חיל העבר: כל המיליארדים שהושקעו בחיל האוויר ילכו לפח | יצחק בריק

ההשקעה העצומה בחיל האוויר ובפרט במטוסים יקרים היא טעות אסטרטגית. אויבנו ממשיכים להתחמש בטילים ורחפנים זולים להם אין לישראל מענה. אנו בדרך לנקודת אל חזור, כשכל מה שיישאר לנו הוא להתפלל לאלוהים

יצחק בריק צילום: יוסי אלוני
הרמטכ"ל אייל זמיר ומפקד חיל האוויר תומר בר
הרמטכ"ל אייל זמיר ומפקד חיל האוויר תומר בר | צילום: דובר צהל
5
גלריה

במשך שנים ארוכות אני זועק בכל דרך אפשרית – במאמרים בעיתונות, בפודקאסטים, בראיונות ברדיו ובטלוויזיה, בהרצאות שאני נותן ובשיחות ישירות שלי עם ראשי ממשלה, שרי ביטחון, חברי ועדת חוץ וביטחון ויושבי הראש שלה, רמטכ"לים, אלופים, חברי כנסת ושרים – כי צבא ההגנה לישראל, בניגוד לכל העולם, מכין את עצמו למלחמות העבר ולא למלחמות העתיד. דבר זה בא לידי ביטוי בעיקר בהפיכתו של צבא ההגנה לישראל לצבא של חיל האוויר, על חשבון כל יתר הזרועות.

מטוס קרב של חיל האוויר ממריא במסגרת תרגיל ''ורד הגליל''
מטוס קרב של חיל האוויר ממריא במסגרת תרגיל ''ורד הגליל'' | צילום: דובר צה''ל

הפרדוקס המדאיג: השקעה במטוסי קרב שתוך מספר שנים יאבד עליהם הכלח. והפרדוקס הגדול מכולם הוא שגם לאחר שנלמדו כל הלקחים במהלך מלחמת "חרבות ברזל", שהוכיחו כי עם מטוסים לבדם אי אפשר לנצח מלחמות, עדיין ממשיכים להשקיע ארבעים מיליארד דולר ברכש מטוסים, וכמעט כלום באמצעי לחימה שעולים על המטוסים בעשרות מונים במלחמות ההווה ובמלחמות העתיד, שבהם כל הצבאות המודרניים משקיעים, כפי שציינתי לעיל.

אבל הפרדוקס והאסון הגדול מכולם הוא שהמטוסים המאוישים מאבדים את מקומם לנחילי כלי טיס בלתי מאוישים, שכבר כעת הופכים ל"מלכת הקרב". המטוסים המאוישים שרכשנו בעשרות מיליארדי דולרים בשנתיים האחרונות יגיעו אלינו בעוד חמש עד עשרים שנים, וכבר לא יהיו רלוונטיים. רק לאחרונה התבשרנו על מבצע של האוקראינים כנגד הרוסים. אוקראינה שינתה את חוקי המלחמה - לנצח. מתקפת הרחפנים האוקראינית פגעה בחמישה בסיסי חיל אוויר רוסיים, חלקם במרחק אלפי קילומטרים מהחזית. המבצע חשף פגיעות עולמית של בסיסים צבאיים מפני איומי רחפנים זולים, וגרם נזק של מיליארדי דולרים למטוסי רוסיה.

רחפנים צהליים
רחפנים צהליים | צילום: דובר צהל

סין מייצרת 500 אלף רחפני תקיפה בחודש. המהפכה האווירית כבר כאן, סין מסוגלת לייצר חצי מיליון רחפני FPV קטלניים בכל חודש ובשעת חירום להאיץ לקצב של 700 אלף. הרחפנים האלו זולים מהירים נושאים חומר נפץ ומועברים בנחילים אל קווי האויב. לא מדובר בכלים אזרחיים אלא בזרוע אווירית לוחמת שצומחת בקצב תעשייתי.

הכשלים בהיערכות טכנולוגית: טילים בליסטיים ולייזרים עוצמתיים

ישראל במשך שנים התעלמה מפיתוח טיל בליסטי היפר-סוני מתמרן ברוסיה ובסין שעובר כעת לידיהם של אויבינו שאין לישראל מענה אליו, ישראל גם מתעלמת מטילים בליסטיים מתפצלים שאין ביכולתם של טיל החץ וקלע דוד ליירט, רק פיתוח של לייזר עוצמתי יכול לתת לכך מענה. הטכנולוגיה קיימת, זה אפשרי לפיתוח, אבל אין עם מי לדבר בצבא ההגנה לישראל, שנמצא עם הראש רחוק מאחור.

גם חיל טילים, שיעילותו מול מטרות אסטרטגיות במרחקים של אלפי קילומטרים עולה שבעתיים על מטוסים, אינו זוכה לתשומת לב מספקת. בשביל לתקוף בתימן עם מטוסים דרושים אימונים של שבועות ותיאומים, לוקח שלוש שעות להגיע ולתקוף יעדים בתימן, בעלויות אסטרונומיות למשלם המסים. לא לאורך זמן כלכלת ישראל תוכל לתמוך בכך. בעוד שטיל בליסטי מגיע לתימן תוך עשרים דקות, בעלויות הפחותות בעשרות מונים מהפעלת מטוסים, והיעילות גבוהה שבעתיים. זה רק חלק קטן מרשימה ארוכה יותר שלא אפרט.

מערכת הלייזר 'מגן אור' של רפאל
מערכת הלייזר 'מגן אור' של רפאל | צילום: רפאל

מסקנות והשלכות על ביטחון המדינה

רשימה זו מלמדת כיצד צבא ההגנה לישראל נשאר מאחור, ללא מענה למלחמות העתיד, בגלל לובי חזק של חיל האוויר, חולשה של כל הרמטכ"לים, ניתוק מוחלט של הדרג המדיני מן הנעשה בצבא ההגנה לישראל, ותפיסה שלא משתנה עשרות שנים שפוגעת אנושות בביטחון המדינה. עם דרג מדיני ודרג צבאי מהסוג הזה, אין צורך באויבים חיצוניים; הם בטיפשותם יביאו עלינו את הכליה, הזמן עובד לרעתנו ולטובת אויבינו, אנו עלולים תוך זמן קצר להגיע לנקודת אל חזור, והדבר היחידי שיוותר לנו לעשות הוא להתפלל לאלוהינו שיבוא לעזרינו, ואז כולנו נהפוך למשיחים שמתפללים לניסים, בדיוק כמו אלה בדרג המדיני שהמנהלים לנו את המדינה.

עוד מספר מילים לגבי המתרחש כעת ברצועת עזה במבצע "מרכבות גדעון", לאור "ההתקפה העצימה" של צה"ל. כפי שהדרג המדיני והדרג הצבאי שיקרו את הציבור במהלך כל המלחמה, כאשר הצהירו הלוך ושוב שזה עניין של ימים עד שהחמאס ייכנע, ושהם איבדו שליטה לחלוטין.

הרי אותם השקרים של הדרג המדיני והצבאי ממשיכים גם כעת. היות והצבא שוב מדשדש מתחילים כל התירוצים האפשריים, כמו למשל: "בצל הביקורת על הדשדוש בלחימה, נתניהו הודה כי הכוחות בעזה 'מתקדמים בצורה מדודה' כדי לצמצם פגיעה בחיילים. הקצב האיטי נועד גם כדי לאפשר הזדמנויות לחידוש המגעים לעסקה, בעוד צה"ל פועל בעיקר בפאתי עיירות הסמוכות לגבול ומגביר את התקיפות האוויריות כדי לתמרץ תושבים להתפנות", ובכך הוא גורם להרבה מאוד בלתי מעורבים עזתים להיהרג ולהיפצע , וכמעט לא פוגע בחמאס שנמצא מתחת לקרקע ומעורב גם בין העזתים.

ישראל כ''ץ ובצלאל סמוטריץ' ביהודה ושומרון
ישראל כ''ץ ובצלאל סמוטריץ' ביהודה ושומרון | צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

כפי שציינתי עוד לפני שפתחו במבצע "מרכבות גדעון", אין יום שעובר בלי הרוגים ופצועים לכוחותינו. בשבוע אחרון הגענו לשיאים שכבר מזמן לא היינו בהם, וככל שנמשיך במלחמה ההזויה הזו יציר כפיהם של הרמטכ״ל, שר הביטחון וראש הממשלה, נבין לאיזו טרגדיה נוראה החבורה הזו וחבר מרעיהם שירדה מהמסילה ומתנהלת בחוסר אחריות מזעזע ומתחת לכל ביקורת מביאה את עם ישראל.

במקביל, מכריז משרד האוצר שבקצב הזה, תוך מספר שבועות, יגמר תקציב המדינה, כאשר עדיין לא הגענו למחצית השנה. הקריסה הכלכלית תתגבר ותקריס איתה את יכולתה של מדינת ישראל לתפקד בכל התחומים. במקביל לכל אלה, גם במקומות שבהם צה"ל נמצא מעל פני הקרקע, החמאס נע ונד באלפיו מתחת לפני הקרקע עם סיוע הומניטרי למכביר, מגיח מהמנהרות בעיקר בלילות, יורה ומשגר טילי נ"ט, מטמין מטענים וחוזר למנהרות.

צבא שהחזיק מעצמו כחזק במזרח התיכון הובס על ידי החמאס, נזק בעל עוצמה להרתעת ישראל על אויביה, וזה ימריץ את אויבינו סביב גבולותינו להכין את עצמם למלחמה נגדנו. בינתיים, החטופים ימותו במנהרות ועוד רבים מחיילינו יפצעו ויהרגו, וכל זה קורה לנו בגלל חבורה שאיבדה לחלוטין את דרכה ואת החשיבה הרציונלית ואת שיקול הדעת. הדבר היחיד שחשוב להם הוא הישרדות אישית ושלטונית, כאשר סביבם עדת לקקנים ומלחכי פנכה. הם מובילים את עם ישראל להתאבדות קולקטיבית.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
צה"ל
/
ישראל כץ
/
חיל האוויר
/
בצלאל סמוטריץ'
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף