב את הצנוניות, מנגבים ופורסים לפרוסות דקיקות. שוטפים היטב את הכוסברה, הפטרוזיליה, הכרפס והבצל הירוק. משרים כעשר דקות במים, מסננים ומייבשים היטב. קוצצים דק ומניחים על הצנוניות.
שוטפים ומנגבים את הפטריות וחותכים לפרוסות דקות. מוסיפים לקערה ומערבבים. סוגרים בניילון נצמד ושומרים במקרר. בסמוך להגשה מוסיפים לקערה את פרוסות הזיתים, הלימון הכבוש והפיסטוקים ומערבבים היטב. בכלי נפרד מערבבים את כל חומרי הרוטב, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים את הרוטב לצד הסלט, כשכל סועד יוצק ממנו על הסלט לפי טעמו.