הסגר הוא בלתי נמנע, ובסופו נידרש לדון כיצד נמנע את הבא אחריו

התחלואה מתפשטת, אנחנו ממשיכים לספור את המתים, ולכן גם הפעם הציבור ייאלץ להתמודד עם הגבלות קשות. עם זאת, החלטת הממשלה בעת הזו נראית לי נכונה ובזמן הנכון

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
קורונה - תל אביב בימי הסגר
קורונה - תל אביב בימי הסגר | צילום: אבשלום ששוני

ראוי שבאומץ ובהפקת לקחים שקופה נלמד איך הגענו למצב החמור הזה. תחילה יש לומר שאנחנו נלחמים בנגיף קשה, מתעתע, בלתי נראה, שמשנה את אופיו ולכן מחייב ניהול מערכה באופן מושכל ודינמי, תוך הערכת מצב מתמדת כמעט יומיומית ולימוד מתמשך. זה קורה בכל העולם המערבי, וכל מדינה מטילה הגבלות שונות על פי מאפייני האוכלוסייה ודרכי התנהגותה.

בישראל אנחנו משלמים עכשיו את המחיר של כל הכשלים שליוו אותנו מהיציאה מהסגר השני. מדיניות היציאה מהסגר כפי שהתוותה בידי משרד הבריאות לא יושמה במלואה, ובעיקר נכשלנו במניעת התקהלויות לא נחוצות במקומות סגורים וויתרנו על אכיפה הדוקה שענישה מוצדקת בצדה. מדיניות הטיפול בערים וביישובים, הטיפול הדיפרנציאלי או תוכנית הרמזור שהייתה צריכה לבדל אזורים אדומים מירוקים וצהובים - לא הופעלה.

בהיעדר אכיפה נמשכו ה"חגיגות", החתונות רבות־המשתתפים והתקהלויות במקומות סגורים. נמל התעופה בן־גוריון, שער הכניסה היחיד לישראל, שהיה מאפשר לנו להתנהג כמו אי מבודד, נותר פרוץ. אלפי ישראלים חזרו ממדינות העולם, אדומות וירוקות, מבלי להיבדק לקורונה, וחלק מהם אף מבלי להיכנס לבידוד כפי שהתחייב מההוראות. הגדילו לעשות החוגגים במסיבות ענק בדובאי, שהעבירו את ההתקהלויות האסורות מישראל לחו"ל וחזרו ארצה עם המחלה, מבלי שנבדקו ומבלי שנדרשו להיכנס לבידוד.

כל אלה ואחרים, כמו היעדר משמעת עצמית של חלק מהאוכלוסייה, הביאו לתחלואה גוברת והולכת שמצדיקה הטלת סגר. התחולה שלו חייבת להתקיים מוקדם ככל האפשר והתחולה צריכה למנוע את ההדבקה ככל שניתן, תוך אפשרות לקיים את דרכי החיים הבסיסיים. כמובן שנדרשת ומתחייבת תמיכה כספית בכל מי שנפגע כלכלית מהגבלות הסגר הקשות, ומאמר זה לא עוסק בסוגיה חשובה זו. כותב שורות אלה תומך בהשארת החינוך מחוץ למסגרת ההגבלות ככל שניתן, שכן לא הוצגו נתונים מדויקים המשקפים את תרומת הגילאים השונים לתחלואה מול השארתם מחוץ למסגרת הלימודים, ותוך בחינת הנזק העצום הנגרם לילדים ולבני הנוער מביטול הלימודים.

מה הלאה? חייבים להמשיך בשגרת הקורונה יחד עם מגבלות הסגר. במיוחד בתקופה זו של חגיגות סוף השנה, אין תחליף למסיכה, לשמירת המרחק ולקיום היגיינה קבועה. ההתנהגות של כל אחד ואחת מאיתנו היא שתקבע את התוצאה. רשויות המדינה צריכות להמשיך באכיפה ולהפעיל את מערך הבדיקות ומערך החיסונים, ולשכלל את מערך חקירת שרשרת ההדבקה. מתחייבת מערכת הסברה מקצועית ומקיפה שתגביר את אמון הציבור בצורך בהגבלות ותעלה את שיעור ההיענות להירתם לקיומם. הורדת קצב ההדבקה בצורה דרמטית, חיסון המוני והקפדה על קיום ההגבלות בכל פרק זמן ואכיפתם - יביאו למצב חדש שיאפשר יציאה מהסגר השלישי וימנע סגר רביעי בעתיד.

תגיות:
קורונה
/
סגר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף