נדמה שבכל שנה אנחנו מופתעים שהחורף מגיע, אף שהכול מורה שהוא כבר כאן: שעון החורף שנכנס לפעולה, הימים שמתקצרים, הממטרים הפזורים שיורדים עלינו והשמיים שמתקדרים.
אבל אז פתאום שוב מציצה השמש והיא חמימה ומנחמת, כאילו מודיעה לנו שהיא לא הולכת לשום מקום. בהתאם להכרזתה אנו מוותרים מייד על הסוודר לטובת חולצה קצרה ומאפסנים את המטריות. רק כשנדמה לנו שאנו שולטים שוב במצב, החורף חוזר שוב בלי הכנה מוקדמת, ברעש גדול, מלווה ברוחות, ברקים, רעמים וגשם חזק שנוחת עלינו בבת אחת.
ההתפרצות העונתית הזו באה לידי ביטוי גם במטבח. אנו מגישים מטעמים שהכנתם מהירה וקלילה, אולי מוסיפים גם עוגת קרם עשירה וקרה, אבל מייד מזיזים אותם הצידה ומבקשים שוב מנות חמות, עשירות ומנחמות, שעושות לנו טוב בבטן ובנשמה. כשהגשם מכה על החלון וברדיו הודעות על שיבושי תנועה, אני מוצאת את עצמי מהרהרת בקול על הכנת קדרות עשירות בדגנים, בקטניות ובבשר. תבשילים כאלו שיישבו על הכיריים ויתבשלו לאט-לאט על להבה נמוכה.
הכול מתרחש בסיר אחד: חומרים שהוכנסו לתוכו בהדרגה מתחילים להתרכך, להסמיך ולקבל גוון ענברי כתמתם. כל הקדרה מתעבה והופכת לשלמה והטעמים משתלבים זה בזה. בישול ממושך מאפשר את הזמן לחשוב למי אני משדכת את כל הטוב הזה: לקוסקוס, לאורז או אולי בכלל לפתיתים? המבחר רחב ומתאים לכל סוגי הקדרות המנחמות.
כשאני חושבת על השילובים המתאימים לעונה הזו, אני מבחינה שלרוב המנות החורפיות מתלווה איזה גוון כתום זהבהב, כאילו בהכנתם אנו מבקשים שוב את השמש.
הפעם בחרתי להביא לפניכם את השילוב הזהוב שלי לחורף: פרגיות בגוון חום זהבהב על מצע אורז, מנה עשירה ויפה שמוגשת למרכז השולחן וכל סועד נוטל מכל הטוב הזה כרצונו. המתכון השני הוא להכנת קדרת שעועית, כורכום ופטרוזיליה שמגיעה אלינו מהמטבח הטריפוליטאי. זו מנה עיקרית שמוגשת בסיר אחד ולהכנתה אפשר להשתמש בבשר בקר או בנתחי עוף.
ולבסוף, הגשם והרוח מעוררים בנו חשק למשקה חם, שאותו מגישים לצד פרוסת עוגה. הפעם בחרתי בעוגת תפוזים נפלאה, שהיא לטעמי מלכת העונה. יש עשרות מתכונים וגרסאות הכנה לעוגת תפוזים, הפעם בחרתי להגיש לכם גרסה קלילה ומהירת הכנה.
פרגיות על מצע אורז
מחממים שמן זית. מטגנים משני הצדדים את תפוחי האדמה עד לקבלת גוון חום זהוב. מוציאים ומניחים על נייר סופג. מוסיפים עוד כף או שתיים של שמן זית, מחממים היטב ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מטגנים עד לקבלת גוון זהבהב. מוסיפים את השום, את התערובת הכפרית, הכורכום, המלח והפלפל. מערבבים ומוסיפים את אבקת המרק. מטגנים במשך 3-2 דקות.
מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה על תחתית הסיר, זו לצד זו. מניחים את האורז המסונן בשכבה אחידה על פרוסות תפוחי האדמה ויוצקים את המים או ציר העוף על האורז. מסדרים את נתחי הפרגיות מעל ומנענעים קלות את הסיר, כך שהנוזלים יצפו הכול בשכבה אחיד.
מכסים ברדיד אלומיניום, מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים במשך כ-40 דקות, עד לספיגת הנוזלים וריכוך האורז. מסירים את הכיסוי וממשיכים לשזף את נתחי הפרגיות. מגישים חם עם מעט פטרוזיליה קצוצה מעל.
קדרת שעועית, כורכום ופטרוזיליה / טְבִּיכַת לוּבְיָה בְּלְכַדְרָה
מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה הקצוצות לסיר, יוצקים פנימה את המים, מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את השעועית, בודקים את כמות הנוזלים ובמידת הצורך מוסיפים עוד כוס מים. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה כשעתיים וחצי. אם משתמשים במקל קינמון, מרחיקים אותו לפני ההגשה. מגישים חם.
עוגת תפוז ליום סגריר
מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים במשך 40-35 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170 מעלות). אופים עד שהעוגה מקבלת גוון חום זהוב והיא קפיצית למגע. מצננים ומגישים.