חג שמחת תורה מציין את סיום המחזור השנתי של קריאת התורה והתחלת מחזור חדש. ביום זה קוראים את פרשת השבוע האחרונה בתורה, "וזאת הברכה", ומיד אחריה את תחילת הפרשה הראשונה, "בראשית".

שמחת תורה: לפני שאבינו מלכנו "נפרד" זמנית, מעניק הוא לנו מתנת פרידה

אלו זמני כניסת ויציאת החג: 

ירושלים:
כניסה: 17:31
יציאה: 18:55

תל אביב:
כניסה: 17:46
יציאה: 18:57

חיפה: 
כניסה: 17:48
יציאה: 18:56

באר שבע: 
כניסה: 17:48
יציאה: 18:57

צפת: 
כניסה: 17:51
יציאה: 18:52

אילת:
כניסה: 17:50
יציאה: 18:54

כניסת ויציאת שמחת תורה (צילום: Adobe stock)
כניסת ויציאת שמחת תורה (צילום: Adobe stock)

הלכות  הושענא רבה ושמחת תורה | הרב שמואל שפירא, חבר מועצת רבני צהר ורב היישוב כוכב יאיר

יום שישי של חול המועד נחשב כיום הדין האחרון וכאחד מהימים הנוראים. בליל הושענא רבה נוהגים ללמוד. בבוקר מקיפים את הבימה שבע פעמים, וחובטים באגודת ערבה מיוחדת (חמישה ענפים). אחרי הצהריים נפרדים מהסוכה, ואין לפרקה.

שמחת תורה ושמיני עצרת

מן התורה היום השמיני של סוכות נקרא שמיני עצרת, והוא יום טוב בפני עצמו. אומרים בו "יזכור" ותפילת הגשם. שמחת תורה בחו"ל נחוג יום אחריו. בארץ מאחדים את שני הימים. מסיימים בחג את קריאת התורה בפרשת "וזאת הברכה". נוהגים להעלות לתורה את כל הגברים, (אפשר גם להעלות מספר גברים יחד לעלייה אחת) וגם לילדים עלייה מיוחדת. "חתן תורה" - העולה האחרון המסיים את התורה, ו"חתן בראשית" - העולה הראשון בספר בראשית. שמחים בשמחת התורה בהקפות בלילה וביום. מצווה לרקוד ולשמוח בשמחת התורה. בארץ נוהגים להוסיף במוצאי החג "הקפות שניות".

אירועים בחג

הקפות שמחת תורה מוזיקליות ייערכו בנמל תל אביב. האירוע יחל בטקס סיום ותחילת קריאת התורה מבראשית והקהל מוזמן להצטרף בשירה ובריקוד לצלילי להקת הכלייזמר של בית תפילה ישראלי. לפרטים נוספים

מתכון שימתיק לכם את החג / פסקל פרץ רובין

עוגת חלווה וסילאן (צילום: פסקל פרץ-רובין,אנטלו מיכאלו)
עוגת חלווה וסילאן (צילום: פסקל פרץ-רובין,אנטלו מיכאלו)

עוגת טחינה וסילאן
החומרים (לתבנית כיכר באורך 30 ס"מ):

לעוגה:
• 2 ביצים גדולות
• 1 כוס סוכר
• 7 כפות טחינה גולמית
• ⅓ כוס סילאן (דבש תמרים)
• 1 גביע שמנת מתוקה
• ½1 כוסות קמח מנופה
• 1 כפית אבקת אפייה

לעיטור:
• ½ כוס שקדים מולבנים
• ½ כוס חוטי חלווה

לסירופ:
• ½ כוס מים
• ½ כוס סוכר
• 1 כף רוזטה (תרכיז שקדים)

אופן ההכנה:
• מקציפים את הביצים והסוכר בקערת מערבל במשך 3־4 דקות או עד לקבלת עיסה תפוחה מאוד.
• בקערה קטנה מערבבים את הטחינה והסילאן עד לקבלת קרם חלק ללא גושים. מוסיפים אותו לקערת הביצים ומקציפים לקבלת עיסה אחידה. • מוסיפים את השמנת וממשיכים להקציף לעיסה חלקה.
• מערבבים בקערה את הקמח ואבקת אפייה. מבליעים בעיסת הבצק בשתיים־שלוש פעמים, עד לקבלת עיסה אחידה.
• יוצקים את עיסת הבצק לתבנית, מפזרים על פני העוגה את השקדים וחוטי החלווה, מכניסים לתנור ואופים במשך 50 דקות או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא כשעליו פירורים. חשוב לא לאפות את העוגה יותר מדי כדי לא לייבשה.

הכנת הסירופ:
•מבשלים את המים והסוכר בסיר קטן ללא מכסה על להבה גבוהה, תוך ערבוב עד להמסת הסוכר.
•מנמיכים את הלהבה ומבשלים 3־4 דקות. מסירים מהלהבה, מוסיפים את תרכיז השקדים ומצננים. מושחים את העוגה בסירופ הסוכר בעודה חמה ומצננים כשעה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: שעה וחצי
סוג המנה: חלבית