ביקורו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בוושינגטון סימן רגע חשוב ביחסי ישראל-ארה"ב. כמנהיג הזר הראשון שקיבל הנשיא טראמפ, בשלב החדש של נשיאותו, נתניהו התקבל בכבוד רב, שהזכיר את פגישתם בשנת 2017. בעוד שרוב הפוקוס הציבורי היה על עזה, הדיונים הקריטיים ביותר, בדלתיים סגורות, התמקדו ללא ספק באיום האיראני – שאיפותיו הגרעיניות של המשטר, תוקפנותו האיזורית ותמיכתו בטרור.

למרות שההצהרות הפומביות הצביעו על הסכמה רחבה בין וושינגטון לירושלים בנוגע לאיראן, ארעו לאחרונה התפתחויות שעלולות להפוך למדאיגות. ביום שישי אישר טראמפ לרשת פוקס ניוז כי כתב מכתב למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, ובו הציע משא ומתן, מכתב אותו דחה המנהיג האיראני בשלב זה. עם זאת, הזהיר טראמפ את איראן כי היא יכולה "לעשות עסקה" עם ארה"ב או להתמודד עם ארה"ב "צבאית". במקביל, מתנהל שיח בין ארה"ב לרוסיה על הצורך לפתוח במו"מ על עסקת גרעין חדשה.

אזהרות טראמפ לטהרן אמנם קשות, אבל כל דיבור על כניסה למו"מ על הסכם גרעין חדש - לפני שאיראן עומדת בתנאים מקדימים ומחמירים - הוא טעות מסוכנת. אסור להתמקד בשאלה כיצד ייראה הסכם עתידי, אלא במה שעל איראן לעשות לפני תחילת השיחות. זה היה הפגם הקטלני של המשא ומתן הגרעיני תחת אובמה.

מנהלי המו"מ המערביים החלו בזמנו בדרישות לאפס העשרה על אדמת איראן, כמתחייב מהחלטות רבות של מועצת הביטחון של האו"ם, אבל בסופו של דבר ההסכם נתן לאיראן אישור להעשרה בהיקף תעשייתי, שמובילה ליכולת פריצה מהירה לנשק גרעיני לאורך זמן, יחד עם הקלות של מאות מיליארדי דולרים בסנקציות.

במשך שנים הפרה איראן באופן שיטתי הסכמים בינלאומיים, רימתה את הפקחים ופיתחה יכולות גרעיניות בחסות ההסכמים הדיפלומטיים. הסכם גרעין שרק ינסה לשפר את הסכם הגרעין הקיים - מבלי להתייחס לצרך בהריסה מוקדמת של כל תשתית הגרעין של איראן - יוביל לאסון נוסף.

כל הסכם חייב לפרק באופן מקיף את כל שלושת עמודי התווך של תוכנית הגרעין האיראנית: ייצור חומר בקיע - על איראן לחסל לחלוטין את מאגרי האורניום המועשר שברשותה, להשמיד את הצנטריפוגות שלה ולסגור את כל מתקני ההמרה וההעשרה; מערכת הנשק - על איראן להפסיק את כל פעילויות התכנון והפיתוח של מערכת הנשק, לחשוף באופן מלא את פעילויות העבר ולפרק את מרכזי המחקר העוסקים בטכנולוגיית ראשי נפץ גרעיניים, במסווה אקדמי ואזרחי; ומערכות שיגור -  לעצור את תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן, המיועדת לראשי נפץ גרעיניים, כל זה תוך הגבלות ברורות ומנגנוני אכיפה הניתנים לאימות.

אסור לאפשר לאיראן להחזיק ביכולות גרעיניות כלשהן על אדמתה. העולם עשה את הטעות הזו פעם אחת עם הסכם הגרעין, והעניק לטהרן לגיטימציה, בזמן שהיא המשיכה לפתח את תוכנית הנשק שלה בחשאי. התוצאה המקובלת היחידה היא גלגול מוחלט ומלא לאחור של כל יכולותיה הגרעיניות, הנאכף על ידי פיקוח פולשני.

לטהרן יכולה להיות תוכנית אנרגיה גרעינית אזרחית ללא העשרת אורניום, צנטריפוגות מתקדמות או עיבוד מחדש של פלוטוניום. היא יכולה לקנות מוטות דלק מחו"ל, כפי שעושות יותר מ-20 מדינות אחרות, כדי להפעיל את הכור הגרעיני הקיים שלה וכל כור גרעיני נוסף שהיא מתכננת לבנות. אבל הכל חייב להיות חסין לחלוטין מיכולת פרוליפרציה גרעינית.

לנוכח הסבירות הגבוהה מאד שאיראן תדחה תנאים מוקדמים כאלה להתנעת תהליך משא ומתן, על ישראל להיערך למערכה רחבת היקף לנטרול איום הגרעין האיראני ורצוי כמובן לעשות זאת בשיתוף פעולה מלא עם ארצות הברית. סדר העדיפויות האסטרטגי חייב להיות ברור: ראשית, לחסל את הפעילויות לפיתוח מערכת הנשק ואת מאגר האורניום המועשר. לאחר מכן, לפרק ולהשמיד מתקני העשרה כמו נתנז ופורדו.

השמדת אתרי הגרעין בלבד, ללא טיפול מקדים בפיתוח מערכת הנשק ובמאגר האורניום המועשר יהיה טעות קשה. העבודה הנרחבת של איראן על תכנון ראשי הקרב, בשילוב עם מאגר האורניום הקיים שלה והצנטריפוגות המתקדמות, יאפשרו לה לפרוץ במהירות לפצצה, גם ללא נתנז ופורדו, ואף לדרוש לגיטימציה בינלאומית לתוכניתה, בעקבות השמדת מתקני ההעשרה שלה.

האחריות למאבק בגרעין האיראני מוטלת כעת על הרמטכ"ל ה-24 של ישראל, רא"ל אייל זמיר, לצד המוסד. הוא נושא על כתפיו את האחריות להבטיח שאיום הגרעין האיראני ינוטרל לפני שיגיע לנקודת האל-חזור. העם בישראל עומד מאחוריו, ועל הממשלה לוודא שיש לו את כל המשאבים הדרושים לביצוע משימה זו ביעילות ובמהירות.

יחד עם זאת, שיתוף פעולה מלא עם ארצות הברית הוא חיוני. בעוד ישראל צריכה להיות מוכנה לפעול גם לבדה, במידת הצורך. שותפות אמריקאית-ישראלית תחזק משמעותית את יכולות ההרתעה והביצוע של משימה מורכבת זו. וושינגטון וירושלים חייבות לפעול יחד כדי להסיר את האיום המסוכן ביותר על קיומה של ישראל.

זמן הדיפלומטיה הסתיים ברגע שאיראן הפרה את התחייבויותיה ודהרה לעבר הגרעין. הדבר האחרון שהנשיא טראמפ רוצה הוא שישוו אותו לנשיא אובמה, שהסכם הגרעין שהוביל אפשר את התוקפנות הגרעינית והאזורית של איראן. הלקח מ-2015 ברור: לא עוד חצאי צעדים, לא עוד עסקאות גרועות ולא כניסה למשא ומתן, לפני שאיראן מפרקת לחלוטין את תוכנית הגרעין שלה.

תא"ל  (מיל.) פרופסור יעקב נגל הוא עמית בכיר בקרן להגנה על הדמוקרטיות (FDD) ופרופסור אורח בטכניון. כיהן כיועץ לביטחון לאומי של ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המטה לביטחון  לאומי בפועל. מארק דובוביץ הוא מנכ"ל ה-FDD ומומחה לתוכנית הגרעין והסנקציות על איראן. בשנת 2019 הוטלו עליו סנקציות על ידי איראן.