100 הרוגים. דמיינו את הכותרת הזאת מופיעה לכם על המסך. דמיינו חמישה אוטובוסים מתפוצצים בלב גוש דן וגובים את חייהם של 100 בני אדם, משאירים אחריהם הרס של משפחות, אומה מתאבלת וחרדה. המספר הזה – 100 הרוגים – הוא המציאות שלנו כאן. כ־100 אזרחים נהרגו בישראל מאז תחילת 2025. זה לא קרה בפיגועי טרור, אלא בתאונות דרכים ובאירועי פשיעה.
הנתונים מזעזעים. בשנתיים האחרונות חלה עלייה של יותר מפי שניים במספר הנרצחים על רקע פלילי, והמגמה רק מחמירה. גם בכבישים המספרים עגומים: 436 בני אדם נהרגו בתאונות דרכים בשנה החולפת – עלייה של כ־15% בהשוואה לשנה הקודמת.
הופקרנו, ואין מי שלוקח אחריות על הביטחון האישי של אזרחי מדינת ישראל. השר לביטחון לאומי לשעבר, איתמר בן גביר, הרס את המערכות הקיימות, הפקיע את המקצועיות מתוך המשטרה לטובת קידום אישי ופוליטי, ולבסוף התפטר והשאיר כאוס מוחלט. את האחריות על ביטחון הפנים הפקידו בידי השר חיים כץ, ברבע משרה בלבד.
המציאות הזו אינה גזירת גורל. ניסיון העבר הלא רחוק הוכיח שאפשר אחרת. אני גאה שהייתי חברה בממשלה שלקחה אחריות על המשימה להוריד את הפשיעה בישראל – והביאה לתוצאות על ידי הגברת אכיפה, פגיעה בתשתית הכלכלית של ארגוני הפשע, צמצום האמל”ח הבלתי חוקי ועוד.
בתקופת ממשלת השינוי העברנו תוכנית חומש לחברה הערבית בהיקף של 32 מיליארד שקלים, מהם 2.5 מיליארד שהוקדשו למאבק באלימות ובפשיעה. היו לנו שר וסגן שר שקמו יום־יום כשהם יודעים שהורדת האלימות בחברה הערבית היא המשימה החשובה והדחופה שלהם. את התוצאות היה ניתן לראות מהר מאוד: ב־2022, לראשונה מזה שנים רבות, הצלחנו להוריד את שיעור מקרי הרצח בחברה הערבית ב־15%.
גם בתחום תאונות הדרכים הפתרונות היו ברורים: יותר ניידות תנועה, יותר מצלמות תיעוד, שיפור התשתיות והקצאת תקציבים לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. סוף־סוף, התחלנו לראות מגמת ירידה קלה במספר תאונות הדרכים הקטלניות – מגמה שהתהפכה לחלוטין בימי הממשלה הנוכחית.
הכשל בטיפול במגמות הקטלניות האלו משקף בעיה מערכתית עמוקה יותר בממשלה הנוכחית. במקום לקחת אחריות ולהתמודד עם אתגרים לאומיים, ניכרת מגמה עקבית של התחמקות והתנערות. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא סירובו המתמשך של ראש הממשלה, במשך 17 חודשים, להקים ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר.
כדי לשנות את המגמה הקטלנית יש צורך קודם כל במנהיגות שרוצה לפתור את הבעיות ולא לטאטא אותן מתחת לשולחן. נדרשים מינוי שר במשרה מלאה, שיעסוק בהשבת הביטחון האישי, והנהגה שרואה את גודל המשימה מול עיניה. עד שזה יקרה, כל אזרח ואזרחית במדינה ימשיכו להיות מופקרים.
הכותבת היא חברת כנסת מטעם יש עתיד