כל מיני סימנים מבשרים את בואו של הקיץ: ענבים על חוף הים, פקקים בכביש הערבה, להיטי מסיבות דביקים (אפילו ההימנון הלאומי לא חמק) וילדים שיכולים הכל בחופש הגדול. בין כל אלה, הנפש צמאה לקצת שלווה - וגם למשהו לשתות. אחד הסימנים המשמחים ביותר של אותו קיץ ישראלי הוא ניחוח משכר ורענן הנישא באוויר מכוסות צוננות של ערק, אוזו ופסטיס. האניס, 'כמנון' בעברית, תבלין שזכה למקום של כבוד במטבחים מהמזרח הרחוק ועד אירופה, ונחשב לאחד הסמלים של הקולינריה הים-תיכונית, מצא באופן טבעי את דרכו גם לכוסות המשקה שלנו. האנתול, אותה תרכובת אורגנית שמעניקה לאניס את טעמו הייחודי כמו גם את אפקט ההתחלבות (אמולסיה) המוכר, נמצאת בשימוש לאורך אלפי שנים כתרופה מסורתית למגוון תחלואים. רואים? זה בריא לכם. המשיכו לקרוא.
נקי, על קרח, עם קצת מים קרים או אפילו מעורבב, האניס הוא ללא ספק הטעם הרשמי של העונה החמה. ואכן, לקראת השרב הגדול, מדפי האניס בחנויות מתחדשים בכמה בקבוקים חדשים שתופסים את מקום לצד כמה ותיקים ומוכרים לטובה. לא פחות מ-10 בקבוקים עלו על שולחננו, ספוילר: כולם מצוינים. לכם נשאר רק לבחור.
הגירסה המקומית של האניס נמצאת כאן כבר מאות שנים ולא הולכת לשום מקום. עם שורשים חזקים בלבנון, סוריה, מצרים, ירדן וגם ארץ ישראל, הערק, "זיעה" בערבית (בהשראת תהליך הזיקוק הכולל הרתחה ואידוי), מזוקק על פי מתכונים משפחתיים ומסורות עתיקות יומין, על-בסיס זני ענבים מקומיים וזרעי אניס טריים. על אף שסבל בעבר מתדמית של משקה זול, הערק הישראלי הפך בשנים האחרונות למוצר פרימיום שמכבד כל מדף משקאות וכל אירוע משמח.
היסטורית, הפסטיס בגלגולו הראשון הופיע לראשונה בשנת 1915 לאחר שאחיו הגדול, משקה האבסינת', נאסר לייצור והפצה עקב השימוש בצמח הלענה (wormwood) הרעיל. הלענה יצאה מהמתכון, במקומה נכנסו אניס וסוכר, שהתווסף פנימה פנימה כדי לדמות את טעמו של האבסינת', אותו נהוג לדלל באיטיות עם מי סוכר. עם זאת, רק בשנת 1932 הוענק למשקה השם הרשמי 'פסטיס' שהפך למוכר בפי כל, במיוחד בפיהם של המלחים בנמל מרסיי, שנחשבת לבירת הפסטיס.
אם חשבנו שהקיץ הזה, לעומת הקיץ של 2020, הולך כבר להיות נורמלי – כל מיני וריאנטים על שמותיהם האקזוטיים פתאום מרחפים מעל ראשינו ומזכירים לנו שאולי זה עוד לא נגמר. אמנם אי אפשר לדעת וכמובן נייחל ונאחל שעד למועד פרסום הכתבה הזאת החיים כבר יחזרו למסלולם והמסיכות יצטרכו, כמו בימים כתיקונם, לחכות לפורים. בכל זאת, אם לא, תמיד אפשר להשקיע את הכסף שתכננו להוציא על כרטיס טיסה ליעד הכל-כלול גנרי ב-16 מעלות במזגן ובבקבוק טוב של ערק, אוזו או פסטיס. אולי אפילו עדיף. כי חשוב לשמור על הבריאות, אבל גם על השפיות.