נעים קאסם, מזכ"ל חיזבאללה, מכניס כעת את ארגונו לעוד מלכודת מוות, אחרי המלחמה נגד ישראל. הוא שולח אלפים ממיטב כוחותיו מכוח רדואן למערכה בסוריה, סמוך לגבול עם לבנון. יש שיאמרו כי אין לו ברירה, מכיוון שעליו למנוע את נפילת משטרו של בשאר אל־אסד בכל מחיר. אם ייפול אסד, זאת תהיה מכה אנושה לחיזבאללה. מדוע?
המוצב הקדמי של חיזבאללה
מאז מלחמת האזרחים מנהל חיזבאללה בסיס קבוע על אדמת סוריה סמוך לגבול עם לבנון (אל־הרמל בצפון בקעת הלבנון) בעיירה אל־קוסייר, 35 ק"מ מהעיר חומס. המלחמה באל־קוסייר במאי 2013 הביאה למהפך במלחמת האזרחים בסוריה לטובת המשטר. חיזבאללה הכניס בעקבותיה אלפי לוחמים למדינה לסיוע לכוחות המשטר, במקום החיילים שערקו מצבא אסד (ברובם סונים). נראה כי רוב אנשי הארגון שבו ללבנון ובעיקר שאת לקראת המלחמה האחרונה נגד צה"ל.
לפי דיווחים, בימים האחרונים נשלחו מלבנון לסוריה כשלושת אלפים מכוח רדואן לעיר חומס ועוד אלפיים לאל־קוסייר. הם ינסו לבלום את התקדמותה של האופוזיציה באזור זה, אחרי שכבר כבשה בימים בודדים את כל המרחב שבין אדליב בצפון עד לפרברים הצפוניים של חומס, כולל שתי הערים הגדולות חלב וחמה.
חשיבות חומס
הקרב על העיר חומס במרכזה של סוריה יכריע את המלחמה. מדובר בציר הראשי המוביל דרומה לדמשק, צפונה לאזור הסַאחֵל (החוף, מעוזה של העדה העלווית) ומערבה ללבנון. כיבוש חומס ע"י המורדים ינתק את הבירה דמשק משאר חלקיה של סוריה. בנוסף, אם יכבשו המורדים את אל־קוסייר, לא רק שיהרגו אלפי מחבלי חיזבאללה, אלא שכנראה ינהרו אלפי מתנדבים סונים מלבנון לסוריה כדי להצטרף למורדים, כפי שהיה לפני עשור במלחמת האזרחים. בימים האחרונים מתארגנים ארגונים אסלאמיסטים בעיקר בעיר טריפולי להצטרפות למלחמה בסוריה על הבירה דמשק.
חסימת עורק הטרור
הצטרפות חיזבאללה למלחמה בסוריה תביא למכה השנייה והאנושה על ארגון הטרור, אחרי המכה שהנחית עליו צה"ל. סוריה שימשה שנים ארוכות עורק ראשי של קווי אספקה עבור חיזבאללה. נפילת אסד משמעותה עצירה כמעט מוחלטת של אספקת הנשק לארגון. האספקה דרך הים והאוויר (נמל ושד"ת בירות) הינם מוגבלים ולא יכולים להוות תחליף יעיל למעבר היבשתי.
בסוף השבוע אירעה התפתחות דרמטית המקשה גם היא על שליחת האמל"ח והלוחמים לחיזבאללה. מעבר הגבול הסורי לעיראק בוכמאל ננטש על ידי הצבא הסורי והשתלטו עליו "כוחות סוריה הדמוקרטית" הכורדיים. כעת ספק רב אם המיליציות הפרו־איראניות בעיראק יוכלו (אם בכלל התכוונו) להגיש סיוע לחיזבאללה בסוריה. אין ספק כי בעת הזו פרויקט המעבר היבשתי האיראני (עיראק־סוריה־לבנון) משותק כליל.
הקרב האחרון
כעת מתקיימת מלחמת בלימה קשה בחומס, אך היא מתרחשת מאוחר מדי מבחינתו של ציר ההתנגדות האיראני. הכוח האווירי הרוסי המוגבל (רובו התפנה לאוקראינה) מפציץ את המורדים בפרברי חומס הצפוניים וכאמור אנשי חיזבאללה מגיעים לחזק את כוחות המשטר. חיילים סורים פונו ממזרח סוריה (דיר א־זור) לחומס ומהדרום (דרעא) לדמשק. כוחות אלה מתכוננים לקרב האחרון על מעוזי המשטר בשתי ערים הללו.
אולם זה מעט מדי ומאוחר מדי. תאים רדומים של האופוזיציה קיבלו השראה מהצלחת המורדים וקמו נגד המשטר ברחבי המדינה: באזור תנף (גבול עיראק־ירדן־סוריה) והמדבר הסורי במזרח, בדרעא, סוידא וקונייטרה בדרום. אם כוחות אלה ישכילו לאחד כוחות בדרום הם יהוו איום מסוכן ומידי על הבירה. כך יוכלו המורדים בתנועת מלקחיים לתקוף את כוחות אסד בשתי חזיתות, מדרום ומצפון.
שמירה על האתר הקדוש
לחיזבאללה לא נותרה ברירה מבחינתו, הוא חייב לשלוח כוחות גם לדמשק לשמירה על המוצב המרכזי של הציר האיראני בדרום הבירה, באזור סיידה זיינב. מדובר באתר דתי חשוב ביותר ורגיש מאד לעולם השיעי. זהו קברה של זיינב, אחותו של השהיד חוסיין בן עלי, שהנהיגה את ניצולי טבח כרבלא (640 לספירה). השיעים בכל העולם מתאבלים בכל שנה על רציחתו של חוסיין נכדו של מחמד נביא האסלאם ביום העאשורא. ההגנה על קברה של זיינב, המהווה מבחינתם מצווה קדושה, הייתה סיסמה חשובה בגיוס השיעים למלחמת האזרחים בסוריה לפני כעשור.
נראה כי חיזבאללה נופל למלכודת הסורית בעידודה של איראן. קרב הבלימה של המשטר הסורי יכול רק לעקב את נפילתו, הנראית כעת רק שאלה של זמן. המלחמה בסוריה תנחית מכה אנושה נוספת על חיזבאללה, שיילחם בסוריה מלחמה אבודה נגד האופוזיציה. ומה עם הגבול עם ישראל?
מורדים מתונים על הגבול?
ניתן להניח, כי שכנינו החדשים במקום הצבא הסורי לא יהיו ג'יהאדיסטים, לפחות בזמן הקרוב. בסופה של מלחמת האזרחים בסוריה ב-2017 הגיעה רוסיה, נותנת החסות של אסד, להסכמה עם ארגוני האופוזיציה בדרום המדינה. לפי ההסכם, ארגונים ג'יהאדיסטים קיצוניים הוגלו לאדליב (אלה המנהיגים כעת את האופוזיציה בצפון סוריה) ואילו המתונים קיבלו אוטונומיה מוגבלת בתמורה לנאמנות למשטר אסד. כעת, כאשר המשטר קורס, עורקים כל הארגונים הללו ומצטרפים מחדש לאופוזיציה.
בכל האזורים שליד גבולנו, סוידא הדרוזית (השומרת על ניטראליות), דרעא וקוניטרה הסוניות, נמצאים ארגוני אופוזיציה מתונים יחסית. חלקם כבר קיימו קשרים עם ישראל וזכו לטיפולים רפואיים לפני עשור במלחמת האזרחים.
החדשות הטובות הן שחיזבאללה יחטוף מכה קשה בסוריה והמורדים ליד גבולנו בגולן כנראה מתונים. החדשות הרעות הן שאם ייפול אסד, תהפוך סוריה מדיקטטורה למדינה אסלאמית סונית. קיצונית או מתונה, בסגנון טורקיה או אפגניסטן? ימים יגידו.
הכותב הוא הוא חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם באוניברסיטת חיפה
ד״ר ירון פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף בלחיצה כאן