ברקע שיחות הגרעין: הגיע הזמן שישראל תקבע לעצמה מהי "עסקה טובה" עם איראן

עדיף שישראל תנטוש את העמדה הלא ריאלית של יישום המודל הלובי ותכיר בעובדה שאם וכאשר ארה"ב תתקדם לעבר הסכם עם האיראנים, הסבירות לתקיפה באיראן יורדת דרמטית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עבאס עראקצ'י בשיחות הגרעין | צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א'

את ההפתעה שאחזה בראש ממשלת ישראל בעודו יושב בבית הלבן ולצידו נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מכריז על חידוש המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, לא היה קשה לפספס. האמת, הפתעה זו הינה מובנת לאור תילי התילים של הציפיות שפיתחו בישראל לאחר בחירתו של טראמפ לנשיא ארה"ב בנובמבר האחרון. נראה כי המחשבה הייתה שהפעם ארה"ב מתכוונת לתקוף או לכל הפחות לגבות תקיפה ישראלית כנגד מתקניה הגרעיניים של איראן ובכך לנצל את החולשה העמוקה של המשטר בטהרן כתוצאה מההישגים של ישראל במערכה כנגד ציר ההתנגדות וכן בעקבות התקיפה שביצעה ישראל באיראן ב-26 אוקטובר אשתקד.

ברור כי ישראל מתנגדת לניהול מו"מ עם טהרן, וההצגה של העמדה הישראלית לקראת המו"מ בין השליח המיוחד של הנשיא האמריקאי סטיב וויטקוף לבין שר החוץ האיראני עראקצ'י כ"יישום מודל לובי באיראן", קרי שזו תתפרק מכל נכסיה הגרעיניים איננה ריאלית, וזו גם הסיבה שארה"ב ויתרה גם היא על דרישה זו במסגרת המו"מ בינה לבין טהרן.

כור הגרעין האיראני
כור הגרעין האיראני | צילום: רויטרס

לעמדה הישראלית הנוקשה ביחס להסכם עם איראן יש מחיר משמעותי שישראל למדה על בשרה גם במו"מ לקראת הסכם הגרעין הקודם ב-2015. כאשר אתה מסרב לכל הסכם עם איראן או מגיע עם דרישות לא ריאליות אתה פשוט נשאר "מחוץ לחדר" והיכולת שלך להשפיע על המו"מ יורדת באופן משמעותי.

ברור שעסקה עם איראן היא בעייתית ולו בשל ההקלה הכלכלית המשמעותית שטהרן תקבל אם וכאשר יחתם הסכם, וכך גם ההשלכות ללגיטימציה הבינלאומית שלה שיקשו לאחר מכן לקדם כל מהלך להפלת המשטר, אבל מנגד ישראל עלולה, כמו ב-2015, למצוא עצמה במצב שבו היא לא משפיעה על ההסכם שיעצב את תוכנית הגרעין האיראנית לאורך שנים ארוכות. יתרה מכך, לאור התלות בממשל טראמפ אם הסכם כזה אכן יחתם, היכולת של ישראל בעתיד להשפיע על הממשל ביחסיו עם איראן היא קלושה.

מתקן העשרת אורניום בנתנז, איראן
מתקן העשרת אורניום בנתנז, איראן | צילום: רויטרס
הפיצוץ בנמל באיראן (צילום: Mohammad Rasoul Moradi/IRNA/WANA
הפיצוץ בנמל באיראן (צילום: Mohammad Rasoul Moradi/IRNA/WANA | West Asia News Agency) via REUTERS

נכון שנכונות להסכם שכזה תאלץ את ישראל לאפסן את "אשליותיה" בדבר שינוי משטר באיראן, אבל האלטרנטיבה של "לקבל הסכם מוגמר" ללא יכולת להשפיע עליו חמורה פי כמה. ישראל בהחלט יכולה לסייע לארה"ב בניהול ההסכם, בעיקר לאור חוסר הניסיון של הנושאים והנותנים האמריקאים בממשל טראמפ, ולהדגיש סוגיות קריטיות בכל משא ומתן עתידי, לדוגמא הצורך לקבע מגבלות ללא תפוקת זמן, הגבלה דרמטית של רמת ההעשרה באיראן, הוצאת כלל החומר המועשר, פירוק כלל הצנטריפוגות המתקדמות, חזרת הפיקוח החודרני, שיפור הנספחים העוסקים בפעילות בממד הצבאי הגרעיני ועוד. האמנם הסכם על בסיס העקרונות הללו לא ישרת את האינטרס הישראלי?

תגיות:
איראן
/
ישראל
/
שיחות הגרעין
/
הגרעין האיראני
/
ארה"ב
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף