טראמפ הציב אולטימטום לחמאס ואף סיפק סוכרייה לנתניהו כשהטיל על ארגון הטרור אשמה על אי־השלמת העסקה, אך מנגד הוא מכתיב תנאים גם לישראל. נתניהו הסכים להפסקת האש בלבנון לא בגלל הלחץ של ביידן, בעיקר בתור מחווה לטראמפ. מכאן גם נכונותו להתקדם במגעים לעסקת החטופים. הוא יכול להגיד "לא" לביידן, הוא לא יכול להרשות לעצמו להצטייר כראש ממשלה לעומתי לטראמפ.
גפני כבר אמר כי אין בכוונתו להעניק מתנה ליאיר לפיד ולהקדים את הבחירות. יהדות התורה תמשיך ללחוץ. הדיונים בחוק הגיוס יתנהלו בעצלתיים. והתקציב? אם נתניהו יצלח בשלום את סיום המלחמה בעזה וימסמס את סוגיית הגיוס, גם התקציב יעבור. ממשלות בישראל לא נופלות בגלל גזירות בתקציב המדינה.
המנדטים זולגים מבן גביר
מה שמחזיר אותנו למשפט נתניהו. מה צפוי מעכשיו והלאה, בחודשים הבאים? נראה כי רכשנו מינוי להצגה שתתקיים פעמיים בשבוע, דרמה באולם בית המשפט, ראש הממשלה בתפקיד הראשי. לפחות חלק משרי הליכוד וחברי הסיעה ימשיכו להתלוות אליו, אלא אם יחליט לוותר על נוכחותם. זאת שגרה מטורללת וייתכנו דחיות, כך שעדותו של נתניהו עשויה להתמרח במקום חודש וחצי־חודשיים כמתוכנן, לשלושה־ארבעה חודשים אם לא יותר. וגם לאחר שתושלם עדותו ויתחילו בחקירות העדים, ימשיך נתניהו להתנהל בצל ההליך המשפטי. לא גן עדן עלי אדמות.
על אף הרוב המוצק לקואליציה, נתניהו נכנס עם חידוש משפטו למסלול רצוף קשיים ומכשולים. עם סיום המלחמה יתחדש הקמפיין הציבורי בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית שאת הקמתה נתניהו פועל למנוע. כבר הוגשה עתירה לבג"ץ, שחייב את הממשלה להשיב תוך 60 יום למה היא אינה מקימה ועדת חקירה ממלכתית.
המשבר הכלכלי יחריף. סוגיית הגיוס תחזור למרכז השיח הציבורי. בן גביר עשוי לגלות ביום מן הימים שהקולות זולגים ממפלגתו לליכוד. כבר עכשיו ירד מ־10 מנדטים בסקרים ל־7־8, וסיום המלחמה עשוי לפגוע בו אלקטורלית אף יותר.
עידן המנהיגים הקשישים
לו תכנן נתניהו לעבור את הקדנציה בשלום, למשוך עד נובמבר 2026 ולפרוש, ייתכן שהיה נושך שפתיים ומבליג. אבל הוא לא. באופן פרדוקסלי, חזר עידן המנהיגים הקשישים. טראמפ מלא מרץ ונתניהו הרי צעיר ממנו. נניח שהוא יחתום על עסקת חטופים. אם יצליח – יהי רצון שיצליח! – להחזיר חטופים חיים, גל ההתרגשות שישטוף את המדינה ישפר את מעמדו ולו לטווח קצר.
אז הוא יכול לקבע את ההישגים, לפזר את הכנסת ולדהור לבחירות על סוס לבן. אביר ולוחם שניצח במלחמת התקומה, ידידו של נשיא מעצמת־על, מדינאי גדול שהקריס את המשטר בסוריה וחותר להסכם ההיסטורי עם סעודיה.
אבל את הלוחם, את המדינאי הדגול, רודפת מערכת המשפט. הפרקליטות תפרה לו תיקים שקורסים, והתקשורת מתנכלת לו בגלל האידיאולוגיה הימנית שהיא נר לרגליו. התיקים לא יקרסו כמובן, אבל המשפט יידחה – כי אסור לנהל משפט נגד ראש הממשלה במהלך מערכת הבחירות. הוא יחזיר חלק מבוחרי הליכוד שנטשו את המפלגה, לא את כולם. גם אם לא ינצח (יש להניח שלא), הגוש בראשותו יגרוף יותר מ־50 מנדטים, אולי אפילו 55־57. מתחריו לא יצליחו להקים ממשלה, והממשלה הנוכחית תשמש כממשלת מעבר.
אל תגידו "לא ייתכן" ו"בלתי אפשרי". נתניהו כבר לקח סיכונים בעבר. ואין מי שמסוגל כמותו להפתיע, לטרוף את הקלפים ולהרוויח זמן. הקמפיין שהוא בונה, מטפח ומעצים הוא קמפיין בחירות, גם אם בסופו של יום יחליט להמשיך בשגרה שהולכת והופכת למטורללת.