"אנחנו גופות פוליטיות": בממשלה חוששים מהיום שאחרי המלחמה | הטור המלא מחר ב"מעריב"

שישה ימים לטבח הנורא בדרום - והמערכת הפוליטית עדיין בהלם. "הלכנו לאיבוד", אמר השבוע אחד השרים, "שאלנו שאלות והבנו שאין תשובות. ויש מי שכבר טוען בשיחות סגורות: ימי הממשלה הם כימי המלחמה

אנה ברסקי צילום: פרטי
הזוועות שנחשפו בבארי | צילום: צור שיזף

עם צאת השבת, כאשר איש במדינה עוד לא הכיר את מימדי הזוועה, התקשר אליי אחד מחברי הקואליציה ואחרי כמה דקות של שיחה אמר, חצי בלחש ובקול שבור: "מבחינתי אנחנו גמורים, כולנו גופות פוליטיות. היום כולם עדיין יותר מדי בהלם ממה שקרה וממה שקורה. אחרי יום-יומיים יבינו".

כדאי לשים לב דווקא על מילה אחת בתוך דבריו של בן שיחי. המילה "הלם", שבה בחר, מגדירה מדויק את המצב הנפשי של המערכת הפוליטית כולה, מלמטה ועד למעלה, בשעות ואף בימים הראשונים אחרי האסון.

כך תיאר השבוע אחד השרים את המצב שמאחורי "התקף השתיקה ההמוני" שפקד את הקואליציה: "היינו המומים, הלכנו לאיבוד. בעצמנו שאלנו שאלות בישיבת הממשלה והבנו כי אין תשובות. עוצר הראיונות נולד באופן טבעי: אם אתה לא יודע מה קורה, עדיף לשתוק מאשר להטעות ולהבהיל עוד יותר את הציבור. כמו כן, הבנו שכל פשלה וכל מעידה בניסוח בשידור חי יעלו לכל אחד מאיתנו ביוקר שלא כמו בשגרה".

כעת, משקמה סוף סוף ממשלת החירום, אחת השאלות הקשות שנמצאת כל הזמן ברקע היא האם אכן ימי הממשלה כימי המלחמה. האם הלחץ הציבורי ייאלץ אותה להחזיר את המנדט לציבור? בשיחות סגורות זאת בדיוק הטענה שרבים במערכת הפוליטית מעלים בשעה זו. אם כי בליכוד עדיין יש כאלה שסבורים כי הניצחון המוחץ - אם וכאשר יושג – עשוי להאריך את ימי הממשלה. יש לציין ששאלה זו היא בהחלט לא אחת מהסוגיות הגורליות העומדות על הפרק בעיני הציבור הרחב. וזה בדיוק הפער בין המציאות הפוליטית לבין חיים עצמם.

תגיות:
ממשלה
/
מלחמת חרבות ברזל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף