יש משהו לא צפוי, ואולי אפילו קצת משוגע, בעצם הרעיון של לחמם יין. זה דומה ללהוסיף אננס לפיצה או לחמם דג במיקרוגל במשרד – מותר, אבל גורם להרים גבה. ובכל זאת, מדובר במסורת עתיקה במיוחד: כבר בתקופת הרומאים נהגו לחמם יין אדום, הרבה לפני שהמנהג הפך לטרנד חורפי. מאז, כמעט לכל מדינה יש גרסה משלה – חלקן עדינות, אחרות נועזות, ויש גם כאלה שמכינות את המשקה מיין לבן.
בבריטניה, ה־Glühwein – היין הגרמני המתובל – הפך לסמל של שוקי חג המולד. היום אפשר למצוא אותו בבקבוקים מוכנים מראש, מתובלים וממותקים, על מדפי הסופרמרקטים. בשנה שעברה ניסתה גם רשת Marks & Spencer להכניס לשוק עם גרסת יין לבן, שזכתה לתגובות מעורבות: יש שאהבו את הארומה הקלילה, ואחרים טענו שהיא מזכירה יין שנשכח ברכב בקיץ. כמו תמיד, ההבדל טמון בביצוע.
בגרמניה ובאוסטריה נוהגים להכין את המשקה מיין אדום מלא, עם תוספת של וניל, ציפורן, קליפות הדר ולעיתים גם שוט נדיב של רום או ברנדי. גרסה חגיגית במיוחד נקראת Feuerzangenbowle – משקה שבו קונוס סוכר ספוג ברום מונח מעל הסיר ומוצת, יוצר להבה דרמטית וניחוח קרמלי.
בצרפת, ה־Vin Chaud פחות מתוק וכולל גם ג’ינג’ר, פלפל שחור וקוניאק. בשוודיה מכינים Glögg עם פירות יבשים, שקדים וצימוקים, ולעיתים מגישים אותו עם כפית כדי ליהנות מהתוספות. בספרד, ה־Vino Caliente מתובל בקינמון וקליפות תפוז ומוגש בפסטיבלי חורף, לרוב בתוספת רום או ברנדי. באמריקה הלטינית מוסיפים לו לעיתים אגוארדיינטה – ליקר אניס חזק. ביפן ניתן למצוא גרסאות שונות של סאקה חם מתובל, וגם יין חם עם קליפת יוזו או יין שזיפים.
ראשית, בבחירת היין. אין צורך בבקבוק יקר, יין פשוט אך סביר יספיק. זנים פירותיים, בעלי גוף בינוני ותכולת טאנין נמוכה כמו מרלו, גרנאש או מלבק יעבדו היטב. יינות מורכבים מדי מיותרים – הארומה שלהם תלך לאיבוד בבישול. שנית, התיבול. כדאי להשתמש בתבלינים שלמים: מקלות קינמון, כוכבי אניס, ציפורן ותרמילי הל. פרוסות הדר מוסיפות רעננות, ואת רמת המתיקות מומלץ לכוון לפי הטעם האישי.
לבסוף, שלב ההכנה וההגשה: סיר על הכיריים הוא הדרך הקלאסית. מומלץ להגיש בכוסות עבות או בספלים, ולקשט בפרוסת תפוז או מקל קינמון.
מתכון: יין חם בסגנון יקב טיילור'ס
מניחים את כל המרכיבים בסיר גדול, מביאים לרתיחה קלה ומבשלים על אש נמוכה כ־10 דקות. מוזגים לכוסות, מקשטים בפרוסת תפוז מיובשת ומגישים חם.
לדברי בעל היקב, “היין החם משתלב נהדר עם גבינות עשירות ועוגת פירות מתובלת. זה המשקה המושלם לחורף, מושלם ללגימה של אחר צהריים רגוע”.