ים של גבינה: חצ'פורי שכל ישראלי יכול להכין בקלות - גם בפיתה

הטוויסט בקצוות של הבצק זה לא הטוויסט היחיד שאפשר לעשות עם חצ'פורי. אנחנו הולכים להכין חצ'פורי אצ'רולי בצורת סירת תענוגות בקלי קלות - כזה שישמיט לאורחים את הלסת וירשים כל גאורגי מומחה לאוכל המסורתי

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
חצ'פורי
חצ'פורי | צילום: אסתר שכטמן
4
גלריה

יש כמה סוגים של חצ'פורי, כי כל אזור מכין אותו בצורה קצת אחרת. רובם נראים כמו פיצה וכבודם במקומם מונח, אבל אני רוצה להתמקד בסוג עם הטוויסט הכי גאוני שהומצא למאפה זה: חצ'פורי אצ'רולי. זהו מאפה בצורה של סירה שהקצוות שלו מסובבים בטוויסט פנימה עם פתח רחב, ובמרכזו מבעבעת תערובת גבינות מושחתת.

חצ'פורי
חצ'פורי | צילום: אסתר שכטמן

מעל הכול מונחת ביצה רכה, כמו שמש מבצבצת מתוך ענן, יצירת אומנות של ממש. אנשים תמיד לוקחים רגע להתפעל מהייחודיות של המאפה, ואז נבחר נציג בר מזל מתוך השולחן שתולש חתיכת בצק מהקצה ובעזרתה הוא מערבב את הביצה יחד עם תערובת הגבינות הנמתחות. מעבר לכך שזאת פעילות כיפית במיוחד לילדים כחלק מההגשה, זוהי הדרך המסורתית האותנטית לאכול חצ'פורי מסוג זה.

בכל אירוע שאני מארחת, אני תמיד בוחרת להגיש חצ'פורי אצ'רולי: מנה קלה, יחסית פשוטה שתמיד גורפת מחמאות. לא משנה מה הגודל שאני מגישה - תמיד יבקשו ממני עוד. ומי החליט שפינגר פוד מוצלח צריך להיות בגודל של אצבע? לכן, אני תמיד מכינה את החצ'פורי הכי גדול שהתנור מאפשר לי. בגודל של תינוק. לפחות. עצם גודל המאפה מבטיח השמטת לסתות.

אני הולכת לשתף אתכם במתכון יקר לליבי עם אופציות לשדרוג והצעות ייעול שלא באמת הכרחיים למאכל מנצח שכזה. על המתכון הזה עמלתי במשך כמה שנים טובות: חקרתי, למדתי ממאמות גאורגיות בארץ ואפילו טסתי לגאורגיה לעבור סדנאות בישול. אי שם בדרך גם התחתנתי עם בעלי, ששורשיו גאורגיים אותנטיים, וזכיתי להכיר את המטבח המסורתי לעומק.

חצ'פורי עם טוויסט
חצ'פורי עם טוויסט | צילום: אסתר שכטמן

חצ'פורי אצ'רולי אותנטי - מתאים לכמות של 10 אנשים

דרגת קושי: קל אם קונים בצק מוכן, בינוני אם מכינים בצק מאפס

זמן הכנה: 8 דקות אם הבצק מוכן ושלוש שעות - מתוכן שעתיים וחצי התפחה

סוג המנה: חלבי

קלוריות: זו מנת שחיתות - כ-200 לחתיכה

חצ'פורי עם טוויסט
חצ'פורי עם טוויסט | צילום: אסתר שכטמן

מערבבים עד קבלת בצק אחיד ודביק. אם הוא נראה מאוד יבש מוסיפים כל פעם עוד מים, אם נראה רטוב ודביק מדי מוסיפים עוד קמח. מכסים את הקערה ומתפיחים הרחק מאור שמש למשך שעתיים. מעבירים למשטח עבודה מקומח קלות כשהבצק תפוח ובועתי. מוסיפים מלח, אבקת שום ועשבי תיבול אם רוצים.

לשים את הבצק עד שהוא מקומח מכל משטח העבודה ונוצר כדור חלק יפה. את הקמח ניתן לשמור לעבודה במקרר עד ליום למחרת.

אם רוצים לשדרג, מורחים על הבצק שכבה דקה של ממרח עד מרחק אצבע מקצה כל צלע כדי לשמור על אלמנט הפתעה. מפזרים את תערובת הגבינות מעל הבצק בצורה אחידה, גם עד מרחק של אצבע מכל צלע. מסובבים את קצוות הבצק לצורה של מגילה על ידי תפיסה של הצלעות הארוכו במלבן וגלגול פעמיים לכיוון פנים. זה יראה כמו קראסט של פיצה עם גבינה בפנים.

מקפלים את הבצק לצורה של סירה על ידי תפיסה של הקצוות בגודל של יד וסיבוב פעמיים. כעת הבצק נראה כמו עין והוא מוכן להיכנס לתנור. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ל20- דקות. בזמן שהחצ'פורי בתנור מפרידים שני חלמוני ביצה בקערות נפרדות, חלמון אחד משאירים שלם וחלמון אחר טורפים עם קורט מלח ואבקת שום.

לאחר האפייה הראשונה: מוציאים את החצ'פורי מהתנור ומורחים את הבצק בחלמון הטרוף. יוצרים גומחה במרכז החצ'פורי ומניחים בעדינות חלמון שלם. אופים את החצ'פורי עוד 8 דקות עד שהחלמון יציב אך עדיין רך. מוציאים את החצ'פורי מהתנור, מוסיפים רגע לפני ההגשה ריבוע קטן של חמאה ליד החלמון ומגישים מייד כל עוד הוא חם.

את החצ'פורי ניתן לשמור במקרר עד חמישה ימים ובהקפאה עד 3 חודשים. מומלץ להקפיא את החצ'פורי לפני מריחת הבצק בחלמון, הנחת החלמון במרכז וריבוע חמאה.

טיפ מקצר זמנים:

הבצק המוכן של שימרית מעולה ולא נופל מבצק ביתי, באירוח מאסיבי חיסכון זמן הוא חשוב. עם הזמן גיליתי שהחצ'פורי הכי אהוב דווקא עשוי מהמרכיבים הזולים ביותר כמו פטינה, גבינה צהובה ומוצרלה פשוטה.

ואם במקרה תקף אתכם חשק עז למאנצ' לילי או ארוחת בוקר זריזה אך מיוחדת - אפשר להכין חצ'פיתה תוך 5 דקות. לוקחים פיתה, קצת גבינות וחלמון, חותכים עיגול בינוני בפיתה, מורידים רק שכבה אחת ואז זורקים פנימה את הגבינות. לאחר מכן, מניחים מעל חלמון ביצה ודוחפים לתנור, מחבת או מיקרוגל.

עובדה מעניינת:

חצ'פורי בגאורגיה כל כך אהוב ומוערך שקיים מדד כלכלי בשם "מדד החצ'פורי", המשמש אנליסטים  מקומיים למדידת אינפלציה לפי מעקב אחר שינויי מחירי המרכיבים כמו קמח וגבינה.

תגיות:
מתכונים
/
אוכל
/
גאורגיה
/
גבינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף