זה מה שאנשי זרועות הביטחון בישראל אמורים להגיד לראש הממשלה

בחודשים האחרונים נתניהו מנסה לגרור את איראן למעורבות גדולה יותר בעימות עם ישראל, שייתכן ותוביל למלחמת התשה אזורית ואף למלחמה רבתי. על ראשי זרועות הביטחון לומר לו כי אין להגיב כלל על מהלומה איראנית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
נתניהו בסיור בקיבוץ בארי
נתניהו בסיור בקיבוץ בארי | צילום: אבי אוחיון, לע"מ
5
גלריה

העימותים בין גנץ, אייזנקוט וגלנט, מצד אחד, לבין נתניהו, מצד שני, בנוגע לאופן ניהול המלחמה ויעדיה נובעים מתפיסות משטריות שונות. באמת, אין אינטרס ביטחוני משותף, שכל האישים הפוליטיים הבכירים במדינה משרתים אותו באותה נאמנות, גם אם יש מחלוקות ביניהם. שהרי, יש אישים הפועלים לערעור הביטחון הכללי.

גנץ, גלנט ונתניהו
גנץ, גלנט ונתניהו | צילום: פול מרק ישראל סלם, פלאש 90

מתכניתו רבת השנים של נתניהו לבנות דיקטטורה בישראל נובעים כל המהלכים, שהוא עשה כאן, לפחות משנת 2009, מאז שובו לשלטון. חיזוק חמאס על ידו נועד להקים עלינו אויב חיצוני, כך שנהיה טרודים בדאגה לביטחוננו ובחיפוש אחרי "מר ביטחון" שיהיה, כמובן, הוא עצמו (בעודו מערער את ביטחוננו), ולא נפעל לחיזוקה של הדמוקרטיה ומערכות הייצור והרווחה המהוות את תשתיתה.

זוהי הסיבה לכך שהוא חיזק במחושב את חמאס, ומנע את הדברתו בפעולות צבאיות. סיועו לבניין חמאס הגיע לשיאו במעורבותו האישית להבטחת העברת כסף קטארי ישירות לחמאס החל מ-2018.

בינואר 2023 פתח נתניהו במהפכה המשפטית, שנועדה להעניק בסיס חוקי לדיקטטורה שלו (כך עושות כל הדיקטטורות). ב-4 באוגוסט השנה אמר על כך אייזנקוט (גלי צה"ל וקשת 12): "הבעיה שראיתי, שיש דפוס מתמשך שבו ראש הממשלה חושב אולי שיש פה שלטון מלוכני או שלטון דיקטטורי. הוא לוקח את ההחלטות בניגוד לרוב בקבינט המלחמה, פעם אחרי פעם".

נתניהו ביקש לסכל התקדמות לשלום עם סעודיה על יסוד קידום הפתרון של שתי מדינות לשני עמים (על בסיס סידורי וגבולות ביטחון לישראל), שאף יכול להיות כינון פדרציה ירדנית-פלסטינית לצד ישראל.

שר החוץ של סעודיה, פייסל בן פרחאן, בוועידת הביטחון במינכן
שר החוץ של סעודיה, פייסל בן פרחאן, בוועידת הביטחון במינכן | צילום: רויטרס
בנימין נתניהו, שרה נתניהו
בנימין נתניהו, שרה נתניהו | צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ

בחודשים האחרונים נתניהו מנסה לגרור את איראן למעורבות גדולה יותר בעימות עם ישראל. זהו מהלך של הפיכת המלחמה למלחמת התשה אזורית או אף למלחמה רבתי (איננו יודעים עדיין בבירור).

שום חיסול של בכיר ערבי או איראני על ידי ישראל לא יוצא לפועל ללא אישור מפורש שלו. חיסול חסן מהדווי, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה בסוריה ולבנון, בדמשק (בבניין קונסוליה הסמוך לשגרירות האיראנית), ב-1 באפריל 2024, היה צעד בכיוון זה.

מהלך זה גרר תגובה איראנית חד-פעמית של שיגור טילים וכטב"מים לעבר ישראל כעבור שבועיים. חיסולו של איסמעיל הנייה ב-31 ביולי בטהראן הוא צעד נוסף בכיוון זה.

התקיפה האיראנית מעל אל-אקצא בירושלים
התקיפה האיראנית מעל אל-אקצא בירושלים | צילום: רשתות ערביות

איראן מפולגת בתוכה, והפילוג גדל מאז בחירתו של מסעוד פזשכיאן הרפורמיסט לנשיא. הרפורמיסטים מבקשים למנוע תגובה איראנית קשה, ואולי למנוע תגובה בכלל. אנשי הקו הנוקשה מבקשים להגיב תגובה קשה כחלק ממאבקם נגד הקו הרפורמיסטי.

תגיות:
חיזבאללה
/
איראן
/
מסעוד פזשכיאן
/
פואד שוכר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף