חג בטוח: בעמותת "אור ירוק" מתריעים כי בכל שנה נפגעים בממוצע כ-220 בני אדם בתאונות דרכים במהלך יום כיפור, לאחר שרכבו על אופניים, אופניים חשמליים, קורקינטים, גלגליות וסקייטבורד. 

בעמותה ממליצים על מספר דרכים להגברת הבטיחות:

תחזוקת האופניים: בטרם תצאו לרכיבה, תוודאו את תקינת האופניים, הצופר, הצמיגים, הבלמים, התאורה ומחזירי האור.

התאמת האופניים לרוכב: יש לוודא, כי האופניים מתאימים לגובהו של הרוכב בצורה כזו שהרגליים נוגעות בקרקע בקצה האצבעות.

חבישת קסדה: הקסדה היא שומר ראשו של הרוכב ויכולה להוות את ההבדל שבין פגיעה קלה לקשה ולכן, רוכבים רק עם קסדה המתאימה לראשו של הרוכב ורכוסה היטב במהלך כל הרכיבה.

רכיבה בשעות החשיכה: ברכיבה בשעות הלילה יש ללבוש בגדים בהירים שניתן לזהותם בחושך ולהשתמש בפנסי אופניים ובמחזירי אור.

שימוש במיגון: בכל רכיבה יש לרכוב עם מגנים לברכיים, למרפקים ועם כפפות.

רכיבה כחוק: לילד מתחת לגיל 16 אסור לרכב על אופניים חשמליים, קורקינט חשמלי והוברבורד.

"ילדים ובני נוער רבים ינצלו את יום הכיפורים לרכיבה על אופניים רגילים, חשמליים וקורקינטים. בשנים האחרונות יום הכיפורים היה קטלני במיוחד עבור ילדים שרכבו אל אופניים", ציין מנכ"ל "אור ירוק", עו"ד יניב יעקב, והוסיף: "חשוב מאוד להגביר את המודעות לסכנות שברכיבה על כלים דו-גלגליים ביום הזה בקרב הילדים וגם בקרב ההורים. תחושת הבטיחות ברכיבה ביום זה, בהיעדר מכוניות בכבישים, מטעה ומסוכנת".

טיפים לארוחה המפסקת ולסיום הצום

מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בשירותי בריאות כללית, מריאנה אורבך, ממליצה על שורת המלצות בריאותיות, האמורות לסייע לעבור את הצום בצורה קלה יותר.

בארוחה המפסקת:

חשוב שהארוחה לא תהיה מופרזת ולא תגרום להרגשת כבדות ועייפות בלתי רצויים.

מומלץ מאוד להימנע מאכילת מאכלים מטוגנים ומזונות מתובלים העלולים לגרום לצימאון מוגבר.

ארוחה זו צריכה להכיל מנת חלבון, כדוגמת מנת בשר או עוף או דגים דלי שומן, בשילוב עם פחמימות, כגון אורז או פסטה או תפוחי אדמה וכן מזונות המכילים שומן.

"השומן כידוע גורם להאטת קצב ריקון הקיבה, לכן סעודה המכילה גם שומנים מביאה להרגשת שובע המתמשכת לאורך זמן", היא מסבירה.

עוד היא ממליצה להעדיף את השומנים הבריאים - שומן חד בלתי רווי, כדוגמת אבוקדו, שמן זית, זיתים וכן את השומן הרב בלתי רווי, כדוגמת הטחינה, שמן הסויה והמיונז.

בסיומו של הצום:

חשוב להתחיל בשתיית משקה, רצוי מתוק. ניתן להוסיף פרוסת לחם מרוחה בדבש או ריבה.

יש להחזיר את הנוזלים בהדרגה. אין לשתות כמויות גדולות של נוזלים או מים בבת אחת. יש לשתות כוס אחת עד אחת וחצי לשעה ולא יותר על מנת למנוע דילול פתאומי של ריכוז הדם.

לאחר כשעה, ניתן לאכול ארוחה קלה. מומלץ לאכול ארוחה זו לאט וללעוס היטב.

"חשוב לדעת כי כל מי שסובל ממחלה כרונית כגון מחלת לב, סוכרת, לחץ דם ועוד, חייב להיוועץ עם הרופא המטפל", הוסיפה.