העיניים לסוריה: יש חשיבות מבחינת ישראל לגבי החלטותיה ופעולותיה, כולל בעניין אוקראינה

ישראל איננה יכולה להתעלם מהאפשרות שבהמשך הנסיגה של אמריקה מהמזרח התיכון - נוכחות רוסיה באזור לא תהיה קצרת מועד ולא תהיה ממוקדת בנושא הסורי בלבד

זלמן שובל צילום: יחצ
תקיפה בסוריה
תקיפה בסוריה | צילום: SANA/Handout via REUTERS

עדות מוחשית ל"לינקג'" בפועל שקיים לעתים בין מצבים שונים ונבדלים היא הידיעה ממקורות מודיעיניים שרוסיה החליטה להחזיר מסוריה סוללה של מערכת טילים נ"מ מסוג 300־S מפני שהייתה נחוצה לה לתגבור ההגנה האווירית על כוחותיה באוקראינה. כל זה איננו משנה אומנם את נתוני היסוד של המערכות הגיאו־פוליטיות שאיתן מתמודדת ישראל — הן באשר למקומה הברור לצד ארצות הברית בסדר העולמי והן מול סוגיות כמו שיתוף הפעולה בין רוסיה לאיראן בנושא הגרעין.

זו מציאות שמחייבת מבחינת ישראל דיפלומטיה ערנית ופרו־אקטיבית כלפי כל התפתחות אפשרית מהגורמים הנ"ל. הסכמי אברהם הוסיפו אומנם ממד נוסף למערכת הגיאו־פוליטית — שלילי מבחינת איראן, חיובי מבחינת ישראל - אך לא שינו את הפרדיגמות הבסיסיות שלה.

קיסינג'ר איננו אופטימי במיוחד לגבי עתיד השלום העולמי והוא תולה זאת, בין היתר, בעימותים הפנימיים במדינות השונות ובליקויי המדיניות של ארצות הברית שמונעים ממנה לקדם מול סין (ורוסיה) מערכת אפקטיבית של איזונים אסטרטגיים ואחרים.

גם בהקשר זה ישראל איננה יכולה להתעלם מהאפשרות שבהמשך הנסיגה ההדרגתית של אמריקה מהמזרח התיכון והעברת הציר העיקרי למזרח אסיה - נוכחות רוסיה באזור לא תהיה קצרת מועד ולא ממוקדת בנושא הסורי בלבד. מבחינה זאת, לעובדה שרוסיה של פוטין, לפחות עד כה, איננה דומה לברית המועצות שראתה בעוינות לישראל ולציונות נדבך אידיאולוגי ומדיני כאחד - יש חשיבות מבחינת ישראל לגבי החלטותיה ופעולותיה, כולל בעניין אוקראינה.

תגיות:
ישראל
/
יחסי ישראל רוסיה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף