כל מה שצריך לקחת בחשבון: הניסיון להימנע ממלחמה כוללת עם חיזבאללה | פרשנות

אנחנו במלחמה מדורגת, שבה כל צד בודק את גבולות הסיבולת של הצד השני. אם ישראל תמשיך לפעול במודל של תקיפות מנע נקודתיות, תוך שמירה על תיאום מדיני עם ארה"ב ונאט"ו, יש סיכוי טוב להימנע ממלחמה כוללת

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
שריפות בצפון, חורשת טל בגליל העליון בוערת
שריפות בצפון, חורשת טל בגליל העליון בוערת | צילום: ענת כפרי
4
גלריה

הזירה הבינלאומית והפוליטיקה האמריקאית

ארה"ב, כבת הברית החשובה ביותר של ישראל, משחקת תפקיד מכריע במידת ההסלמה או ההרגעה של המצב. הממשל האמריקאי מצוי כיום בתקופה רגישה מבחינה פוליטית, עם הבחירות הקרבות ונושאים פנימיים רבים שמעסיקים את הבית הלבן.

תקיפה בלבנון
תקיפה בלבנון | צילום: REUTERS/Violeta Santos Moura

מוכנות ישראל לעומת יכולות חיזבאללה

צה"ל מחזיק בכוח צבאי מתקדם וביכולות מודיעיניות מעולות, המאפשרות לו להתמודד עם איומים אסטרטגיים באופן מהיר ומדויק. תקיפת המנע האחרונה ממחישה את ההבנה הישראלית שיש לפעול בנחרצות כדי להגן על העורף ולמנוע מכות אנושות במטרות אזרחיות רגישות. עם זאת, חיזבאללה, שאסף כוח ויכולות מרשימות מאז מלחמת לבנון השנייה, מסוגל להנחית מכת תגובה משמעותית על ישראל. הטילים המדויקים שברשותו, ובמיוחד אלה המכוונים למרכזי אוכלוסייה בישראל, יוצרים איום ממשי המחייב את ישראל לשקול כל מהלך בזהירות רבה.

כוח רדואן של חיזבאללה
כוח רדואן של חיזבאללה | צילום: רשתות ערביות

מה צפוי בחודש הקרוב?

המצב הנוכחי הוא של מלחמה מדורגת, שבה כל צד בודק את גבולות הסיבולת של הצד השני. אם ישראל תמשיך לפעול במודל של תקיפות מנע נקודתיות תוך שמירה על תיאום מדיני עם ארה"ב ונאט"ו, יש סיכוי טוב שהעימות לא יתפתח למלחמה כוללת. עם זאת, יש לקחת בחשבון את האפשרות שבלחץ ישראלי הממשל האמריקאי יבחר לנצל את השימוש של איראן בחיזבאללה כשליח כדי להעניק לה לקח משמעותי. נחישות אמריקאית זו עשויה להוביל להסלמה מכוונת במטרה להרתיע את איראן ולשדר מסר חד וברור למזרח התיכון כולו: ארה"ב לא תסבול פגיעות באינטרסים שלה ושל בעלות בריתה.

יירוט טילים מאיראן 14 באפריל 2024 כפי שניתן לראות מאשקלון
יירוט טילים מאיראן 14 באפריל 2024 כפי שניתן לראות מאשקלון | צילום: רויטרס

את המצב הזה ניתן יהיה לזהות כאשר ישראל תגיב במכת אש לא פרופורציונאלית בשטח לבנון כהכנה לתמרון קרקעי. מהכרותי עם הממשל האמריקאי הנוכחי אני מניח שבחודש הקרוב יעשה הממשל כל שלאל ידו כדי למנוע הסלמה מסוג זה.

תגיות:
חיזבאללה
/
מתקפת המנע הישראלית בלבנון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף