מדי שבוע, לקראת שבת, אני שואלת את בני משפחתי אם יש מטעמים מיוחדים שהם ירצו שאכין עבורם. הפעם, בלי לתאם זה עם זה, הם ביקשו ממני מאפים שונים: אחד ביקש בואיקוס, השני בורקס גבינות מבצק עלים, והשלישי ביקש בורקס חצילים.
הבואיקוס, שצירפתי כאן את המתכון שלהם, מוכרים מהמטבח הבולגרי. הם למעשה לחמניות ביס עגולות עשירות בגבינות. הן נהדרות להגשה בארוחת הבוקר הקלילה של שבת, לצד סלטים ומאפים נוספים. את הגבינות משלבים בבצק, יש המוסיפים קשקבל לעיסת הבצק ויש המפזרים אותה מעל.
המתכון השני הוא להכנת משולשי בצק עלים עם מלית גבינה מושלמת. את הבורקס היו נוהגים להכין בעבר לארוחת הבוקר של שבת, הידועה גם בשם "קידוש קטן", לצד ביצים קשות, סלט וירקות כבושים. אז היו מכינים את בצק העלים בבית על בסיס מרגרינה, כיום לשמחתי לא צריך לטרוח, ואפשר לקנות בצק מוכן על בסיס חמאה. הבצק נמצא במקפיא ויש להפשירו במקרר לפני השימוש.
המלית משלבת גבינות רכות וקשות. מניחים בקערה גבינה רכה (גבינה לבנה, קוטג', ריקוטה) שתאסוף בנוחות את יתר חומרי המלית. מוסיפים גבינה מלוחה על תקן נותנת טעם (גבינה בולגרית או פטה), ולבסוף מעבים בגבינה מותכת (קשקבל, גבינה צהובה, גאודה או צ'דר), שמחברת את כל החומרים יחד. רצוי להשתמש בגבינות בעלות אחוז שומן בינוני, לא גבוה מדי (מתוך מחשבה על הקלוריות) ולא נמוך מדי (ממחשבה על התגבשות התערובת ועל הטעם).
התיבול הוא עדין, אם בכלל. אפשר להסתפק במליחות של הגבינות, ואפשר להוסיף מעט פלפל או תבלין אחר אהוב. חשוב להכין את הבורקס במקום קריר, כדי לא להמס את הבצק רווי השומן, מה שיקשה על התפיחה בזמן האפייה. לבקשת בני משפחתי, הבאתי לכם השבוע גם את המתכון לבורקס גבינות וגם מתכון לבורקס חצילים.
ולבסוף, איך לא, עונג שבת. השבוע בחרתי להכין שטרודל תפוחים, בגרסה הקלה והמהירה שלו. בגרסה המקורית, מכינים את השטרודל מבצק דקיק ועדין, המתקבל הודות לטכניקת הכנה מיוחדת. אחרי שמכינים את הבצק ונותנים לו לנוח במשך כשעה, מרדדים אותו מעט ובעזרת כפות הידיים מותחים אותו עד דק, פורשים אותו על יריעת בד וממלאים במלית תפוחים מתקתקה. הפעם השתמשתי בעלי פילו קנויים, שהקנו לשטרודל מרקם קריספי נפלא.