ט"ו באב שחל הערב (חמישי) מסמן את יריית הפתיחה המחודשת לעונת החתונות. בלוח השנה העברי הוא מסמל ימים של חסד, נחמה, התחלות חדשות וגם שידוכים ונישואין.



לכבוד תאריך זה, אותרו בארכיון "שם עולם" מסמכים נדירים החושפים את מסירות הנפש של היהודים בשואה, גם כאשר היה מדובר במנהגי שמחה לכבוד החתן והכלה והקפדה על עריכת טקס החופה כהלכתו.



מכתב מקורי שנכתב ביידיש ונשלח על ידי מרדכי חיים רומקובסקי, זקן היהודים בגטו לודז' לזוג טרי שעמד לפני חתונה בשנת 1942, הודיע להם שלכבוד חתונתם הוא מעניק להם כשי בגד חדש או מכובס לבחירתם, בשווי של עד 30 מרק.



במכתב אחר שאותר בארכיון פנה וועד הרבנות של מועצת זקני היהודים בפנייה רשמית ומיוחדת למנהל מחלקת מוצרים קולניאליים בגטו לודז' וביקש להזמין שלושה בקבוקי יין לצורך עריכת טקסי נישואין בגטו.



שי לחתן וכלה לכבוד החתונה. צילום: ארכיון "שם עולם"
שי לחתן וכלה לכבוד החתונה. צילום: ארכיון "שם עולם"



המסמכים הנדירים שאותרו בארכיון נכתבו ביידיש, אותרו בארכיוני פולין והובאו לארץ על ידי שליחי "שם עולם". כאן, הם תורגמו לעברית והועברו לשימור ותיוק בארכיון.



רק לאחרונה, בפרויקט המוזיקלי "שם עולם 2019", הוציא הזמר אביב גפן את השיר 'כפרים של אהבה' שנכתב בהשראת סיפור אהבתם המצמרר של עליזה ועובדיה ברוך מאושוויץ, שכתבו מכתבי אהבה זה לזו בגטו. עדות נוספת לכוח האהבה שלא גווע גם בימיה הקשים ביותר של המלחמה.



הרב קריגר, יושב ראש המרכז הבינלאומי "שם עולם": "המסמכים מוכיחים שכוח האהבה גדול מכוח השנאה. מדהים לגלות שגם בשלהי המלחמה, בשעה שהיהודים נלחמו על כל פת לחם וחיו בחרפת רעב, הם המשיכו לשמור באדיקות על מנהגי החופה והקידושים ואפילו לשמח חתן וכלה בבגדים חדשים ונקיים לקראת יום חתונתם. מסמכים אלו מוכיחים עד כמה חזקה הייתה אמונתם של היהודים ודבקותם במשימה להמשיך את המסורת ולשמור על צביון יהודי גם בדברים שהיו נראים כמותרות".