בעקבות תוכנית "עובדה" של אילנה דיין ששודרה השבוע, ראיתי שרבים שבו והתפלאו מדוע הרמטכ"ל וראש השב"כ לא העירו את ראש הממשלה בשעה 4 בבוקר, כדי לעדכן אותו שהולכת להיות חדירה של חמאס לישראל. בתור מי שישב בוועדות, בקבינטים ובקבינטים מצומצמים עם בכירי מערכת הביטחון, ושמכיר ממקור ראשון את דרך התנהלותם, אני הייתי מתפלא אם הם כן היו מעירים את רה"מ כדי לעדכן אותו אודות החדירה.
הרמטכ"ל וראש השב"כ החליטו שלא לעדכן את רה"מ לא בגלל שההערכה שלהם הייתה שזו תהיה חדירה בקנה מידה קטן (וברור שגם על מידע כזה צריך להעיר את רה"מ), אלא משום שכך נוהגות המערכות האלו כבדרך קבע, לכל הפחות בעשורים האחרונים. בעיני מערכת הביטחון (כמו גם בעיני דרגים מקצועיים נוספים כמו אגף תקציבים וכמובן משרד המשפטים), הם ורק הם אמורים לקבוע את המדיניות בפועל בכל סוגיה מרכזית, ולא חלילה נבחרי הציבור.
כפועל יוצא, הדרג המקצועי נוהג להציג בפני הדרג המדיני רק את העמדה המוגמרת של המערכת, תוך שהוא פועל להדיר הפוליטיקאים מהליך קבלת ההחלטות האמיתי, וכמובן למנוע מהם גישה למידע גולמי. אין טוב יותר מאשר ההסבר של דינה זילבר, המשנה ליועמ"ש לשעבר, כדי לשפוך אור על ההחלטה השערורייתית של הרמטכ"ל וראש השב"כ לא להעיר את רה"מ: "במדינה המנהלית חשיבותו של המנהל הציבורי ראשונה במעלה. לפיכך חשוב שהדרג הפקידותי יכיר בכוחו לעצב מדיניות בנושאים קרדינליים. המגמה החשובה היא העתקת מרכז הכוח השלטוני ויכולת ההכרעה המעשית בשאלות של מדיניות, מהדרג הפוליטי הנבחר לדרג הפקידותי הממונה".
הרמטכ"ל וראש השב"כ לא רצו שבתגובה למידע שהיה להם בליל 7 באוקטובר, רה"מ יקבל איזושהי החלטה "מסוכנת" כמו להקפיץ את הצבא או אפילו להורות על תקיפה מקדימה, ולכן הם החליטו, כמעשה שגרתי, לא לדווח לו על החדירה הצפויה.
ועוד הערה לסיום: רה"מ הוא האחראי המרכזי למגה-מחדל של 7 באוקטובר ועליו היה להתפטר מיד לאחר מכן או לכל הפחות לחזור לעם ולבקש את אמונו, אבל התוכנית של דיין, שבחרה למסגר את התמלילים ב"זיוף" של הפרוטוקולים - שינוי השעה מ-6:40 לשעה 6:29, תיקון שרק פועל לרעתו של רה"מ – משקמת את מעמדו של נתניהו, וכמו כל תוכניות האחרות של התקשורת הרל"ביסטית למעשה מבטיחה שהוא ינצח גם בבחירות הבאות.