לא רק גפילטע פיש וחריימה: מתכוני דגים לראש השנה

הדג הוא אחד מסימני החג – ועליו מברכים ברכה של שפע טוב – "שנפרה ונרבה כדגים". יש המון סיבות טובות לצרוך דגים: יש להם ערכים תזונתיים מצויינים ואפשר להכין אותם במגוון טעמים ומרקמים

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
דג לראש השנה
דג לראש השנה | צילום: אינגאימג'
3
גלריה

ארוחות החג, הרודפות אחת את השנייה, לרוב כוללות מנות בשריות מסוגים שונים שמשאירות תחושת כבדות אחריהן. בין המנות המתוכננות, כדאי שתהיה לפחות ארוחה קלה אחת. חגיגית כמובן, אך כזו שמשתלבת ולא מעמיסה.

ארוחה המבוססת על דג עם תוספת של דגנים מלאים, ירקות מבושלים וסלט היא ארוחה קלה, מזינה ולא משאירה תחושת כבודת אחריה. הדגים תורמים לנו חלבון איכותי. הם מהווים מנת תחליף מצוינת לבשר, לעוף, לגבינה ולביצה ובכך עוזרים לנו לגוון את התפריט שלנו. פרט להיותם מקור לאומגה 3 הדגים הם עשירים גם בוויטמין B12, ובכך מהווים אלטרנטיבה מצוינת למי שפחות אוהב בשר או עוף.

התאימו את סגנון הדג שאתם מבשלים להעדפות שלכם. דגים מסתדרים עם תיבול מינימלי של מלח ופלפל, גם עם רטבים בעלי טעם עז ומלוח כגון החריימה המרוקאי, בסגנון אסיאתי עם טריאקי וג'ינג'ר או אפילו עם רטבים מתוקים ומעודנים כגון דבש ולימון. אך לפני הכל, חשוב לוודא שאתם רוכשים דגים טריים.

איך נדע שהדג טרי באמת?

1.      ודאו שהדגים אוחסנו בקירור.

2.      שימו לב שהעיניים של הדג נוצצות ומבריקות

3.      על העור להיות מבריק ולח.

4.      על הבשר להיות גמיש אך נוקשה (ודאו שבלחיצה לא נוצרת גומה).

5.      חשוב ביותר לשים לב לריחו של הדג. ריח לא נעים עלול להעיד על חוסר טריות.

יש הרבה דגים בים

אם התחלתם כבר להתלבט, איזה דג הכי טוב עבורכם לארוחת החג המתקרבת, כדאי לזכור שהכי טוב לגוון. כשמגוונים – מצליחים לספק לגוף את מגוון רכיבי התזונה הנדרשים לו, ולא מגיעים לעודפים או לחוסרים של רכיבים שונים. פעם דג ים, פעם דג בריכה, פעם דג מסוג כזה ופעם מסוג אחר, פעם מבושל, פעם על האש, פעם עם ירקות עליים ופעם עם גמבות ועגבניות. לכל דג ההרכב התזונתי הייחודי שלו. יש דגים שמצטיינים בכמות ויטמין D, ויש כאלו שמהווים מקור מצוין לאומגה 3, יש שדלים במיוחד בנתרן ובקלוריות ויש שעשירים בויטמין E. ולכן, ככל שנגוון יותר, נצליח להגיע להמלצות התזונתיות של הרכיבים השונים.

האיכות התזונתית של הדג מושפעת הרבה מבית הגידול שלו ויש הבדל בין דגי ים לדגי בריכה. דגי הים חשופים למזהמים ולכספית ואילו דגי בריכות נקיים מהם כתוצאה מאיכות המים בהם גדלים הדגים. בנוסף, גם המזון שאוכלים הדגים משפיע על האיכות התזונתית שלהם. לכן, אם רוצים ריכוז גבוה של אומגה 3, כדאי לבחור בדגי מעמקים מהים האטלנטי, כמו: אנשובי, טונה, דג לבן, הרינג, מקרל וסלמון.

כאשר בוחרים דגים, כמו כל מזון, גם אצל הדגים – הכי טוב זה דג טרי! בישראל יש את ארגון מגדלי הדגים שמגדל דגים טריים בבריכות דגים באיזורים שונים בארץ וניתן לרוכשם טריים. דגי הבריכות הידועים והפופלריים ביותר על השולחן שלנו הם: הבורי, אמנון, קרפיון, פורל , באס, לברק ומוסר.

פילה דג לבן ברוטב לימון

פילה דג לבן ברוטב לימון
פילה דג לבן ברוטב לימון | צילום: אינגאימג'

סלמון בטריאקי וג'ינג'ר

4 נתחי פילה דג סלמון, במשקל כ-150 גרם האחת

סלמון בטריאקי וג'ינג'ר
סלמון בטריאקי וג'ינג'ר | צילום: אינגאימג'
תגיות:
מתכונים
/
ראש השנה
/
דגים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף