ההנהגה פלסטינית מנסה להשתמש בכל אמצעי כדי לגרום לדמוניזציה נגד ישראל

יש לקוות שבית הדין הבינלאומי לצדק לא ייתן יד לתכסיסים פוליטיים פלסטיניים ולא יאפשר לגורמים אלה לנצלו לרעה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
אבו מאזן, מוחמד אשתייה
אבו מאזן, מוחמד אשתייה | צילום: רויטרס

בשנים האחרונות החליטה ההנהגה הפלסטינית להרחיב את יריעתה לתחום המשפט הבינלאומי. הפלסטינים מנסים להרחיב את השפעתם בקרב הסקטור היחיד שמרוב נאיביות ממשיך לייחס להם רצינות - הקהילה הבינלאומית. ההנהגה הפלסטינית אינה מסתפקת בפוליטיזציה של גופים גדולים של האו”ם כגון העצרת הכללית, מועצת זכויות האדם, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו”ם (אונסק”ו) וכן בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC).

הם עושים זאת למרות שמעולם לא הייתה קביעה משפטית מקובלת במישור הבינלאומי שלפיה קיימת “טריטוריה פלסטינית” כזו. שאלה זו נותרה כסוגיה פתוחה למשא ומתן בין ישראל והפלסטינים מכוח הסכמי אוסלו. הפלסטינים מבקשים גם מבית הדין הבינלאומי לבחון את מה שהם טוענים שהוא פשע של ישראל של “שינוי ההרכב הדמוגרפי, אופייה ומעמדה של עיר הקודש ירושלים”, בטענה שהעיר, על מורשתה הדתית, היא פלסטינית בלבד.

הזוי יותר הניסיון להמציא סטטוס משפטי חדש בדין הבינלאומי המכונה “כיבוש ממושך”. הפלסטינים מבקשים מבית הדין לקבוע איך אותו סטטוס דמיוני שהמציאו יש מאין, של “כיבוש ממושך”, משליך מבחינה משפטית על מדינות העולם ועל האו״ם. למעשה, לא קיים בדין הבינלאומי סטטוס המכונה ״כיבוש ממושך״. אין לכך כל הגדרה ואין כל הכרה בקיום דבר כזה. אפילו הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC), המוכר באופן אוניברסלי כבר סמכא למשפט ההומניטרי הבינלאומי, מעולם לא קבע הגבלת זמן למצב של כיבוש שטח.

להפך, מחקר מרכזי של ICRC, שכלל סדרת מפגשי מומחים משפטיים בינלאומיים בתחום המשפט ההומניטרי הבינלאומי, הגיע למסקנה ב־2012 כי “קביעה מדויקת לגבי מועד סיום מצב של כיבוש נחשבת למשימה קשה מאוד”. המחקר המשיך וקבע ש“דבר, על פי הדין הבינלאומי ההומניטרי, לא ימנע מגורם כובש לקיים כיבוש ארוך טווח”. לפיכך, תמוה כיצד אותן מדינות שאפשרו את אימוץ בקשה כזו על ידי הוועדה המיוחדת לפוליטיקה ולדה־קולוניזציה של האו”ם - יכלו לתמוך בהחלטה כה פגומה ומניפולטיבית.

יש לקוות שבית הדין הבינלאומי לצדק, גוף משפטי בינלאומי מכובד, לא ייתן יד לתכסיסים פוליטיים פלסטיניים חסרי אחריות ולא יאפשר לגורמים אלה לנצלו לרעה ולפגוע במעמדו המכובד. באותה מידה, אפשר לתהות מתי, אם בכלל, הקהילה הבינלאומית שתמכה ביוזמה כזו, תגיע להכרה שהיא מתומרנת על ידי הנהגה פלסטינית חסרת אחריות המנסה להשתמש בכל אמצעי אפשרי - לא כדי להשיג שלום, נורמליזציה ויחסי שכנות טובים, אלא כדי לגרום לדמוניזציה, דה לגיטימציה והפללה של ישראל.

תגיות:
האו"ם
/
ישראל
/
הרשות הפלסטינית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף