על משרד החוץ לאמץ שיטת עבודה חדשה אם הוא רוצה להישאר רלוונטי

אי אפשר להתחבא מאחורי התירוץ “דיפלומטיה לא ניתן למדוד“. הגיע הזמן שהדיפלומטיה הישראלית תחליף תקליט, או יותר נכון תעבור לספוטיפיי

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
משרד החוץ
משרד החוץ | צילום: פלאש 90

"מקצצים לנו בתקציב” ו”דיפלומטיה לא ניתן למדוד”. שתי אמירות שניתן לשמוע מאנשי מערך החוץ בישראל, גוף רב זכויות ועתיר עשייה, שהמשמעות שלהן היא אחת: הימנעות אובססיבית כמעט מקביעת תוכניות עבודה קוהרנטיות ויעדים מדידים לעבודת משרד החוץ. בעוד שהאמירה הראשונה נכונה ודורשת שינוי - תקציב משרד החוץ מקוצץ באופן לא סביר וכוחני - האמירה השנייה הייתה אולי נכונה לפני 100 שנה, אבל לא בעולם של הדיפלומטיה המודרנית. והגיע הזמן שהדיפלומטיה הישראלית תחליף תקליט, או יותר נכון תעבור לספוטיפיי.

מכון אבא אבן לדיפלומטיה במרכז הבינתחומי חוקר כבר שנתיים את עולם הדיפלומטיה ברמה העולמית והמקומית, כחלק מפיתוח תפיסת הפעולה של דיפלומטיה חדשנית. אחד המרכיבים המרכזיים בתפיסה זאת הוא חשיבה על דיפלומטיה כתחום מדיד באופן שנותן מענה לפרדיגמה המסורתית של אנשי המקצוע הטוענים בתוקף שאת עבודת שירות חוץ פשוט לא ניתן למדוד. מי יודע מה הערך של מסע השפעה מדיני? איך ניתן להוציא לאור פעולות דיפלומטיות חשאיות? ואיך ניתן לספור אירוע אנטי ישראלי שלא קרה הודות לפעולות אנשי השגרירות?

תגיות:
משרד החוץ
/
דיפלומטיה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף