במשך שנים ניסיתי לשחזר את טעם הממולאים של ילדותי, עכשיו אני משתפת אתכם

ממולאים הם לא רק מנה, הם מספרים סיפור של בית, מסורת ומשפחה. לכן, במיוחד עבורכם ריכזתי מתכונים של ירקות ממולאים. וגם, טארט גבינה וקרם משמש

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
ירקות ממולאים
ירקות ממולאים | צילום: פסקל פרץ-רובין
6
גלריה

אני מאמינה שהממולאים מספרים סיפור של בית, סיפור של מסורת ומשפחה. הם יכולים להיות על בסיס ירקות ובצקים אשר תמיד קל לגוון ולשדרג איתם את הארוחה. יש ממולאים שיכולים להיות הפתיח, המתאבן לכל הארוחה, ויש כאלה שהופכים למנה המרכזית.

אני עצמי התאהבתי בממולאים דרך זיכרונות הילדות. בוקר שישי, על השיש במטבח הקטן היו נערמים שלל ירקות ועשבי תיבול. אמי אסתר ז"ל הייתה ממיינת במיומנות את הירקות - מי לתבשילים, מי לסלטים, מי למאפים ובעיקר מי המתאימים למילוי.

ביד אחת אחזה את הירק, וביד השנייה החלה בקילוף עדין שלו. אחר כך הייתה עוברת לפריסה ולחיתוך. קוטמת את ראשי הפלפלים ושומרת בצד, ומרוקנת את התוך כך שהמלית תשב בנחת בתוכם. את תפוחי האדמה הייתה חותכת ככריך או כספירלה וממלאת במלית הנבחרת. את הקישואים, החצילים והדלעת הייתה מעצבת בצורת מלבן או ריבוע, פורסת אותם בצורת כריכים עדינים שלתוכם הייתה דוחסת את המלית. וכך, על השיש הקטן נערמו שלל ירקות קלופים, שטופים וחתוכים בצורות שונות ומגוונות, מחכים בסבלנות למלית.

ממולאים
ממולאים | צילום: פסקל פרץ-רובין

אמי הייתה נוטלת מקערה שבה השרתה עשבי תיבול קצוצים, סוחטת היטב ומוסיפה אל קערת הבשר, וחוזרת על פעולה זו שוב ושוב: אוספת, סוחטת ולקערה. שתי ידיה היו נדחסות לקערה, לשות בתנועות נמרצות את הבשר עם כל התוספות. לבסוף הייתה מתקבלת עיסה אחידה וחלקה. אז הייתה חופנת בידה כמות קטנה של מלית, ודוחסת במיומנות תוך ליפוף אל הירק. וכך, במהרה שלל הירקות שהוכנו למילוי היו ערוכים על מגש, כמו חיילים במסדר המפקד, שורות שורות של ירקות ממולאים, המחכים לשלב הבא: ליפוף בקמח ובביצה טרופה, טיגון בשמן החם וניחוח נפלא שמתפשט באוויר.

במקביל לטיגון הונח על הכיריים סיר רחב בעל דפנות נמוכות, ותוך דקות החלה אמי לטגן בצל בשמן, הוסיפה עגבניות מרוסקות ושלל ירקות, נוזלים ותבלינים, הביאה לרתיחה ואז הכניסה את הירקות הממולאים לסיר, כשהם חופפים מעט זה לזה כמו רעפים. במיומנות ובביטחון אחזה אמי בשתי ידיות הסיר, נענעה אותו קלות כך שהנוזלים יצפו היטב את הממולאים, כיסתה במכסה והניחה על הכיריים לבישול ממושך על להבה קטנה, עד שהרוטב הצטמצם והממולאים הפכו לשחומים ומושכים. והריח, אוי הריח, קשה לתאר אותו ואת הטעם הנפלא שאני מנסה לשחזר שוב ושוב במטבחי.

תפוחי אדמה ממולאים / מַפְרוּם

תפוחי אדמה ממולאים
תפוחי אדמה ממולאים | צילום: פסקל פרץ-רובין

מערבבים ומוסיפים את הפלפל השחור, המלח, הכורכום, הקינמון והביצים. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. טועמים ומוסיפים מלח או פלפל שחור. מסננים את המים מפרוסות תפוחי האדמה ומנגבים אותן היטב. נוטלים 1־2 כפות מהמלית, צרים כדור ודוחסים אותו בין שתי פרוסות תפוח אדמה. מהדקים היטב ומעצבים. בדרך זו ממלאים את כל תפוחי האדמה ומניחים על מגש.

תפוחי אדמה ממולאים
תפוחי אדמה ממולאים | צילום: פסקל פרץ-רובין

מערבבים תוך הוספת המים, מכסים ומביאים לרתיחה. מניחים בתחתית הסיר את שאריות תפוחי האדמה החתוכים ומביאים שוב לרתיחה. מסדרים ברוטב את הקציצות המטוגנות כשהן חופפות (על הנוזלים לכסות בכ־1 ס"מ את הקציצות). מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה וחצי, עד שכמות הנוזלים מצטמצמת והרוטב מסמיך.

ירקות ממולאים

פלפלים ממולאים
פלפלים ממולאים | צילום: פסקל פרץ-רובין

טארט גבינה וקרם משמש

טארט משמש
טארט משמש | צילום: פסקל פרץ-רובין

לאחר שהבלילה מתקררת קלות, מוסיפים את החמאה תוך ערבול במערבל מוט ידני, עד לקבלת מרקם אחיד וחלק, ומצננים. מורחים את הקרם על הקלתית.

תגיות:
ממולאים
/
טארט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף