במזג אוויר קר, אין מתאים יותר מתבשילי קדירה. החום שמתפזר במהלך הכנתם לחלל הבית כאילו עוטף את בני המשפחה באהבה ומעיד על כך שתכף תוגש כאן ארוחה מפנקת.
אני אוהבת להכין תבשילי קדירה מכמה סיבות: הראשונה, ההכנה אינה דורשת עבודה מרובה או טכניקה מורכבת. השנייה, בסגנון הבישול הזה כל המרכיבים נכנסים לסיר אחד, מה שמאפשר מנה טובה שמורכבת מחלבון, קטניות, דגנים וירקות - הכל יחד. ועוד דבר: הכנת תבשילי קדירה מאפשרת מגוון אינסופי של טעמים ושילובים בין סוגי בשרים, ירקות וקטניות.
אחד הכללים החשובים בהכנת תבשילים כאלה הוא הבישול האטי על להבה נמוכה, במשך זמן ארוך. רק כך מקבלים תבשיל נפלא בטעמו. יש להניח את הקדירה מעל הלהבה למשך שעה וחצי. אם אינכם ממהרים, הוסיפו עוד שעת בישול - כי זה מה שעושה את ההבדל בין טעים לטעים מאוד.
שלוש קדירות בחרתי השבוע, הן משלבות נתחי בשר, כדורי בשר ושוקי עוף. המתכון הראשון הוא להכנת קדירת בשר ותפוחי אדמה בניחוח קינמון. זהו שילוב נפלא של בשר, חומוס וירק בבישול אטי ובניחוח עדין. המתכון השני נעשה עם מחשבה על הילדים: תבשיל עם כדורי בשר האהובים על הזאטוטים וכמובן גם על הבוגרים.
כדורי הבשר מתבשלים ברוטב עגבניות, ששוחים בו דלעת ופול, היוצרים מרקם מעניין, כזה שיחבב את הירקות על הילדים. המתכון השלישי הוא להכנת תבשיל של שוקי עוף ואפונה ירוקה, המתבשלים ברוטב פיקנטי עדין, שמחבק בהמון טעם כל מצע שתבחרו להגשה.
מוסיפים את החומוס ומבשלים כ־30 דקות נוספות. מוסיפים את תפוחי האדמה, ומבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות, או עד שהבשר והירקות רכים והנוזלים מסמיכים מעט. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם ומעטרים במעט עלי פטרוזיליה.
הכנת הרוטב: מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שקיפות. מוסיפים את העגבנייה החתוכה, רסק העגבניות והשום. מערבבים ומטגנים דקה־שתיים. מוסיפים את מקל הקינמון, התבלינים והמים ומערבבים. מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את כדורי הבשר ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים כ־15 דקות.
מוסיפים את הפול וקוביות הדלעת. מערבבים בעדינות. במידת הצורך מוסיפים עוד ½־¾ כוס מים. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה כשעה. מגישים על מצע של אורז ומעטרים במעט פטרוזיליה קצוצה.
מוסיפים עוד כף או שתיים של שמן ואת רצועות הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את השום והסלרי ומטגנים מספר דקות עד לריכוך העלים. מוסיפים את כל התבלינים, רסק העגבניות ותפוחי האדמה ומטגנים תוך ערבוב 2־3 דקות. מוסיפים את האפונה ומבשלים 2־3 דקות. יוצקים את המים הרותחים ומחזירים את שוקי העוף לסיר. מערבבים. ממשיכים לבשל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה וחצי, עד שרוב הנוזלים הצטמצמו. לקראת סוף הבישול טועמים ומתקנים תיבול.